2016-02-20

Allihop. Rapport från en solidaritetsgala för flyktingar

I dag har jag varit på galan "Allihop. En dag i solidaritet med folk på flykt", på Blå Stället i Angered. Galan kom till på initiativ av sångaren Sam Vesterberg och arrangerades av Skyddsvärnet i Göteborg i samarbete med Blå Stället. De pengar som samlades in gick till olika integrationsprojekt för nyanlända i Angered.

En av galans mest uppmärksammade inslag var den klassiska proggruppen Nynningens återförening, något som nog bara hänt en gång tidigare. Tomas Forsell (Gry Forsells pappa, ifall intresseklubben läser detta) sjöng en av mina favoritlåtar - När så tingen börjat klarna - bedårande vackert. När så tingen börjar klarna och allt töcken rensats bort, blir konturerna och gränserna så skarpa. Och alla sår som rivits upp och aldrig läkts igen, blir blottade och huden börjar andas.Jag uppskattade också gruppen Orkan, ett Göteborgsband som spelar 70-talsinspirerad proggrock i punkanda. Min favoritlåt med dem hette "Rik, rikare, rikast" och handlade om bonussystemet inom bankvärlden. De släpper en singel i juni, missa inte den.Jag kunde tyvärr inte vara med hela dagen, och missade därför bandet Trampstamp från Mark. Eller Marx, som de själva väljer att stava hemkommunens namn. Tramstamp har utlyst jaktsäsong på patriarkatet, och de kan i alla fall avlyssnas på Spotify.

Överhuvudtaget finns det ett sug inom arbetarrörelsen efter socialdemokratiska röster som är kritiska till den åtstramade flyktingpolitiken. Senaste veckan har jag besökt Enköping, Linköping och Skene för att tala om dessa ting, och samtliga dessa möten har varit betydligt mer välbesökta än vad jag och arrangörerna är vana vid. Många besökare har åkt långt för att kunna delta. Det finns bland socialdemokratiska medlemmar som är aktiva på gräsrotsnivå en vrede mot partiledningen för att den inte avvaktade ytterligare med att vidta åtgärder, och för att åtgärderna blev så drastiska som de blev.

På flyktinggalan i Angered fick jag idag tillfälle att från scenen säga några ord. Jag betonade vikten av politisk mobilisering för att värna asylrätten, för att de åtgärder som nu vidtagits verkligen skall bli tillfälliga och för att övriga EU-stater skall ta avsevärt större ansvar än vad de gör idag. Jag hoppas också att förslaget om skärpta regler för anhöriginvandring ändras - i befintligt skick har regeringens förslag bara stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Varmt tack till Sam Vesterberg, Skyddsvärnet i Göteborg och Blå Stället som tillsammans med artister och publik gjorde dagen till en stark manifestation för flyktingmottagning och asylrätt.


3 kommentarer:

Anders Göransson sa...

Tack för ditt viktiga, vassa, inlägg vid galan! Och att du kommer till ett sådant här tillfälle. Din typ av kritisk påverkan behövs verkligen /Birgitta och Anders Göransson

Ulf Bjereld sa...

Tack så väldigt mycket, Birgitta och Anders!

Anonym sa...

Kanske dags att organisera en solidaritetsgala med skattebetalarna, som som måste stå för migrantkalaset?

De som verkligen behöver asyl är kvar i Irak och Syrien - de kristna, yaziderna och de andra små minoriteterna. Bättre lägga resurserna på att rädda dessa. Om Sverige kunde få loss judar från nazisternas koncentrationsläger och transportera dem i vita bussar genom brinnande krig, så borde väl Sverige också kunna rädda de utsatta minoriteterna i Mellanöstern, och framförallt kvinnorna och barnen.

Som det är nu läggs alla resurser på arbetsföra unga män som har kraft och pengar att ta sig till Sverige på egen hand. De behöver verkligen inte svenskarnas solildaritet, de borde stanna hemma och slåss för sin familj, sitt folk och sitt land.