2010-09-07

Har de borgerliga toppat formen för tidigt?

När valrörelsen nu går in i sitt slutskede tyder opinionsmätningarna på att de borgerliga partierna har en liten men klar ledning. Det är en smaksak om man vill lägga betoningen på "liten" eller på "klar". I dagens Aftonbladet säger statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson att årets val blir "ett av de tre mest spännande någonsin" - tillsammans med valen 1973 och 2006. Dagens mätning från United Minds - som redovisas i samma artikel - visar också på ett mycket litet övertag för de borgerliga partierna (1.4 procentenheter).

Men ute i rörelsen hängs det på sina håll med huvudet. I stället för att ta fasta på att borgerlighetens försprång är "litet" så tenderar man att ta fasta på att det är "klart" och vecklar in sig i preliminära eftervalsanalyser (!) för att förklara det kommande nederlaget. Det knotas om att media mosar Mona Sahlin och blåser upp opinionsmätningar i stället för att fokusera på sakfrågor. Sådana stämningar är förstås kontraproduktiva och riskerar att bli självuppfyllande.

Modstulenheten är inte ologisk. Sommaren 2007 ledde det rödgröna blocket över Alliansen med så mycket som 20 procentenheter i en del mätningar, ett försprång som nu vänts till ett underläge. Men i stället för att deppa borde de rödgröna bita ihop och ta fasta på att opinionen aldrig i Sveriges moderna politiska historia svängt så kraftigt som den har gjort under den här mandatperioden. Dessa svängningar innebär förstås också att de borgerliga partiernas lilla men klara ledning är långt ifrån säker.

Opinionsmätningar är ingen prognos över valresultatet. Opinionsmätningar är som en termometer eller ett lackmustest som visar hur det ser ut i opinionen just nu. Valresultatet kan påverkas en hel del av en framgångsrik mobilisering de sista veckorna. Om nu valet - vilket Henrik Oscarsson menar - är ett av de tre mest spännande valen någonsin vore det ur de rödgrönas perspektiv bättre om energin lades just på en sådan mobilisering i stället för att skänka bort valsegern till förmån för ett letargiskt grämande över världens och medias uselhet.

9 kommentarer:

Viktor sa...

Men Ulf, som statsvetarprofessor borde du kanske vara lite mer kritisk till United Minds webbaserade undersökning som svängt hit och dit under de senaste veckorna och som tycks överskatta SD något ofantligt.

Anonym sa...

Hmm. Var det månne fel rubrik på bloggposten!?

Ulf Bjereld sa...

Viktor: Jag är lika kritisk till United Minds undersökningar som till de övriga institutens. Vilket institut som ligger närmast valresultatet vet vi om 12 dagar. :)

Anonym: Fel rubik? Du menar att posten handlade mer om de rödgröna? Det kan du i så fall ha rätt i.

Anonym sa...

Ja vi får väl se om det är så jämt som alla säger. Du har en kollega som ser saken annorlunda. Snart vet vi vem som har rätt.
http://hagevi.wordpress.com/2010/09/08/hur-jamt-ar-valet-egentligen/

Viktor sa...

Va? Varför publicerades inte min kritik/replik om United Minds undersökning Ulf? Den kan väl omöjligen stridit mot några normer vad gäller hyfs och ton?

Ulf Bjereld sa...

Anonym 4:37: Människan spår och Gud rår. :-) Som jag skrev i posten är det en smaksak om man lägger betoningen på om ledningen är "liten" eller om den är "klar".

Viktor: Minns inte din replik. Skicka den igen om du vill.

Andreas sa...

mobilisering pågår: Hoola bandoola Band ska återförenas för att bidra till kommunistisk valseger, kanske de rentav delar ut gratis haschpipor, den som lever får se ... och i radions P1 kör Sven Eric Leidman en planekonomisk teaterpjäs

Viktor sa...

Ok Ulf, det jag ville ha sagt var att United Minds metodik skiljer sig från den andra institut använder sig av. Det är väl antagligen inte för inte som inte Henrik Oscarsson har med UM i sin "poll of polls". UM har varierat kraftigt de senaste veckorna och tendensen i övriga opinionsundersökningar går åt helt motsatt riktning. Att de borgerliga skulle toppat formen för tidigt är det väl knappast något som tyder på. Så, nu var det sagt.

Ulf Bjereld sa...

Andreas: Med Hoola Bandoola Band på banan går jag stolt och fylld av tillförsikt in i valrörelsens slutskede. Särskilt gärna lyssnar jag på varianten "Kung Fredriks pyramid".

Viktor: Henrik gör alldeles rätt eftersom United Minds mätmetod skiljer sig åt från de övriga institutens - och man skall inte blanda äpplen med päron. Däremot vet vi inget om huruvida United Minds mätmetod är bättre eller sämre än de övriga institutens - och i den frågan har jag heller ingen uppfattning.

Noterar dock att i dagens mätning från United Minds skiljer det bara 1.1 procentenheter mellan blocken...