Till helgen reser statsminister Stefan Löfven på officiellt besök till Saudiarabien. Besöket är inte okontroversiellt. Saudiarabien är en diktatur som begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Kvinnor har enligt lag en underordnad ställning i förhållande till män. Igår blev det också känd att den fängslade saudiske bloggaren Raif Badawi eventuellt kommer att piskas igen, en bestraffning som utrikesminister Margot Wallström tidigare beskrivit som "närmast medeltida metoder".
Frågan är inte enkel. Ett besök och odlande av goda relationer med Saudiarabien kan bidra till att legitimera förtrycket i landet. Å andra sidan kan besök och goda relationer vara en plattform för att påverka, och för att framföra tydlig kritik mot brott mot de mänskliga rättigheterna.
Sverige har som blivande medlem av Säkerhetsrådet ett ansvar att försöka påverka Saudiarabiens agerande, både när det gäller brotten mot de mänskliga rättigheterna och krigföringen i Jemen. Jag förutsätter att Stefan Löfven verkligen tar sitt ansvar när det gäller att framföra kritik och att han lyckas göra trovärdigt att han verkligen tagit också den uppgiften på allvar. I en intervju i Ekot i dag är han noga med att betona att han tänker lyfta frågan om mänskliga rättigheter och kroppsstraff.
I en intervju till TT säger Stefan Löfven att han inte vill säga om Saudiarabien är en diktatur: Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare och det tänker jag hålla i. Men det är en sanning med modifikation. Så sent som 2015 anförde Stefan Löfven till TT: Om man ska ge en kort beskrivning och bara kan välja mellan demokrati
och diktatur, då är Saudiarabien en diktatur. Saudiarabien en är
auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova
övergrepp mot mänskliga rättigheter”. Det är för övrigt flera politiker som har att svårt att ta ordet "diktatur" i sin mun när det gäller Saudiarabien.
I dag är det snudd på obegripligt hur en socialdemokratisk regering så sent som 2005 kunde ingå ett långtgående avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Jag är glad och stolt att få företräda en organisation - Socialdemokrater för tro och solidaritet - som redan då protesterade mot avtalet.
Så, javisst - det är bra att Stefan Löfven reser till Saudiarabien. Men det är under förutsättning att kritiken mot Saudiarabiens grova brott mot de mänskliga rättigheterna får en central plats på agendan.
Jag kommenterar Stefan Löfvens resa till Saudiarabien för Ekot.
9 kommentarer:
Det är väl ganska optimistiskt att tro att Löfven reser till Saudi i rollen som en människorättskämpe. Sverige fick Saudis röst i FN för att platsa i Säkerhetsrådet, nu är det dags att börja betala notan. Förarbetet för resan är naturligtvis avklarat på tjänstemannanivå. Räkna med att diverse samarbetsavtal, handelsavtal osv kommer att tillkännages. En statsminister reser inte på officielt besök till Saudi utan att vara säker på att komma hem med någonting i händerna.
Löfven och Wallenbergs resa till diktaturen Saudi Arabien handlar naturligtvis enbart om pengar.
Landet lär knappast ta någon notis om den ev kritik som Löfven kommer att framföra.
Kanske skulle Löfven tagit med sig Margot Wallström istället, om han menat allvar med att framföra kritik värd namnet, fast då hade de väl inte blivit insläppta.
Olja och pengar verkar ursäkta allt, även en diktatur med systematiskt kvinnoförtryck, mängder med avrättningar och andra primitiva bestraffningsformer.
Det är som vanligt en fråga om pragmatism eller inte, för egen del tror jag mycket på en av de principer Dag Hammarskiöld följde, att man måste acceptera världen som den är, att man måste inse att man har fördomar själv, dvs i själva subjektet är det ett axiom att man för-dömer, allt annat än hyckleri, målet är objektivitet, men det är hart när omöjligt att nå, dvs att försöka förinta sitt eget subjekt, och lyssna på alla röster, vilket var en väg Hammarsköld följde, dvs att tala med ledare som han själv ansåg vara genuint onda, och inte bara det, utan att dessutom försöka förstå hur de tänker och acceptera detta, för att utifrån denna sedan bilda sig en uppfattning om hur man ska komma vidare, utanför sin egen fördomsfulla bubbla.
Nä, problemet är alla på ap-berget som sätter sig till doms över andra, fega ynkliga krakar som pekar finger och sätter sig till doms, det är rena rama lynch-mobben, han är svart, häng honom, han är statsminister och gör saker som han aldrig skulle gjort om han inte var statsminister, plikten kallar.
Saudi är rena öken, knasrika scheiker som är ett gammalt röverband som sitter på svart guld, och sedan denna sekt av präster som driver en slags Hitler-Jugend-skolor över hela världen, det är fan inte klokt, men nu är det som det är.
Samarbetet med Saudi som Persson/Leni Björklund inledde var en deal på ett högre plan, med USA, och handlade om prylar som gick tillbaka till tiden för Erlander. Att kränga en massa försvarsmaterial när de slaktade försvaret var illa nog, och sedan inrätta en vapenfabrik för att konvertera robotarna till ökenmiljön var helt enkelt osannolikt, men en fråga om resursutnyttjande, efter att s gjort upp med mp att kränga iväg försvaret, så man kan spekulera, om inte mp blivit vågmästare och spelat bort s, så hade sannolikt inte Persson någonsin initierat samarbetet, och det var som bekant von Sydow som fick avgå som försvarsminister 2002 som sedan gick uppdraget att återställa relationerna.
Hm, Saudi är så klart viktigt, av skäl som vi aldrig får reda på, dvs västs oljeberoende. Så länge vi inte vill kompromissa med vår livsstil, får vi acceptera att acceptera de som kränger oljans, livsstil.
Dessutom kan man påstå att alla som på ett eller annat sätt är partigängare och är en del av soppan, den där soppan som medborgarna inte ska ha insyn i, eftersom om det skulle kommer fram, så skulle detta med ord och handling inte riktigt gå att sälja in. S.W
Klart Stefan ska åka till Saudi, och nordkorea med, det ingår i jobbet, världen blir inte bättre av att peka finger och fördöma, och hur ska det fungera i FN om alla ropar på Satan?
Sedan är de så klart praktskandal, med rödakorssystern som krängde robotar och vapenfabrik till Saudierna, en det hade sina grunder, Sverige agerade mellanhand och hjälpte USA, och eftersom vi med mps stöd har lagt ner försvaret :-) så anser väl våra ledare att vi måste ha en back-upp, dvs lita på att någon kommer till hjälp, om helvetet drabbar närområdet östersjön, och vad har vi då för val, annat än att hovniga, sådana där resonemang, realpoliti, slipper ju mp, eftersom de inte tänker i termer av konsekvenser, utan blott på vad som är ändamålet, såååå otroligt protestantiskt och bekvämt, och naturligtvis väldigt progressivt, ändamålet helgar medlen, och eftersom mp inte ens bryr sig om sambandet, så behöver de inte ens svara, att det skulle vara mps krav som tvingade in Persson att göra dealen, dvs mp på försvarsdepartementet, det kostade lite, alltså i verkligheten, men nu är det inte där politiken befinner sin mot sina väljare, då detta är en rent retorisk fråga.
Sedan var det bara för Reinfeldt och Tolgfors att följa John. Det fina med allt är att mp kan skylla på på Persson, och han kan inte försvara sig, så frågan blir akademisk, vi debatterar något vi inte vet, där de som ställer kraven, i och för sig inte heller vet, men i vet att deras agerande påverkar en ordning som ingen behöver ansvara för, så länge inte journalisterna hittar spår till vad politiken egentligen har för sig.
Kränger vapen via privata företag som tjänstemän på FOI ägde, och som sedan agerade i Lenis/statens/mps intresse, sicken fiction. S.W
Det är helt rätt att statsministern åker till Saudiarabien. Det är angeläget att Stefan Löfven följer upp Margot Wallströms mycket tydliga ställningstagande från förra året. Sverige är en humanitär stormakt och för en feministisk utrikespolitik. Vidare är Sverige från och med nästa år ordförande i FNs säkerhetsråd. Allt detta tillsammans motiverar besöket.
Det finns även tecken på att Saudiarabien tar små små steg i rätt riktning beträffande yttrandefrihet och kvinnors villkor. Ytterligare ett skäl till besöket.
Marcus Wallenbergs medverkan tror jag är av mindre betydelse. Möjligtvis kan Wallenberg och Löfven tillsammans förklara den svenska modellen för sina saudiska värdar.
Mark Twain
Money talks! I FN:s säkerhetsråd kan Sverige nu upprätthålla en stabil fortsatt hållning som en av världens ledande hycklarstat. Låt oss inte glömma att Sverige har en lång och stabil historia när det gäller affärer med förtryckare och diktaturer. Det eleganta är att vi samtidigt agerar med pekpinnen i högsta hugg när det passar. Hyckleri, eller...
Ulf godkänner Löfvens resa under förutsättning att kritiken mot mänskliga rättigheter blir ett centralt inslag. Allt annat skulle förvånat mig. Men risken är att han blir besviken, om än inte officiellt som medlem i VU. Jag tror att fd verkstadsarbetaren vid krigsindustrin i Sverige trots alla rådgivare är mer realpolitiker än plakatpolitiker. Sveriges inställning till mänskliga rättigheter i Saudi var naturligtvis väl kända för saudierna innan Wallströms plakatpolitik gjorde henne pesona non grata och regeringen fick skicka ner von Sydow med ett brev från kungen för att läka såren. De är trots allt inga idioter. Men visst är deras rättsväsende medeltida eftersom kungahuset överlåtit det till wahabistiska präster. Men det är väl bara min islamofobi som får dessa att bli en del av islam.
Det vore naturligtvis bra om Löfven fick Saudi att trappa ner på sina proxykrig liksom om han vid sitt senare besök i Iran kunde förmå dessa att sluta kriga genom Hizbollah. Och Wallenbergs medverkan kan naturligtvis bli positiv för Sveriges ekonomi liksom realpolitikern Dambergs besök i mullornas Iran, där han bl a kritiserade dödsstraffet men naturligtvis inte villkorade ett avskaffande för ökade svenska affärer.
http://www.svd.se/svenska-bolag-pa-rad-for-att-grava-guld-i-iran
Men Sveriges ekonomi är ju inte Ulfs starkaste gren...
Klas Bengtsson
PS Det tycks (naturligtvis) vara annat som är viktigare än att kritisera mänskliga rättigheter...
http://www.expressen.se/nyheter/hemliga-spelet-bakom-resan-till-saudiarabien/
DS
Klas Bengtsson
Enligt uppgifter i media har Saudi numera ekonomiska problem, OPEC har svårigheter att diktera oljepriset och krigandet i Yemen kostar mycket; kanske är det inte längre så angeläget att fjäska för detta "kungarike".
Men det vore ju bra om Stefan kan göra något för den stackars Badawi, och andra som har råkat illa ut.
Skicka en kommentar