2019-10-27

Kommer Vänsterpartiet att växa i opinionen?

Det har talats mycket om framgångar för populistiska, högerradikala partier i Europa de senaste åren. Många har undrat varför vi inte ser en motsvarande mobilisering på vänstersidan i politiken, trots en växande ojämlikhet i många länder. Så växer till exempel ojämlikheten i Januariavtalets Sverige, utan att Vänsterpartiet lyckats öka särskilt mycket i opinionen (ok - kanske syns det tecken på att V nu börjat öka något).

Men bilden är inte fullt så enkel. I många länder i Europa har faktiskt vänsterradikala partier också ökat - samtidigt som socialdemokrater och traditionell höger tappat. Vi har till exempel sett det i Grekland (Syriza), i Spanien (Podemos) och även i Island (Vänsterpartiet - de gröna) och i Danmark (Enhedslisten, men på en lägre nivå).

I dag har det varit val i den tyska delstaten Thüringen. Enligt vallokalundersökningar får vänsterradikala Die Linke 29.5 procent av rösterna, medan främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) får 24 procent. Kristdemokraterna CDU får 22.5 procent av rösterna och Socialdemokraterna endast 8.5 procent.

Hur stor potential har Vänsterpartiet i Sverige att växa? Jag har en gång tidigare ställt frågan varför Vänsterpartiet inte växer, och även redovisat en del tänkbara svar. Men den diskussionen fördes under förra mandatperioden, då Vänsterpartiet budgetförhandlade med den rödgröna regeringen. Nu är det nya tider, och Vänsterpartiet har en mer renodlad oppositionsroll. Så nu finns väl ändå förutsättningarna för Vänsterpartiet att växa. Eller?

4 kommentarer:

Anonym sa...

En anledning kan väl vara partiets, och nuvarande ledarskikts, förflutna som ett stalinistiskt parti. Det är inte lätt att ha förtroende för politiker som en gång var så naiva att de trodde på Sovjet-illusionen.

Homo Economicus

Anonym sa...

Kommer ihåg att jag på sent 60-tal, tidigt 70-tal..., hörde bekanta ( då 40-talister, själv är jag 60-talist) talade om hur bra Mao Zedong var. Det jag tänkte redan då, som 10-årig grabb var: vad är det som är så bra med Mao. Lite mer övertygande bevis ville jag ha än att bara referera äldre bekanta, vilket skulle ha varit lätt hänt att göra för en 10-åring. Tänk vad stolt jag är idag att jag inte på något sätt hyllade eller lyfte fram historiens värste massmördare.

Kjell Eriksson

Stigw sa...

Till Kjell vill jag svara att De som gjorde revolution i Ryssland och Kina menade väl. "Stora språnget" I Kina var kanske väl menat men gick på tok ändå. Lärdomen är ju att socialismen utan demokrati är omöjligt. Utan demokrati blir det korruption och en ny härskarklass.

Anonym sa...

Förklaringen till att vänsterpartiet inte växer trots socialdemokraternas (påtvingade?) högersväng utan att de opinionsmässigt vinnande hittills efter valet är SD är väl att väljarna (inte minst arbetarna) föredrar SD framför den politik V (och Ulf) företräder. Ockrahams rakkniv.
Klas Bengtsson