2019-10-13

Sifo: Det finns stöd för att låta svenska barn till IS-terrorister komma hem till Sverige

Bara några dagar efter den turkiska offensiven i norra Syrien har, enligt FN, ungefär 100 000 människor lämnat sina hem och flytt söderut. Dödstalen stiger för varje dag, och rapporter om krigsbrott väcker skräck och avsky.

Turkiets invasion av kurdiska områden i Syrien är ett allvarligt brott mot folkrätten. Vid sidan av den humanitära lidandet och det politisk-moraliska sveket mot kurderna hotar invasionen också fred och säkerhet i Mellanöstern. I det kaos som följer i invasionens spår får terrorsekten IS en ny möjlighet att etablera sig och återuppta sin strävan att upprätta kalifatet. Det är så viktigt att omvärlden gemensamt förmår agera mot Turkiets invasion och värnar det kurdiska folkets säkerhet och strävan efter självständighet.

Förra året exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för cirka 300 miljoner kronor. Jag förutsätter att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att stoppa all svensk vapenexport till Turkiet.

Beroende på hur händelserna utvecklar sig påverkas också den redan svåra situationen i fånglägret al-Hol där ett antal svenska barn  befinner sig. Turkiets invasion inskärper allvaret i kraven på att regeringen intensifierar ansträngningarna för att dessa barn ska få komma hem till Sverige. En helt ny undersökning från Rädda  Barnen och Sifo visar också på ett brett folkligt stöd för att ta hem barnen. Så låt barnen få komma hem - så fort det bara går.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har iofs inget emot att Sverige tar hem barn till IS-terrorister, men jag skulle inte använda en enkät från en lobbyorganisation som argument. Noterar dock att Ulf gör det samtidigt som han gör allt för att motverka att den majoritet av medborgarna som enligt oberoende SOM-institutet vill minska invandringen lyckas. Och pga socialdemokrater som Morgan Johansson och Ulf kan vi till skillnad från t ex Danmark och Norge inte döma IS-terrorister för "bara" deltagande i IS utan måste bevisa konkreta förbrytelser.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Ulf skriver att "invasionen hotar också fred och säkerhet i Mellanöstern".

Var någonstans finns den freden och säkerheten?

Homo Economicus

Anonym sa...

Från Wiki om IS:

al-Qaida (Irak) bildas 2004 - en av de mest inflytelserika religiösa väpnade grupperna i den irakiska upprorsrörelsen, vilka stred MOT den amerikanska ockupationsmakten och förespråkade ett teokratiskt styre enligt salafistiska principer.

AQ attackerade även:
- irakiska kristna, som sågs som otrogna
- shiamuslimer, som sågs som kättare, i otaliga våldsdåd.

När al-Qaidas näst högste ledare Ayman al-Zawahiri förklarade att Irakkriget skulle utmynna i ett globalt heligt krig (jihad) påbörjades en storskalig kampanj för att föra konflikten utanför Iraks gränser men även försök att rekrytera sekulära och moderata irakiska sunnimuslimer, något som på grund av våldsdåden mot civilbefolkningen i stort misslyckades.

2009 bildades lokala sunnimuslimska miliser, så kallade "väckelseråd", som stred mot IS i Irak i protest mot gruppens attacker mot civila irakier.

Samtidigt försökte al-Qaidas allierade åter väcka liv i den religiöst fundamentalistiska delen av upprorsrörelsen.

IS (Irak) låg bakom den blodiga belägringen av den kaldeiska "Vår frus befrielsekyrka" i Bagdad den 31 oktober 2010, där ett 50-tal personer dödades och många fler skadades.

Sedan de amerikanska trupperna lämnade Irak 2011, Obamas drag) har IS fortsatt att ta på sig skulden för bombdåd och andra attacker i landet.

Islamiska staten i Iraks ledare Abu Bakr al-Baghdadi meddelade i april 2013 att han ville slå samman sin organisation med den salafistiska rebellgruppen:
- Jabhat al-Nusra som deltog i inbördeskriget mot Assad-regeringen i Syrien.

Detta medförde ett symboliskt namnbyte till ISIS (Islamiska staten i Irak och Levanten) Sammanslagningen avfärdades av Jabhat al-Nusra.
Även al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri tog avstånd.

Namnbytet genomfördes trots den uteblivna organisatoriska förändringen.
Relationen med Jabhat al-Nusra har därefter varit ansträngd och de två organisationerna opererar oberoende av varandra.

I juni 2013 meddelade al-Baghdadi att han vägrade erkänna al-Quidas Ayman al-Zawahiris order att överge försöket till sammanslagning med Jabhat al-Nusra. (vilka får anses vara oberoende och i opposiion till Saudierna, som ju stödde IS.

I januari 2014 offentliggjordes planer på att utöka IS verksamhet till Libanon för att slå till mot Hizbollah och dess allierade. Dvs mot Shia-grupper,

2014 förvärrades gruppens olka relationer:
- dels med övriga syriska rebellgruppe
- dels med al-Qaida.

Man gick till direkt anfall mot andra rebellgrupper, såväl sekulära Fria syriska armén som islamistiska Islamiska fronten."

S.W

Anonym sa...

Magda Gad är övernaturlig och framom främsta linjen,
dvs bedriver underrättelseinhämtning som svenska UD
och andra inte verkar vara i närheten av, eller snarare,
det verkar ha varit nollkoll och dubbla agendor, där
det i slutändan varit den gamla konflikten mellan:

- Ryssland <-> USA
- Iran <-> Irak
- Shia <-> Sunni
- Turkiet <-> Kurderna
och så en massa konstig utrikespolitik och flyktingpolitik som har att göra med EUs gränser, som också spelat stor roll till Turkiets favör. Men någon stans verkar det också ha att göra med Iran, som väst på olika sätt och vis försökt få bukt med, alltså
att Iran sedan Shahe inte är västorienterat, utan förlitar sig på Ryssland.

Sammanfattning Magda Gad.

Spets:
"Bashar al-Assad kommer att stå som segrare i kriget och
sitta kvar med stöd av Ryssland och Iran."

"Under Assads styre hade minoriteter som kristna ett skydd, assyrier och syrianer gick till kyrkor och nunnor och präster kunde bo i landet."

"Assad agerade mot Muslimska brödraskapet, al-Qaida och IS som växt fram ur brödraskapets ideologi och vilja att införa sharialagar."

"Assad är den enda som kan skapa fred, ta ansvar för IS-fångar och säkra gränserna."

sw, jepp, och därtill rädda Kurderna från massaker, och därmed är Assad god, och tidigare bedömningar om den Allawitiska minoriteten gjorda på felaktig grund, i syfte att destablisera Syrien, för att få in en kil med Turkisk och Saudisk kontrollerade
grupper, detta Kalifat, som skulle fylla tomrummet, på andra gruppers bekostnad.
Det tar ett tag innan man begriper hur cyniskt allt är. Brödraskapet var nära med både Centern och Mp, med, och Mehmets alla resor till Turkiet låg som en fond. S.W