2019-02-14

Oacceptabelt av Simförbundets Ulla Gustavsson om idrottande flickor i slöja

Enligt uppgift kommer Svenska Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson i dag att lämna sitt uppdrag, som en följd av hennes uttalanden om idrottande barn som bär slöja. Journalisten Niklas Orrenius skriver i DN att Ulla Gustavsson passerat en "anständighetens gräns" när hon påstår att Riksidrottsförbundet genom att visa bilder på flickor i slöja som idrottar uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning och barnäktenskap.

Särskilt illa var det, enligt Ulla Gustavsson, att Riksidrottsförbundet visat bilder på en blicka i slöja som sköt luftgevär, eftersom en sådan bild kunde förknippas med terrorism. Ulla Gustavsson ville inte förbjuda flickor i slöja att idrotta. Men hon ville att dessa flickor inte skulle få synas på bild.

Niklas Orrenius artikel är riktigt bra. Läs den.

Slöjan väcker känslor. Slöjan kan vara ett uttryck för religionsfrihet, mångkultur och kvinnors rätt att klä sig som de vill. Den kan också vara ett uttryck för kvinnans underordning, för förtryck och patriarkat.


Men varje kvinna måste själv få välja. On en muslimsk kvinna vill bära slöja har hon en självklar rätt att göra detta. Den rätten måste försvaras, både mot högerextremism och mot vardagsrasism. Jag är utled på besattheten av att kontrollera kvinnors kläder och kroppar.

Allt förtryck och våld mot kvinnor ska bekämpas, obevekligt och utan undantag. Men att uttala sig som Ulla Gustavsson gjorde om unga flickor som bär slöja när de idrottar är så häpnadsväckande okunnigt om problematiken kring slöjbärande att hennes avgång - om den blir av - är högst rimlig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Naturligtvis är det ett ordentligt klavertramp när Ulla Gustavsson antyder samband mellan en flicka med slöja och skidskyttegevär och islamistiska terrorister. Och naturligtvis ska "allt förtryck och våld mot kvinnor ska bekämpas, obevekligt och utan undantag" som Ulf skriver. Men Ulf har knappast varit den som stått på barrikaderna när det gäller bekämpandet av hedersförtryck i Sverige. Det har däremot Nalin Pegkul gjort och som till min glädje konstaterade att det går framåt efter att hon träffat pojkar som vägrade att följa sina föräldrars uppmaning att övervaka sina systrar. För övrigt tror jag inte att Soffans aktivism mot hederskultur är huvudorsaken till att hon ifrågasätts och sannolikt avsätts även om det uppenbarligen ligger henne i fatet i vissa kretsar inom S.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Har för mig att samtliga partiledare (utom Jonas Sjöstedt) inför valet 2018 svarade med JA-skyltar på frågan om slöj-förbud på allmänna platser. Sedan dividerat man lite om skälet till detta. Annie Lööf såg slöjan som exempel på kvinnoförtryck. Ingen tog upp argumentet att kvinnor får klä sig som de vill ( utom Sjöstedt då, som i stället anade ökat förtryck i hemmet i stället).

Kjell Eriksson

Anders nilsson sa...

Orrenius ägnar saken en pk-twist. Varför ska simförbundet
använda just en så kontroversiell bild ? Inget svar.
Varför inte också en flicka med kors i sitt halsband?
Inkluderingen stavas kapitulation.

Anonym sa...

För säkerhets skull, det handlar ju i grunden om att bryta uppfattningar, och inte bara jamsa med. Så i grunden är det lika enkelt att hålla med Niklas Orrenius försvar idag, av slöjor, samt hålla med insändaren i dag i DN av kampsportaren Rim Bayaa. "Jag bär slöjan med stolthet när jag representerar Sverige"

Inget är så klart svart eller vitt, mer då att poängen var att man inte ska döma för hårt i ett landskap som inte alla kan navigera i, det kanske tom är bra att det uppkommer plumpar, som kan leda frågan vidare. S.W

Anonym sa...

"Riktigt bra"?

"DN har pixlat barnens ansikten för att inte bidra till hot och hat mot dem."

Tänk om tanken var att just undvika "hot och hat" mot sk beslöjade flickor. Men näsan räckte inte så långt. Hjälp flickor att integrera sig i samhället istället.
Hijab har ingen plats i sportsmanhang. I synnerhet inte bland barn som inte kan välja utan blir påtvingade. För en gångs skull håller jag med A. Lööf.