2019-03-15

En dag av hopp och förtvivlan

I flera tusen städer över hela världen har barn och ungdomar i dag samlats till klimatstrejk. Under paroller som ”Save our Planet” och ”We want change now” ställs krav på politiker att vidta kraftfulla åtgärder för att hantera den pågående klimatkrisen. Manifestationerna har sitt ursprung i den då 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagen i Stockholm hösten 2018, och hennes manifestation har fått ett nästan ofattbart genomslag. Den tyska dagstidningen Die Welt ägnade hela sin förstasida i dag åt Greta Thunbergs aktionen, under rubriken "Great, Greater, Greta".

Denna massrörelse är sannerligen hoppingivande. Rörelsen bidrar till att hålla miljö- och klimatfrågorna högt på agendan, och underlättar för politiker att vidta åtgärder som kan vara nog så obekväma. Det är också hoppfullt att så många unga människor är beredda att i gemensamma politiska handlingar stå upp för vår gemensamma framtid. Skarpa politiska beslut behövs, vilket jag tillsammans med ett 90-tal andra samhällsvetenskapliga forskare argumenterar för i en artikel i Aftonbladet i dag.

Men hoppet har idag också brutits mot förtvivlan, genom det fasansfulla terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland. Minst 49 människor mördades i två moskéer. Den misstänkte gärningsmannen Brenton Tarrant har i skrift formulerat olika rasistiska konspirationsteorier, där muslimer ses som "inkräktare" som "strävar efter att ockupera mitt folks land och etniskt ersätta mitt eget folk" och han säger sig ha inspirerats av bland andra Anders Behring Breivik.

Förövaren - eller förövarna - har naturligtvis ett eget och fullständigt ansvar för den ohyggliga gärningen. Men jag skulle verkligen önska att det fruktansvärda dådet kunde följas av en mindre hatisk och hånfull retorik i den politiska debatten - i Sverige och globalt. Hatet och hånet i debatten avhumaniserar människor eller grupper av människor, och avhumanisering av människor främjar extremism och sänker tröskeln till våldsanvändning.

Niklas Orrenius skriver i Dagens Nyheter att rasistiska teorier om hur "ondsinta muslimer (...) tar över västerländska samhällen inifrån" sedan länge torgförts i den svenska politiska debatten: "Idén om den muslimska invasionen, där muslimer ses som hotfulla samhällsförstörare, göds och vattnas varje dag på rasistiska och antimuslimska propagandasajter."

Det är en mycket bra artikel. Läs den gärna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om klimatet
Klimathotet är reellt. Men som naturvetare (dock inte klimatexpert) tror jag på teknikutveckling i kombination med verkningsfulla politiska beslut. Sverige släpper ut ca 5 ton CO2 per capita, nästan lägst i den industrialiserade världen. Tyskland dubbelt, USA tredubbelt och Kanada fyrdubbelt så mycket. Kina släpper ut dubbelt så mycket som USA och EU tillsammans och har inte gjort några bindande löften i Parisavtalet. 70% av Kinas energi kommer från kol. Tyskland avvecklar kärnkraften om kommer att bränna brunkol under lång tid framöver. FNs klimatpanel förordar utbyggnad av kärnkraft, vilket också sker i många länder, dock som bekant inte i Sverige.
Lastbilstransporter är onekligen ett problem i Sverige, det ser vi som åker E6 med alla bilar från kontinenten. Norge vill bygga en modern järnväg från Oslo och utmed västkusten. Sverige är inte intresserade. I stället diskuteras höghastighetsjärnväg mellan Sthlm, Gbg och M:ö för hundratals miljarder för att korta resvägen på sin höjd någon timma. Lika illa använda pengar som subventionering av elcyklar.
Var och en kan förstås dra sitt strå till stacken. Själv kör jag en bränslesnål småbil (har inte råd med elbil) ca 400 mil om året, värmer upp fritidshuset med el från vattenkraft och lägenheten med fjärrvärme. Behöver inte klimatkompensera för flyg eftersom jag inte flyger.
Det debattinlägg Ulf hänvisar till var påfallande fritt från sakkunniga om klimatologi. Jag tror dock inte att större sakkunskap skulle gjort intryck på varken Trump eller Xi.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Om terrorism.
Varje normalt navlad människa avskyr naturligtvis terrordåd antingen de kommer från vita maktrörelser eller islamister. SÄPO pekar ju ut båda plus autonoma som reella hot i Sverige. Och i samtliga fall finns det en gråzon som omger dem. Jag tycker t ex att vi som i Tyskland skulle förbjuda nazistiska partier väl medveten om att nazismen ändå inte skulle försvinna från landet. Jag tycker också att vi måste skärpa skattesubventionering av organisationer på den andra kanten med tveksamt demokratiskt sinnelag. Men tyvärr har Sverige blivit ökänt i bl a våra grannländer för vår senfärdighet att bekämpa olika former av extremism. Vi har ju t ex ännu inte kriminaliserat deltagande i terrororganisationen IS, vilket gör att vi till skillnad från Danmark och Norge måste bevisa krigsförbrytelser för att kunna bura in alla IS-återvändare. Det är faktiskt möjligt att vara proaktiv och inte bara reaktiv både mot högerextremister och islamister.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

En liten anmärkning på fenomenet Greta, är att hon blivit en stjärna, som alla vill utnyttja. Dvs förknippas med, för att vinna del av framgången. Det finns ju en risk
att de krafter som faktiskt kan göra något åt saken, faktiskt bara fortsätter med
plakatpolitik. Ta detta med eldrivna sparkcyklar, nu fyra olika bolag i Stockholm, tror någon att det inte går åt resurser att tillverka dessa, och tror någon att det inte går åt energi att strömförse dem, tror någon att det inte går åt energi att samla ihop fordonen vareviga kväll, och tror någon att de inte blir ett problem när de ska skrotas,
efter kanske ett år? Frågan är om någon egentligen åker mindre bil, och om det inte bara är så så människor promenerar mindre, eller åker mindre kollektivt? Inte fasiken är allt vi företar oss bra för klimatet. I grunden handlar det om att konsumera mindre, och transportera sig mindre, vilket nog onekligen Greta själv är beredd att göra, frågan är med om alla som rycks med, egentligen är beredda till samma uppoffringar? Vad avser dådet, så är det tyvärr ett utslag av mänsklig dårskap,
# Komplett kokonöt.
+ Inspiration (från annan galenpannan, i detta fall ABB)
+ Förevändning, (tydligen dådet i Stockholm)
+ Tillfälle (öppet samhälle)
+ Möjlighet (enkelt få tag på automatvapen)
+ Rampljus/status, (dvs livesändas på internet)

det finns gudskelov inte så många galenpannor av denna kaliber, men tillräckligt för att det inte ska gå att hålla koll på dem. Nu kan man vara bombsäker på att det sedermera kommer en vedergällning, och det kommer mer elände. En slutsats man själv dragit är att undvika riskmiljöer generellt, uppenbarligen finns risker i samband med:
- religiösa ritualer/sammankomster, tex kyrkor eller moskéer
- sammankomster i allmänhet, tex fotbollsmatch/konserter
- högtider, tex julhandel
- skolor (en annan typ av galningar)
- ungdomsläger (ABB gav sig på barn/ungdomar till socialdemokrater.

Det finns alltså gott om tillfällen, och det är väl det som man kan känna sig en smula dyster över, jämte då inspirationskällan internet. Före internet fanns bara uppmärksamhet via vanlig nyhetsmedia, så då blev det flygkapningar, ambassadramor eller tex Olympiaden i Munchen, men det var "klassiska" terrorister, som nog inte heller var helt friska, frågan är mer om dessa nya typer av dåd, är ett resultat av en ännu värre sorts galenpannor. Visst kan man uttrycka avsky eller indignation, men frågan är om det avskräcker nästa galenpanna som vill göra sig ett namn, eller i vart fall ge sig själv eller sin föreställning någon slags betydelse. Det verkar vara någon slags teater de håller på med, och det är vi som är publiken, det är väl det som skrämmer mest. Vem är subjektet, och vad är det som är objektet? Går det hela att förstå, utifrån ett normalt perspektiv? S.W

Anonym sa...

Fasiken, blev just upplyst att Expressen idag hade en artikel om att dessa sparkcyklar
har en genomsnittlig livstid på 2 månader, så vi människor verkar kunna lura i oss själva precis vad som helst för att rädda jorden. Det är ju hur korkat som helst, och det som inger själva utmaningen, är vad som händer med vår ekonomi, om vi slutar konsumera, dvs sluta slänga. Tex hissar, de gamla, håller i 60 - 100 år. Nya hissar,
med massa suspekt elektronik i, sägs hålla i 10 - 12 år. Det säger ju sig själv, att ju fler hissar tillverkarna kan kränga, desto större avkastning över tid. Nä, det kommer inte i närheten av att minska flygandet. Man måste allvarligt fundera igenom sin konsumtion. För vad händer om vi faktiskt skulle upphöra med att konsumera, antagligen går det att minska sin konsumtion med 90%. Sedan är ju frågan om det hjälper, att fördöma fördömda idioter, det är ju liksom inte normalen som ska vinnas, utan ett och annat pulver. skulle tippa att sannolikheten är hög att den senaste förövaren (inte heller) växt upp med en manlig förebild. Som min far brukade predika, åt vansinnet kämpar gudarna förgäves. S.W

Anders nilsson sa...


Enligt Lennart Bengtsson, känd klimatforskare, har Sverige negativ koldioxidbalans.
Skogen assimilerar, och den snabba introduktionen av värmepumpar sparar lika mycket
koldioxid som vindkraftverken. ( Se intervju Det goda samhället). Kan du vederlägga detta ?
Tror du mer på Greta än på Lundqvist och Widding som igår publicerade en artikel på
SvT om de farliga och destruktiva låtsasprognoser som klimatalarmister signerar?
Alarmisternas klimatkurvor stämmer helt enkelt inte med verkligheten.