2016-02-26

Donald J Trump som USA:s president - bara en mardröm eller på riktigt?

New Jerseys guvernör Chris Christie nu ger sitt offentliga stöd åt Donald J Trump som det republikanska partiets presidentkandidat. Chris Christie framstod för ett par år sedan själv som en stark presidentkandidat. Han tappade emellertid momentum då han blev indragen i en skandal där hans medarbetare anklagades för att medvetet skapa trafikkaos i syfte att komma åt politiska motståndare. Christie återhämtade sig inte riktigt, och han kom heller aldrig på allvar in i den republikanska primärvalsmatchen.

Chris Christies stöd åt Donald J Trump kan bli en spelvändare. Det krisdrabbade och splittrade republikanska partiet har haft svårt att mejsla fram en valbar kandidat inför höstens presidentval. Genom sitt stöd bidrar Chris Christie - som är en respekterad konservativ politiker - till att normalisera Donald J Trump och sänker kanske därmed också tröskeln för fler republikanska väljare att stödja Trump i primärvalen. Om en "seriös" politiker som Chris Christie kan stödja Donald J Trump, varför skulle då inte jag kunna göra det, kanske en del resonerar.


 Chris Christie är också själv tillräckligt spektakulär för att han inte skall normalisera Donald J Trump så mycket att Trump domestiseras och att Ted Cruz i stället kan göra anspråk på att vara det enda riktiga anti-etablissemangsalternativet.

En svala gör ingen sommar, sägs det. Och visst, låt oss inte övervärdera betydelsen av Chris Christies utspel. Men om Christie banar väg för andra tunga republikanska politiker att också ge sitt stöd åt Trump så kan striden om vem som blir republikanernas presidentkandidat i praktiken vara klar tidigare än de flesta trott.

Få tror att Donald J Trump skulle ha en chans mot Hillary Clinton i en kamp om presidentposten. Men det är mycket vi för tio år sedan trodde inte kunde hända som nu har hänt. Donald J Trump som amerikansk president? Kanske snart i en mardröm nära dig.

8 kommentarer:

Flundran sa...

Vad är det i det västerländska samhället som gör att en uppenbar psykopat som Trump väcker beundran istället för avsky?

Anonym sa...

Hillary har för mycket "bagage". Visst har Trump en chans mot Hillary. Vem trodde för tio år sedan att USA skulle få en svart president?! Cruz är en oansvarig bigott. Kanske Marco. Men vänta tills super Tuesday så kanske vi kan se lite klarare.

Anonym sa...

Eller är det möjligen den breda lågutbildade delen av väljarkåren som reagerar mot ett allt för omfattande akademiserande när det gäller politik och USA:s förhållande till en omvärld styrd av despoter, diktaturer, krigshetsare och religiösa fanatiker...

Orion77 sa...

Ulf, du bör nog inte begränsa ditt tidsutrymme till de senaste tio åren när du funderar över omöjliga eller mycket oväntade politiska händelser som ändå har inträffat. Italien fick Berlusconi, och tidigare Mussolini. Tyskland fick Hitler. Ryssland fick Uljanov ("Lenin"). Etc.

Tills vidare ansluter jag mig till Anonym kl 10:21 em och återkommer eventuellt efter Super Tuesday.

Karl Persson sa...

Tja, jag tror inte heller han har en chans mot Hillary (det är väl därför republikanska partietablissemanget är så emot honom). Men om det blir Sanders då? Fast det kanske är mindre sannolikt.

Tittar man lite närmare på vad de andra republikanska kandidaterna står för så framstår inte längre Trump som fullt så knasig tyvärr. Jag trodde inte heller de skulle välja Bush den yngre en andra gång, men så skedde. Det är möjligheternas land sägs det.

Anonym sa...

Sanders gillas av de unga. De flesta vill inte ha socialism som de förväxlar med kommunism.

Anonym sa...

Edward Snowden, 2016: a choice between Donald Trump and Goldman Sachs.

Därför vinner Trump mot Hillary.

Anonym sa...

Varför folk gillar Trump, jo han ger sig på eliten. Och eliten i usa har gjort väldigt mkt dumt, någon gång får det vara nog.

Här är en film som logiskt förklarar WTC attacken, se den till slut. https://www.youtube.com/watch?v=l0Q5eZhCPuc

Trump säger att han ska utreda WTC och ställa folk tillrätta. Trump säger han ska ge sig på FED, en privat klubb som trycker pengar, och jag tror han kommer göra det också. Och jag tror att Trump är den enda som kan klara detta, Sanders skulle aldrig klara det. Sanders röstade för alla krigen när det väl gällde. Pratade mot men röstade för. Och Hillary, Bush och Obama är i samma klubb.