2010-03-26

Rapport från Gaza I

Har nu anlänt till Gaza City, efter att tidigare i dag morgonsamtalat med Sveriges generalkonsul i Jerusalem Nils Eliasson. Vi talade bl a om EU:s möjligheter att påverka den stillastående fredsprocessen och om hur de svensk-israeliska förbindelserna utvecklats över tid.

Gränsövergången till Gaza var en absurd upplevelse. Vi var nästan ensamma vid checkpointen, och fick ändå vänta i nära två timmar. Många telefonsamtal blev det mellan den ensamma vakten i kuren och hennes kollegor någon annanstans. Regnet öste ner och vi skylde under ett regnskydd på alltför få kvadratmeter. Antalet vakter i kuren växte så småningom till fyra och strax före checkpointens stängningstid beledsagades vi personligen av en vaktchef in över gränsen.

På Hamas sida av gränsen gick kontrollen betydligt fortare. Hamas har nu på USA-maner börjat fotografera alla inresande. Vårt bagage gicks noga igenom och där fanns en stor brunn avsedd att hälla ut alkoholhaltiga drycker i.

Just vid vår ankomst besköt Israel palestinier som samlade skrot i gränsområdet (varningsskott) och längre söderut i Gaza dödades två palestinier av israeliska soldater i en gränsincident. Uppdaterad 27/3: I skrivande stund uppgår dödstalen till fyra palestinier och två israeliska soldater.

Överallt på gatorna syns unga till synes sysslolösa unga män. Nu är det ju fredag eftermiddag, så det förklarar en del. På stranden utanför Gaza satt jag en stund och såg unga män rida barbacka på svarta hästar i vattenlinjen. I horisonten skymtade de israeliska bevakningsfartygen.

Här är gott om varor i butikerna i Gaza City. Gräv där du står, är mottot för dagen och antalet tunnlar beräknas uppgå till 1 200 stycken (men uppgifterna varierar). Smuggelekonomin frodas, med allt vad den innebär för osäkerhet och risk för korruption.

Nu väntar ett par dagar med nya möten för företrädare för de mest betydelsefulla palestinska grupperingarna.

4 kommentarer:

Sofie sa...

Intressant att få en skildring av Gaza, skriv gärna mer!

Mvh, Sofie - ekumenisk följeslagare i Hebron.

Anonym sa...

Ulf, bra och till synes hederlig rapportering i stort. Men bara för att lägga fram olika förhållningssätt till uppgifter som förs fram: Kan incidenten ha varit den när två israeler dödades av palestinier? Eller att två soldater dödades och två palestinska militanta dödades?
När dagligen sprängladdningar läggs ut vid gränsen är det nog också svårt se vilka som samlar skrot eller vilka som lägger ut sprängstoff. Du kan ha rätt men det är inte gott att veta.

A-K Roth

Dessa mina minsta bröder sa...

Fortsätt att rapportera, jag länkade dej via min blogg till artikel i tidningen Dagen

Ulf Bjereld sa...

Tack för uppskattning!