2016-02-01

Okynnesanmälningar hotar KU:s status

Befinner man sig i opposition ska man inte missbruka KU. Orden fälls av statsvetarprofessorn Tommy Möller i samband med en intervju i SvD angående den kraftiga ökningen av antalet anmälningar till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Tommy Möller kommenterar särskilt Moderaternas KU-anmälan av Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen - en anmälan Möller tycker är "konstig" och tillskriver en "mycket stark partipolitisk tendens".

Svenska Dagbladets genomgång visar att antalet KU-anmälningar det senaste året uppgår till 48 stycken, vilken kan jämföras med 15 stycken föregående år. Inte på åtminstone tio år har antalet anmälningar varit så många. Det är trist. "Oseriösa politiker gör lekstuga av KU", skriver t ex liberala Expressen på ledarplats, och fortsätter: "M försöker låtsas som att man bedriver en kraftfull oppositionspolitik genom att dränka KU i mer eller mindre meningslösa anmälningar."

Missbruket av KU är extra trist eftersom utskottet förra året lyckades sätta sig över den traditionella partipolitiseringen (där oppositionen vill fälla och regeringen vill fria). De rödgröna partierna och allianspartierna kritiserade tillsammans den rödgröna regeringen i inte mindre än tio ärenden. Det var rakryggat och bidrog till att återupprätta KU:s sargade anseende. Men alla dessa okynnesanmälningar försvårar för KU att bedriva sitt arbete opartiskt och seriöst.

Jag förstår att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är politiskt frustrerade. Det finns en högermajoritet i riksdagen som ändå låter en rödgrön minoritetsregering regera. Så länge allianspartierna inte vill fälla regeringens budget finns det en risk att de fastnar i KU-anmälningar och misstroendevotum i stället för att driva oppositionspolitik.

Partipolitiseringen har KU under lång tid försvårat utskottets funktion som sakligt granskningsorgan av regeringen. Om KU inte fullgör sin uppgift vinner kraven på en författningsdomstol ökad legitimitet. Så respektera Lagrådets yttranden och värna KU:s integritet. I förlängningen finns annars risken att makt överförs från de folkvalda representanterna till rättsliga organ och en ökad juridifiering av politiken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det verkligen okynnesanmälningar? En av sveriges allvarligaste kriser någonsin (flyktingkrisen), hela åttiotusen ska utvisas och det blir fler hela tiden. Åtminstone s-märkte Johan Westerholm hade god koll på läget ett år innan, sa närmast exakt vad som väntade. S och MP skulle agerat i tid, en tragedi för människor som betalat flera hundra tusen för att ta sig hit, om man nu bortser från sveriges problem och kostnader.

Anonym sa...

Vi får väl se vad KU:s utslag blir efter utredning. Löfve'n kanske lyfts till skyarna?

Anonym sa...

Väl talat
Man kan inte ha kakan och äta upp den,
men kan heller inte låtsas ta ansvar,
eller förespegla ansvar, om man inte
vill ha ansvar.

De bäge längren är väl förvisso lika goda kolsupare,
men nog måste man notera att moderaterna valt att gå
i opposition själva, för att SD blev vågmästare, och
SD fanns inte på kartan före 2006.

Så att sitta och göra narr av Riksdagens KU, som alltså
är till för att skydda grundlagen (spelreglerna) av vår
demokrati, genom att okynnesanmäla, tar ju para upp fel
fokus. Ska man tala om konstitutionell misshandel, är det
väl mer det märkliga fenomen att C + M i höstas glukade om
att ändra Riksdagsordningen, för att garantera budget av
en minoritet.

Kunde de inte ha lyssnat på Persson, att det är ganska svårt
att regera i minoritet, om man inte har en stabil uppgörelse,
dvs vår demokrati förutsätter demokratiska spelregler.

Nu får moderaterna ta skeden i vacker mun, acceptera att S regerar
eftersom man släppt fram S och inte själva vill ha makten, eller
så får man regera själva. att gnälla och kverlulera, och förespegla
väljarna att något är skumt eller fel, är ju märkligt.
KU är ju en slags domstol, utan straff eller plikt, eller krav
att infinna sig eller tala sanning, (som de tär i riktiga domstolar)

KU är ett miniparlament, där majoriteten styr, om m inte vill regera
med SD, ska de inte låtsasregera med SD i KU, om våra grundlagar, det
är väl inte ett dugg bättre än att spela fiffig och rynka på näsan
avseende budgeten eller andra lagfrågor, som berör medborgarna på riktigt.

Bra om våra akademiker inom statsvet, (och fler än de som är insyltade i politiken) tar bladet från munnen, och talar om vad KU är ett institut för
att förebygga maktmissbruk i vår demokrati. S.W