2018-04-01

Sverige - vårt växande hem!

Sverige är vårt växande hem, för mig och för så många andra människor. Jag älskar Sverige och älskar efter förmåga alla andra människor som bor tillsammans med mig i detta underbara land. Vi blir fler och fler, och det gör mig glad.

Vi som bor här är förstås väldigt olika. Vi är långa och korta, unga och gamla, fattiga och rika. En del står till vänster, andra till höger. En del är troende, andra är agnostiker, en del är ateister. Många är födda i Sverige, andra är födda i ett annat land. Men det som förenar oss är att vi lever tillsammans i vårt växande hem som bär namnet Sverige.

När jag tänker på Sverige som vårt gemensamma hem blir jag ledsen och arg när människor som jag delar hem med behandlas illa eller osynliggörs. Inför Påskhelgen presenterades Lagrådets kritik av den rödgröna regeringens förslag att ge 9 000 ensamkommande ungdomar en ny möjlighet att få stanna och bygga sig en framtid i Sverige. Lagrådets yttrande skapade osäkerhet om förslaget verkligen skulle kunna genomföras och yttrandet blev en stor nyhet i medierna.

Men nyhetsförmedlingen kretsade enbart om de inrikespolitiska konsekvenserna av Lagrådets kritik. Hur påverkade kritiken bilden av Socialdemokraternas regeringsduglighet? Hur påverkades samarbetet i regeringen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet? Hur skulle Centerpartiet ställa sig? Vilka var de inrikespolitiska vinnarna och förlorarna?

Ingenstans i medierna uppmärksammades den ångest och frustration som de 9 000 unga människor som berördes av förslaget drabbades av. Skulle de verkligen få den förnyade chansen att stanna i vårt växande hem som de hoppats på och längtat efter? Eller skulle de i stället tvångsutvisas till krigets och eländets Afghanistan?

Medierapporteringen och kommentarerna fokuserade enbart på det politiska spelet. Inget ledande nyhetsmedia gav röst åt någon av de  9 000 ungdomar som drabbas så hårt om förslaget inte går igenom. Tystnaden var ett osynliggörande av så många unga människors oro och ångest.

(Man ska aldrig säga aldrig. Det är möjligt att något ledande nyhetsmedia uppmärksammade dessa utsatta människors situation, och att detta gick mig förbi. Men dessa inslag präglade i vilket fall inte nyhetsrapporteringen som helhet.)

När jag tänker på Sverige som vårt växande hem kommer tankarna osökt till Per Albin Hanssons tal i riksdagens andra kammare den 18 januari 1928: Det goda hemmet känner icke till några priviligierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.

Likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Dessa ord tar jag med mig in i den stundande valrörelsen och i mina bidrag till bygget av vårt gemensamma, växande vackra hem som heter Sverige.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för det här inlägget som jag skriver under på helt och hållet. Det är inte förbehållet socialdemokrater utan också en grundsten i liberalismen. Hoppas många socialdemokrater tänker som du, Ulf. Ibland tvivlar jag, men vill inte ge upp, liksom jag upplever att du absolut inte heller vill.

Radikalmitten sa...

Rent krasst tror jag inte att folk orkar bry sig längre. Vänstern gick all in från början, sa att detta var barn från krigets Afghanistan, och stämplade alla som hade invändningar som rasister. Att det förekom fusk var råttan i pizzan-historier. Sen visade det sig trots allt att många, om inte de flesta, var vuxna. Och att de rest hit från Iran.

Den här frågan har stötts och blötts i snart 3 år och jag gissar på att medierna räknar med att folk är utleda på känslosamma reportage om dessa ensamkommande. Särskilt när man inte ens längre kan veta om de har skyddsskäl. Cyniskt? Ja, kanske lite. Men de flesta inser att asylavslag alltid är tragiskt för individen, och att det finns miljoner flyktingar där ute som faktiskt har skyddsskäl.

Anonym sa...

Om inte ens lagrådet kan klara ut hur svensk lagstiftning skall tolkas då är det verkligen illa. I debatten förvånas jag över att i ena stunden är lagarna så viktiga att de inte går att överpröva eller göra undantag ifrån , och i andra sammanhang går de att tolka med väldigt stor flexibilitet. Men som sagt,, om inte ens lagrådet klarar av tolkningen..., vem klarar då av den?

Kjell Eriksson

Nanonym sa...

Jo det är många som bryr sig! Inte bara Vänstern! Tvärtom upplever jag att det är fler och fler som förstår vad som faktiskt händer, att långa handläggningstider på Migrationsverket har fråntagit dessa ungdomar deras rätt att bedömas enligt barnkonventionen och få uppehållstillstånd. De flesta var inte vuxna när de kom (statistiken visade att de flesta av de man redan misstänkte var över 18 faktiskt var det, vilket inte betyder de flesta av totalen. Dessutom ifrågasätts testerna av experter.) men har blivit det medan de väntade på Migrationsverket. Nu plötsligt verkar Migrationsverket arbeta väldigt fort! Fyllt 18? Avslag! Fyllt 18? Avslag!

Jan Holm sa...

Lagrådets sågning av förslaget, gör säkert att C inte kan stödja det och det är nog de flesta sossar tacksamma över. För MP, som ska gå till val på ökad invandring, är naturligtvis besvikelsen stor, fast den lär bli ännu större när de åker ur Riksdagen efter nästa val.

Susanne Hoffman sa...

Om Ulf Bjerled och vänner känner till alla de LARMKLOCKOR som finns i riksdagen, (det brinner i knutarna!) så måste de använda varenda en!
Varför litar dessa riksdagsledamöter med insikt - att migrationsärenden är rättssäkra? Som ledamöter kan de kräva översyn - de har läst på att så mycket är anmält som felakktigt. De kan ifrågasätta det avtal med Afghanistan precis som parlamentsledamöterna i Afghansk parlament gjorde mot sin egen afghanska ledare. De har möjlighet i riksdagen sätta STOPP i väntan på utredning av ett o annat
Men de åker hem och de glömde att trycka på STOPPknappen . Rådande 'manjana' är livshotande just nu!

Kristina sa...

Tack Ulf, för din klarsynta och humanitära analys. Jag är tacksam att det finns någon som kommer ihåg vad socialdemokratin en gång har stått för och även fortsättningsvis borde stå för.

Unknown sa...

Tack Ulf! Det är viktigt att påminna om Sveriges och inte minst socialdemokratins grundideologi som tyvärr helt glömts bort av politikerna i deras jakt på "bruna" röster.

Unknown sa...

Tack för din klarsynthet och mod!
Snart behöver vi som vanliga människor, som öppnat våra hjärtan och hem åt dessa ungdomar lämna den svenska statens regler och riktlinjer. Snart behöver vi ta saken i egna händer för att skydda ungdomarna mot det skulle skydda, den svenska staten.

Anonym sa...

Vi måste ha ordning och reda i migrationspolitiken, säger Löfven. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.
Att S för att undvika regeringskris inför valet och därmed kvadda "samarbetsregeringen" väger tyngre är uttalandet? Att ge uppehållstillstånd till personer utan skyddsbehov smular naturligtvis sönder S migrationspolitik och ger de signaler till omvärlden som Löfven tidigare kallat naiva.
Jag tror faktiskt inte att Löfven är så bekymrad över lagrådets förödande kritik utan ser det som en möjlighet att behålla en konsistent migrationspolitik genom att förslaget faller. Ett varmt hjärta förutsätter en kall hjärna heter det. Den kombinationen är uppenbarligen inte alla förunnat.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Stort tack Ulf för ditt inlägg! Det ger mig lite förhoppningar om att det inte är helt hopplöst ändå, att det faktiskt finns politiker som inte bara är cyniska och ser till nästa val. Jag har tyvärr tappat tron på vårt samhälle och de politiker som vi har röstat fram för att styra det, kanske, kanske det ändå finns lite hopp.

Än en gång, tack Ulf!

Varma hälningar

Bobby
fd. god man och nu fadderhem