2013-12-31

Tre önskningar inför 2014

Ni vet väl om att man får önska sig tre saker inför varje nytt år? Här följer mina tre önskningar inför 2014.

1.) Bryt rasisternas och de främlingsfientliga krafternas mobilisering. Under 2013 blev rasistiska och nazistiska grupper som Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen mer synliga, med kulmen i den våldsamma attacken mot en fredlig antirasistisk manifestation i Kärrtorp för några veckor sedan. Den rasistiska mobiliseringen är inte ett uttryck för att rasismen skulle ha ökat bland svenska folket som helhet. Men mobiliseringen kan leda till ökat politiskt våld och till ett sämre politiskt debattklimat överhuvudtaget. Inför 2014 önskar jag att den rasistiska mobiliseringen bryts och att allianspartierna och de rödgröna partierna även fortsättningsvis undviker samverkan med främlingsfientliga partier i riksdagen.

2.) Svenska idrottsledare måste bli bättre på att ta samhällsansvar. När fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic nyligen trampade i klaveret och offentligt hånade svensk damfotboll och några av dess främsta företrädare svarade Svenska Fotbollförbundet med att så länge som möjligt sticka huvudet i sanden och låtsas som att inget hade hänt. Fotbollförbundets räddhågsna agerande är tyvärr bara ett av flera exempel där svenska idrottsledare låtsats som att idrotten är en liten bubbla som går att isolera från samhället i övrigt. Svenska Friidrottsförbundets ovilja att stötta Emma Green Tregaro efter att hon med sina regnbågsfärgade naglar protesterat mot anti-gaylagarna i Ryssland eller Svenska Ishockeyförbundets blindhet inför förtrycket i Vitryssland, där ishockey-vm 2014 skall avgöras, är andra lågvattenmärken. Inför 2014 önskar jag att svenska idrottsledare bryter bubblan och inser att idrotten är och bör vara en del av samhället och därmed också av samhällsdebatten.

3.) Låt solidaritet och gemenskap genomsyra vårt hyperindividualiserade samhälle. Sverige är världens kanske mest individualiserade land. Individualisering kan vara på gott och ont. En individualisering som tar sig uttryck i mänsklig frigörelse och växande är positiv. En individualisering som tar sig uttryck i egoism och tänka på sig själv-mentalitet är negativ. Sverige plågas i dag av skyhög ungdomsarbetslöshet, kris i skolan och problemen i sjukvården har skapat ett läkaruppror. När sprickor syns i välfärdsstaten är det särskilt viktigt att värna de gemenskapsvärden varpå samhällsbygget vilar. Svenska folket har inte blivit egoister - snarare ett slags solidariska individualister. Vi ser i dag hur individualiseringen följs av nya kollektiva gemenskaper. Dessa gemenskaper har en annan karaktär än de formella institutioner som utgjorde plattform för politiskt deltagande under industrisamhället. Den stora antirasistiska manifestationen i Kärrtorp och motsvarande manifestationer runt om i landet växte fram genom en spontan mobilisering, möjliggjord av den digitaliseringen som impregnerar samhället. Inför 2014 önskar jag att ännu fler kollektiva gemenskaper växer fram, kollektiva gemenskaper av solidariska individualister i kamp för frihet, människovärde och social rättvisa.

Med dessa förhoppningar önskas bloggens alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

7 kommentarer:

Jan Andersen sa...

Tänk om man kunna mixa önska nr. 1 och 2:

Inför 2014 önskar jag att svenska partiledare bryter bubblan och inser att invandring är och bör vara en del av samhället och därmed också av samhällsdebatten.

Anonym sa...

Min förhoppning är att samhället tillåter en seriös debatt kring invandringen där argument stöts och blöts på ett ärligt och öppet sätt. Idag blir man omgående stämplad som rasist om man ens skulle våga ifrågasätta gällande politik. Men jag förväntar mig inget annat än fortsatt polarisering när "vänstern" med alla till buds stående medel ska hävda att deras världsbild är den allenarådande.

JVB

Anonym sa...

Jag hoppas att du vill resonera litet om det nya riksdagsprivilegiet att ta "time out". Är det något riksdagsledamöterna uppfattar som en mänsklig rättighet för dem, att vara ledig med full lön? Riskerar allmänhetens förtroende för politiker att urholkas när politiker samtidigt pratar om nödvändigheten med arbetslinje och höjd pensionsålder? Att inte riksdagsmännen har närvaroplikt kanske är ett nödvändigt förtroende. Men är "Time Out" inom ramen för det förtroendet? / Pelle

Anonym sa...

Hej, anonym pelle, här! Jag tar tillbaka min förra kommentar till dig om begreppet time out. Jag såg sedan ditt twitter med hänvisning till ditt tidigare inlägg och att du redogjort din ståndpunkt redan förrförra året! Fullkomligt nöjd med det, tack!

bo sa...

Naturligtvis skall rasismen bekämpas av alla goda krafter.
Men socialdemokratin måste väl inse att även de är "främlingsfientliga". eftersom de som SD är för reglerad invandring.
Vad s måste göra är att sluta med sin anti-anti mångkulturalism och återvinna självförtroendet och modet i försvaret av den den generella välfärden.
Lyssna på en invandrare.
http://www.youtube.com/watch?v=HK96-4h2NvI

Unknown sa...

1 Det mest kontraproduktiva som kan göras för att tysta de nazistiska repriserna måste väl ändå vara att ge dem optimal uppmärksamhet genom massdemonstrationer och kilometer av textutrymme.

2 Om det är okej att i dubbel mening nagelfara främmande nationers avvecklingstakt av vissa företeelser där vi ligger före, så kommer ett obehagligt "svar på tal" som ett brev på posten förr.

Den som likt Emma Gren tar tag i saken med egna fingrar inser inte att det moraliska ansvaret sträcker sig till svenska pars möjligheter att adoptera från den kränkta staten.

Om OS-ledningarna är svaga nog att släppa efter här kommer inom två OS det sportsliga i spelen att bli av medelbar betydelse för det egentliga syftet: att argumentera för nationsspecifika intressen och "lokla" trender i tiden. Puh!

3 Om individualism definieras som något negativt och kollektivism som något positivt så låter vi adjektiven styra över förnuftet.

Individualisten som sätter en heder i att klara sig själv, att inte ligga till last, påverkas i förlängningen av att hjälpberoende och - ytterst utnyttjande - per definition skulle vara solidaritet.

Anonym sa...

Jag har aldrig sett en nazist i hela mitt liv. Jag vet dock att de finns, läser om dem i tidningarna någon gång i halvåret och de här nazisterna är väl motsvarande AFA-killar fast på andra sidan. En av killarna i reseachgruppen var tydligen nazist i Västervik innan han senare konverterade och blev med i AFA Linköping.

Skulle dock inte förvåna mig ett dugg om hela den här nazisthypen i tidningarna senaste månaden bestämdes kanske i almedalen mellan journalister som tror att ett visst parti skulle förlora på det. Gadda ihop de här grupperna är väl ingen konst och få den ena gruppen att verka mer seriös bara där även ingick lite vanligt folk också.

Det är valår, var vaksamma mer kommer..