2008-01-02

Alkoholfri representation?

Bör all representation som sker i riksdagens regi vara alkoholfri? Frågan ställs i dagens Svenska Dagbladet, i samband med ett intressant reportage kring riksdagens nykterhetsgrupp. Flera riksdagsledamöter vittnar om hur de dagligen erbjuds alkohol i olika former i samband med sin verksamhet i riksdagen eller vid olika externa tillställningar. Svenska Dagbladet citerar Sofia Arkelsten (m), som på sin blogg ger en inblick från livet som riksdagsledamot: Nu är det julfest med moderaterna i miljö- och jordbruks- utskottet. Fördrinken har börjat. Vi ska äta musslor och dricka öl. Klimatsmart och gott.”

Själv är jag är inte nykterist, men relativt återhållsam med alkohol. Jag noterar att min alkoholkonsumtion stiger en hel del när jag är på konferenser, externa seminarier eller motsvarande tillställningar. Visst ser jag svårigheterna med att kräva alkoholfri representation för riksdagen. Men det är absolut inte omöjligt. Jag instämmer med Gudryn Schyman, som i samma artikel säger att alkoholfri riksdagsrepresentation vore att ”statuera exempel som en politisk handling”.

IOGT-NTO är en av de få folkrörelseorganisationer i Sverige som växer i medlemsantal. Jag skulle gärna gå med som sympatisör eller stödmedlem om det vore möjligt, även om jag i dag inte är redo att ta steget till fullständig nykterism. Alkohol dödar och demoraliserar. Samhället bör därför utnyttja sina möjligheter att markera mot alkoholbruk i alla dess former.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat Ulf!

Alkohol hör inte ihop med bilar, båtar, flygplan eller skjutvapen. Och inte heller i yrkeslivet. Kraven på att en politiker är fullt nykter i tjänsten borde vara lika höga som på en läkare eller atomtekniker i Forsmark.

/GT/

Kerstin sa...

Fast rödvin påstås skydda mot Alzheimers, så det kanske är en god idé att dricka rödvin i riksdagen (även om läkare som hävdar detta är betalda av vinproducenterna nere i EU).

God forstättning på det nya året Ulf :-).

Hoppas på många intressanta blogginlägg här även under år 2008.

A-K Roth sa...

Om alkohol ska tillåtas eller inte i riksdagen tål att tänka på. Min "gut feeling" är emot, om det inte gäller en formell middag. Men låt åtminstone riksdagsfolket betala för sitt eget glas vin eller öl eller kanske skramla till julglöggen.

"Dagen efter" kan f.ö. vara väl så farlig när det gäller kompetensen, t.ex. hos piloter och kirurger.