2013-12-17

Tre lärdomar av nazistöverfallet i Kärrtorp

Den nazistiska Svenska motståndsrörelsens (SMR) överfall på en fredlig, antirasistisk manifestation i Kärrtorp i söndags har givit upphov till tre, delvis överlappande, diskussioner.

1. Mediebevakningen. Flera enskilda medier hade inledningsvis svårt att förhålla sig till det inträffade. Det största klavertrampet begicks nog av SVT Aktuellt som i sin 21-sändning, flera timmar efter nazisternas attack, beskrev händelserna som att den antirasistiska demonstrationen "urartade". Som en sarkastisk twittrare uttryckte det: Det är ungefär som att beskriva Hitlertysklands överfall på Polen 1939 som att "Polen urartade".

Nyhetsjournalistik plågas då och då av en ängslan att ta ställning i kontroversiella frågor. Men opartiskhet innebär faktiskt att man ibland måste ta ställning. Jag ser hellre en frimodig och transparent journalistik som pekar ut ansvarsförhållanden, än en räddhågad journalistik som i opartiskhetens namn undviker kontroversiella ställningstaganden. Osökt tänker jag på den journalistiska sjukan att då och då kalla mäns mord på kvinnor för en "familjetragedi", som då och då har föregåtts av ett "lägenhetsbråk".


2. Polisens agerande. Alla, inklusive polisen själv, är överens om att polisen gjorde grova misstag inför demonstrationen i Kärrtorp. Den relevanta hotbilden lades aldrig till grund för polisinsatsens omfattning och förberedelseinsatser. Inga alarmklockor ringde på lokal nivå. Nazisternas attack kunde ha slutat mycket, mycket värre än vad som nu faktiskt blev fallet.

Rasismen i Sverige har inte ökat. Det är inte heller så att de högerextrema partierna sammantaget i Europa har stärkt sin ställning. En del har gått framåt, en del har gått bakåt, andra står still. Däremot är extremhögern i Europa i en mobiliseringsfas, möjligen initierad av den ekonomiska krisen, som innebär en skärpt hotbild och kräver kraftfulla insatser. I Sverige ser vi uttryck för denna mobilisering i en ökad synlighet av aktiviteter från Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

3. AFA:s och andra vänsterradikala rörelsers roll. Vid flera tillfällen har jag varnat den svenska vänstern för våldsromantik. Jag har kunnat göra det utifrån positionen "been there, done that". Våldsromantik och våldsretorik gynnar bara de högerextrema krafterna och är inte uttryck för någon politiskt legitim position. Självklart får heller aldrig AFA eller andra organisationer ges rollen av att skydda demonstrationer. Det är polisen som genom sitt våldsmonopol skall genomföra denna uppgift. Om vi ruckar på våldsmonopolet väntar anarki och kaos - och inte är det dessa mina minsta som tjänar på en sådan utveckling. Samtidigt är det viktigt att aldrig likställa så kallade våldsbejakande grupper på vänsterkanten med nazister och högerextrema grupper. Dessa grupper kommer från helt olika håll och har växt fram under skilda omständigheter. Jag delar Helene Lööws, Daniel Poohls och Christer Mattssons uppfattning i frågan, framförda på DN Debatt i söndags.

Nu väntar nya antirasistiska manifestationer, bland annat i Göteborg på torsdag och i Kärrtorp på söndag. Det är viktigt att dessa manifestationer blir stora och värdiga och att inga våldsverkare tillåts störa arrangemangen.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Försöken att separera vänsterextremister från högerextremister är enbart hårklyverier från vänsterhåll och låter ana en komplicerad attityd från den demokratiska vänstern mot dess mer extrema variant.

AFA och nazisterna är lika intoleranta mot andras åsikter och använder lika förkastliga metoder mot meningsmotståndare.
De skall därför bemötas på samma sätt.

F.ö. Ryktas det att den autonoma vänstern deltog i den aktuella antirasistiska demonstrationen vilket ytterligare understryker polisens aningslöshet och usla beredskap.

Orion77 sa...

Enligt min mening ett klokt och relevant blogginlägg av Ulf Bjereld. Saken togs också upp i kvällens avsnitt av "Veckans brott", SVT1, med liknande bedömning av saken. Polisinsatsen i Kärrtorp var underbemannad, en allvarlig missbedömning.

Anonym sa...

"AFA och Nazisterna är lika intoleranta" ..och där kom kålsuparteorin om att antifascister (som hatar fascister) och fascister (som hatar homosexuella, muslimer, judar, feminister, romer, kommunister, mm.) är lika intoleranta.

Anonym sa...

Bjorn57:
Det finns kanske två lärdomar till; media är vana vid att använda uttrycket "urarta" när det gäller våld och handgemäng vid demonstrationer från SD och körde nu på i samma mönster helt enkelt. En annan lärdom är väl om det inte är dags att ifrågasätta nyttan med alla antirasistdemonstrationer. De verkar bara vara till för att stärka den egna självkänslan, men urartar ofta till våld. Finns det inte bättre sätt att visa avsky mot rasism?

Anonym sa...

Enligt Revolutionära Fronten var både dom och AFA på plats:
https://www.facebook.com/pages/Revolution%C3%A4ra-Fronten/381394458605362

Anonym sa...

Även SMR är vänsterextremister.
Kommunismenen och national-socialismen ligger väldigt nära varandra.
National-socialism misstolkas ofta som högerextremism i sverige men är egentligen vänsterextremism.
Förstår inte varför dessa två odemokratiska extremismgrupper inte skulle kunna buntas ihop då dom är så lika i grunden?

Anonym sa...

Anonym 11.03

Att vänsterextremister och höger extremister är barn av samma hat och våldsbenägenhet mot oliktänkande visas av att även borgerliga politiker attackerats fysiskt av extremvänstern.

Same shit.

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/eskilstuna-skakas-av-politisk-valdsvag/

Björkhagen sa...

Ännu en hycklare från svenskfientligt håll. Lyssna noga nu: Det var en attack, självklart! Det var därmed fel av bl.a. SVT att skriva att en antirasistdemo urartade. Det stora hyckleriet från er sida är när SVT rapporterar om hur "nazist"möten och "högerextrema" demonstrationer >urartar<. Då plötsligt är det en helt korrekt beskrivning av verkligheten trots att det är maskerade judiskmarxistiska extremister som står för våldsamheterna medan om ens ett försök till motangrepp under dessa förhållanden skulle göras av nationalister skulle medierna och ni andra svenskfientliga avskum gå in i samma häxprocess som de frihetsberövade från Kärrtorp just nu befinner sig.

Sluta upp med hyckleriet, sluta attackera våra tillställningar så kommer förhoppningsvis incidenten i Kärrtorp att vara en engångsföreteelse till skillnad mot det systematiska förtryck vänstern och staten utsätter nationella dissidenter för...

Anonym sa...

Afa och Nazister är same same but different. Vanligt folk ska inte demonstrera med vare sig AFA eller nazister och minst av allt dra med sig sina små barn på sådan där tillställningar.

Anonym sa...

Bra att Ulf släpper fram avslöjande kommentarer som den av Björkhagen.
Kan man inte arrangera en nationell match mellan våldsvänstern och våldshögern?
Förslagsvis på Järvafältet. Inga vapen tillåtna.

Mole sa...

Jag håller helt med Bjereld och jag hoppas verkligen polisen tar SMR och liknande gruppers aktiviteter på fullaste allvar i fortsättningen, speciellt eftersom SMR:s talesman i Dagens Nyheter själv lovade mera våld i fortsättningen. Det är polisen som har våldsmonopolet och ingen annan. Dessutom, om polisen bara fattar att trycka ner våldsbejakande högerextremister så kommer de vänsterradikala våldsromantikerna att minska per automatik, speciellt inom AFA-kretsen. Just nu motiveras de till aktion pga. att SMR har aktiverat sig och jag har sett flera påpeka att om inte AFA tagit till gatan på 90-talet hade nynazisterna fått härja fritt. Med den logiken och om SMR och liknande tillåts fritt fält så kommer vänsterradikala att tolka det som att de måste gå man ur huset eftersom de ser polisen som delaktiga, kanske t.o.m. som motståndare. Det får inte bli så!

Anonym sa...

Håller med i analysen, även när det gäller vänsterextrema rörelser. Dvs. till viss del håller jag med för ibland är det ingen större skillnad på vänster- och högerextrema rörelser. Utgår här från mig själv som vänstermänniska som i min ungdom i princip lika gärna skulle kunna ha dragits in i höger- och som vänsterextrema grupperingar, även om jag innerst inne aldrig skulle känt någon större tillhörighet till högern. Dock handlade det då mer om våld än politik för min del. Att få kasta gatusten på t.ex. polisen hade inte spelat någon roll i vems intresse det hade skett - huvudsaken skulle varit att få kasta gatusten.

Tror tyvärr att det många gånger är rena tillfälligheterna som gör var man hamnar i tonåren. Det beror på vilken miljö man växer upp i och hur ens sociala förhållanden ser ut. Hur familjelivet är. På det sättet kan jag även stödja samhälleliga insatser för att stävja extremismen. Självfallet bör man understödja demokratiska åsikter.

Jag var tonåring på 1970-talet för övrigt och tillhörde då gruppen "värstingar" även om jag var en ganska snäll värsting i grund och botten. ;-)

A-K Roth sa...

Ja, Björkhagen, vänstern har en del otäckt bagage. Men en klick på namnet Björkhagen leder en direkt till en sajt som ser bedrövligt rasistisk ut.

stigman sa...

hur ska man då värdera ancs väpnade gren?

Anonym sa...

SMR består av bidragstagare med dålig uppväxt. AFA består av akademiker. Vad beror det på tror du? Svenskfientlig litteratur månne.

Unknown sa...

Bland alla olika divergerande versioner från Kärrtorp har jag tagit fasta på en av de sex polisernas berättelse på Blåljus. Efter att ha beskrivit hur SMR-folket närmade sig säger han bl a:

"Som om inte detta räckte så börjar de som har den tillståndsgivna demonstrationen att samla trupp, de är hundratals till antalet, och även de beväpnar sig med långa störar, påkar, stenar, stegar, stolar mm.

(Och det är för deras skull vi är där bör tilläggas) För oss blir situationen än värre då vi blir angripna från båda falanger, och vi måste skifta fokus varenda sekund och värja oss mot våld framifrån och bakifrån tyvärr.

Att folk ifrån demonstrationen senare kommer fram och spottar och fräser åt mig, kallar oss totalt inkompetenta då vi 6 inte "bara grep motdemonstranterna", " du har förstört mitt liv" skrek en kvinna åt mig vid Kärrtorps Ip ( Hon borde gått till Specsavers)...och detta kan göra mig skrämd... Hallå!!... såg du inte vad som hände?"

Polisen blir kanske inte trodd då hans berättelse går på tvärs mot vad som är den mediastöttade uppfattningen om den "goda" sidan.

Anonym sa...

Polariseringen i samhället tilltar oroväckande snabbt.

Att valrörelsen skulle bli ful var väntat, men det ser nu ut som att de frågor som rör rasism, invandring och integration kan liknas vid en badboll som hållts under vattenytan allt för länge.

/Jag vet fortfarande bäst!

Anonym sa...

Hur kan du säga att det är viktigt att inte likställa det vänsterextrema våldet med det högerextrema? Är inte allt våld och förtryck lika illa? Förekommer det inte lika mycket våld och hot på båda sidor? Vad är skillnaden som du pekar på? Jag tycker du gör ett mycket farligt och illa underbyggt uttalande!