2014-12-01

Hur kommer Sverigedemokraterna att agera i budgetomröstningen?

Uppdaterat 2 december kl 18.15. I dag meddelade Sverigedemokraterna, något överraskande, att partiet tänker stödja allianspartiernas budgetförslag och därigenom förhindra att den rödgröna regeringens budgetförslag går igenom. Beslutet är offensivt genom att Sverigedemokraterna, trots sin partiledares frånvaro, sätter sig själva och sin vågmästarställning på spel. Tidigare har Sverigedemokraternas agerande präglats av långsiktighet och målmedvetenhet. Nu förmådde man inte avstå från frestelsen att utnyttja tillfället till en maktdemonstration, trots att konsekvenserna är oerhört svårförutsedda. Sverigedemokraterna känner otvivelaktigt stark frustration på grund av att partiet inte lyckats utnyttja sin vågmästarställning till att få inflytande i invandrarfrågan, i kombination med segeryra efter två framgångsrika val.

För Stefan Löfven och den rödgröna regeringen är naturligtvis Sverigedemokraternas beslut ett bakslag. Regeringen styr landet, och en förutsättning för att kunna styra landet är att regeringen får gehör för sin budget i riksdagen.

Vad händer nu? Stefan Löfven har bjudit in partiledarna för alliansen till samtal redan i kväll. En möjlighet är att budgetförslaget återremitteras till finansutskottet och där prövas förutsättningarna för samverkan över blockgränserna kring ett budgetförslag som Allianspartierna kan acceptera men som ändå innebär att de rödgröna partierna är nöjda. Den rödgröna regeringens styrka är att allianspartierna inte vill ha extraval och i alla fall tidigare sagt sig inte vilja regera beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Men om kvällens samtal inte gör det sannolikt att Allianspartierna vill bidra till en sådan samverkan lutar avgång och/eller extraval runt hörnet.

Jag kommenterar dagens händelser, bland annat för Dagens Arena.

*
 I morgon tisdag ger Sverigedemokraterna besked om hur partiet kommer att agera vid onsdagens budgetomröstning i riksdagen. Om Sverigedemokraterna följer praxis och lägger ned sina röster i den avgörande omröstningen kommer Stefan Löfven att regera vidare. Om Sverigedemokraterna däremot stödjer allianspartiernas budgetförslag följer en regeringskris. En sådan kris kan Stefan Löfven hantera genom att utlysa extra val, avgå eller be riksdagen återremittera budgetförslaget till finansutskottet. I skrivande stund talar det mesta för att han i så fall skulle välja det senare alternativet, det vill säga återremittering.

Vad talar då för och emot att Sverigedemokraterna kommer att välja att stödja allianspartiernas budgetförslag och därigenom utlösa en regeringskris? Det som talar för är att partiet med ett sådant agerande skulle visa sina egna sympatisörer och de övriga partierna att man är beredd att lägga kraft bakom orden och verkligen utnyttja den makt som vågmästarrollen innebär. Partiets egna medlemmar och sympatisörer skulle sannolikt också hälsa ett sådant beslut med tillfredsställelse.

Det som talar emot är att Sverigedemokraterna genom att utlösa en kris riskerar att skada bilden av sig själv som ett ansvarstagande parti, ett parti som sätter landets bästa främst. Inget kan heller med säkerhet säga vad som följer av en eventuell regeringskris. Blir det nyval riskerar Sverigedemokraterna att förlora sin så eftersträvade och viktiga vågmästarposition. Stefan Löfvens eventuella avgång eller en återremittering av budgetförslaget till finansutskottet kan komma att följas av ökat blocköverskridande samarbete, vilket även det innebär att Sverigedemokraternas vågmästarposition urholkas. Partiledaren Jimmie Åkesson är långtidssjukskriven och det är osäkert hur partiet skulle klara ett extra val utan honom. Dessutom måste det fresta på ideologiskt för Sverigedemokraterna att ge sitt aktiva stöd till en budget och en politik som inrymmer Europas kanske mest generösa flykting- och invandringspolitik.

Jag har konsekvent sagt att jag tror att Sverigedemokraterna kommer att lägga ned sina röster. Hittills har partiet utnyttjat den uppkomna situationen mycket skickligt. Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet, och spänningen trissas nu upp timma för timma i väntan på morgondagens besked. Ett snyggt avslut ur partiets horisont vore att utnyttja situationen fullt ut fram till i morgon eftermiddag för att då, i sista stund, betona sitt ansvar för landets väl och ve och förklara att man tänker lägga ned sina röster.

Situationen har förändrats något genom att det tycks som att den rödgröna regeringen avser att välja återremittering framför avgång eller extra val om man förlorar omröstningen. På så sätt blir krisen inte lika akut om Sverigedemokraterna väljer att stödja allianspartiernas budgetförslag och därigenom får ett sådant beslut mindre konsekvenser. Priset för att fälla regeringen blir inte lika högt.

Sammantaget står jag kvar vid min bedömning att Sverigedemokraterna till sist lägger ned sina röster. Min bedömning befästs ytterligare i ett uttalande av Björn Söder till Aftonbladet i dag: Det är klart att vi lyssnar på våra väljare. Samtidigt måste vi beakta olika aspekter i det hela och inte bara göra det som känns rätt för tillfället. Vi har under en längre tid analyserat de olika budgetförslagen men också vad som är bäst för landet och det förtroendet vi fått från våra väljare. I Aftonbladet kommenterar jag uttalandet i termer av att Björn Söder vill markera för Sverigedemokraternas sympatisörer att han och partiledningen hör var de säger och vet vad de vill - men att de ändå bör förbereda sig på att partiet till syvende og sist sätter statsansvaret framför yviga maktdemonstrationer.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Om S+MP+V i 1a omröstningen röstar på SD:s alt. Ställs i 2a omgången S-MP:s budget mot SD:s.=Löfven vinner! #budget #svpol #aktuellt #sd

Klas Åmark sa...

Lägger Sverigedemokraterna ner sina röster får vi nog tacka pensionärsorganisationerna för det, de är väl de enda som kommit med argument som kan vara relevanta för Sverigedemokraterna. Det blir svårt för dem att första satsa på pensionärerna inför valet och sedan svika dem i budgetomröstningen.

Anonym sa...

"yviga maktdemonstrationer"
Jaha? Och vad kallar Bjereld den övriga oppositionen i Alliansen? Eller för den delen S och Löfven som inte ens ids tala med andra partier i kammaren - där ser vi prov på korkade maktdemonstrationer.

aton sa...

Jag tror också att SD lägger ner sina röster. SD sitter i en rävsax. Hur de än gör får de kritik. Men oavsett hur SD gör fortsätter den parlamentariska röran. För med alla normala definitioner har vi borgerlig majoritet i riksdagen, vilket gör att den minsta gemensamma nämnaren med en vänsterregering är att göra så litet som möjligt. Denna situation kommer vi förmodligen att ha så länge som majoriteten i riksdagen bedriver en migrationspolitik som inte har stöd bland majoriteten av medborgarna. Och det är detta som är SDs livsluft. Sverige och Tyskland kallades så sent som för ett par dagar sedan av FN för föredöme i Europa när det gäller flyktingmottagning. I själva verket beviljade Sverige mer än 8! gånger fler asylansökningar per capita än Tyskland 2013. Som moderat socialdemokrat hoppas jag att s och m kan enas om en realistisk och fortfarande human migration, dock ett fåfängt hopp med mp i regeringen. Så SD lär stå i rampljuset länge till.

Orion77 sa...

Svenska Dagbladets politiske journalist Göran Eriksson skriver idag om det villkor som Alliansen ställde redan i valrörelsen om att inte släppa fram en regering som inte har visat att den kan få igenom sitt förslag till statsbudget. Eriksson skriver nu att syftet med detta villkor var "att i väljarnas ögonknuffa S i famnen på V."

Så otroligt korkat av Alliansen! Löfven sa direkt nej till V. Men Alliansen avvisade ÄNDÅ Stefan Löfvens "utsträckta hand" -- och saboterade den lösning som hade kunnat bringa frid och ro över Riksdag och Rosenbad! Och över alla oss andra.

Eftersom SD förstås inte vill förlora sin vågmästarposition kommer voteringarna i morgon med all sannolikhet att permanenta eländet.

Anonym sa...

SD skulle nog lätt kunna hävda att de förbättringar pensionärerna får ändå bara är symboliska, och inget som är avgörande för deras ställningstagande. Vad några pensionörsorganisationer säger officiellt behöver ju inte vara representativt för de pensionär vilka röstat på SD. SD kan ju säga att röstar ni på SD kommer verkliga förbättringar för pensionärerna.
Annars är jag lika okunnig som alla andra om hur SD kommer att agera.
Kjell Eriksson

Orion77 sa...

Nu fick vi veta. Stefan Löfven har nu bjudit in Alliansen till överläggningar redan i kväll.

Skall dessa partier nu fatta hans utsträckta hand, eller sturskt avvisa honom igen? Med ett nyval som nästa avsnitt i denna följetong, och kanske ett ännu större SD som resultat!

Anonym sa...

Det enda som är säkert är att ingen i nuläget vet hur ett ev nyval kommer att utfalla. Det finns ingen som kan spå detta i förväg. Detta tycker jag är en av de stora lärdomarna utifrån all expertis som uttalat sig. SD kan ju hävda att det är genom att fälla Regeringens budget de faktiskt tagit ansvar.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Okej nu blir det kanske extraval.

Underskatta inte SD denna gång, sist så kunde man räkna fram att SD hade runt 13% genom att se hur fel opinionsinstititen hade i EU valet och lägga på samma faktor.

Nu ligger SD med samma metod runt 18-20%. Och det bekräftar Sentio i två mätningar (16,4% senast idag), brukar ligga mest rätt men ändå under.