2014-12-23

Julklappar och bibelord till partiledarna

Så här dagen före Julafton skänker jag våra svenska partiledare en varm tanke och överlämnar en julklapp redan nu. Julklappen består av varsitt bibelord att bära med sig och hämta kraft ur under det år som stundar.

Anna Kinberg Batra (M) (Ps 23:4) Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. När nu Anna Kinberg Batra tillträder som herde för den moderata hjorden är det viktigt att hon håller ordning på sin herdestav så att hjorden inte skingras eller blir osäker om vart den är på väg. Efter en svår valförlust och den förre herdens plötsliga försvinnande är hjorden i behov av ett starkt och fast ledarskap. Anna Kinberg Batra kan behöva både käpp och stav för att lyckas med sitt uppdrag.

Annie Lööf (C) (Matt 5:43f) Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er. Annie Lööf är den svenska politikens Dr Jekyll och Mr Hyde. Privat är hon känd som en oerhört sympatisk person. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har sagt att hon är den partiledare han helst skulle vilja bli strandsatt med på en öde ö. Men ge Annie Lööf en talarstol och en mikrofon så förvandlas hon till svensk politiks hårdaste slugger, med en retorik som många uppfattar som aggressiv och raljant. Annie Lööf skulle nog tjäna på att låta sin sympatiska personlighet synas lite mer i talarstolen också.

Jan Björklund (FP) (Syr 33:4) Förbered vad du skall säga, så lyssnar man på dig, gör bruk av all din kunskap när du yttrar dig. Jan Björklund har som utbildningsminister försökt distansera sig från "flumskolan" och i stället framstå som kunskapsskolans främste apostel. Det har väl gått sådär. Resultaten i den svenska skolan rasade under Jan Björklunds ministertid. Kanske beror det på att Jan Björklund systematiskt valt att inte lyssna på kunskapen från pedagogisk forskning, utan i stället litat till sina egna hopsnickrade sanningar om katederundervisningens förtjänster och läsplattornas fördärv. Jan Björklund måste ta omtag och bejaka den pedagogiska forskningens kunskaper om han vill bli lyssnad på igen.

Göran Hägglund (KD) (Matt 6:13) Och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. I sin artikel på DN Debatt för ett par veckor sedan gav Göran Hägglund olika förslag på hur Sverige kunde sänka sina kostnader för flyktingmottagning. Många uppfattade artikeln som en flirt med väljare som tidigare röstat på Sverigedemokraterna. Om Göran Hägglund i slutet av nästa år skall kunna se sig i spegeln med hedern i behåll krävs att han förmår stå emot alla frestelser om att flirta med SD-väljare i frågor om invandring och asyl. (Ja, jag vet att jag här använde en äldre bibelöversättning. Är man traditionell så är man.)

Stefan Löfven (S) (Matt 5:37) Vad ni säger skall vara ja eller nej. Allt därutöver kommer från det onda. Stefan Löfven har under året fått mycket kritik för att vara otydlig och inte vilja eller kunna ge besked i flera viktiga frågor. Det är sant att otydlighet ibland kan vara värdefull, eftersom den ger handlingsfrihet och möjlighet att hantera oförutsägbara situationer. Men jag tror att Stefan Löfven måste bli något mer bestämd och konkret i sina svar för att på allvar bli trovärdig i sin roll partiledare och som statsminister.

Gustav Fridolin/Åsa Romson (MP) (Matt 20:16) Så skall de sista bli först och de första sist. Det är tungt att regera. Denna gamla sanning har Miljöpartiet sannerligen fått känna på. Partiets valresultat blev en besvikelse och som lillasyskon i regeringen har man tvingats ingå kompromisser som sänder smärtor genom partiets ideologiska nervsystem. Vägen till att bli Sveriges tredje största parti känns just nu lång och törnbeströdd. Fridolin och Romson får söka tröst i bibelordets profetia.


Jonas Sjöstedt (V) (Ps 35:12) Man lönar mig med ont för gott, jag är övergiven. Jonas Sjöstedt har principfast värnat vänsterflanken i svensk politik. Inför valet i september var Vänsterpartiet i mångas ögon en sannolik eller åtminstone tänkbar regeringspartner för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Men bara någon dag efter den rödgröna valsegern kastade Stefan Löfven ut Jonas Sjöstedt i den politiska kylan genom att utan några föregående förhandlingar klargöra att någon regeringssamverkan med Vänsterpartiet inte stod på agendan. Jonas Sjöstedts realpolitiska möjligheter att ta sig tillbaka in i regeringsmatchen är begränsade. Han kan behöva hjälp från ovan, i form av det som bjuds i det citerade bibelordets fortsättning: Klä dem i skam och nesa, de som triumferar över mig. Men låt dem som unnar mig min rätt få jubla och glädja sig.

Jimmie Åkesson/Mattias Karlsson (SD) (Gal 3:28) Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla människors lika värde är en grundbult i kristendomen. Sverigedemokraterna, som har så svårt för islam och som ägnar så mycket tid åt att sortera människor i olika kategorier, borde besinna sig och lägga större fokus på vad som förenar oss människor i stället för att söka saker som håller oss isär. Som extrapresent överlämnar jag 5 Mos 10:19 Även ni skall visa invandraren kärlek, ty ni har själva varit invandrare i Egypten.

Bloggens alla läsare skall också få en julklapp i form av ett bibelord, och jag väljer 1 Kor 13:13 Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken. I tro, hopp och kärlek önskar jag bloggens läsare en riktigt God och Välsignad Jul

10 kommentarer:

Anonym sa...

VA!!!!!
Fick inte Schyman vara med?

Dessa mina minsta bröder sa...

Bra tankar Ulf

Anonym sa...

"och som ägnar så mycket tid åt att sortera människor i olika kategorier, borde besinna sig och lägga större fokus på vad som förenar oss människor i stället för att söka saker som håller oss isär."

Nu är det ju precis tvärtom. SD vill att Sveriges befolkning ska bli mer homogen via assimilering och en INKLUDERANDE politik där och INTE en mångkulturell mosaik där olika grupper bygger olika parallellsamhällen i samhället med olika rättsuppfattning etc.

Anonym sa...

Allas lika värde. Är inte det en ganska så verklighetsfrämmande floskel? Ta exempelvis ens egna barn, skulle vilket annat barn som helst vara lika mycket värt för mig. Nej.
Den som framhärdar skulle jag vilja ställa frågan - varför köper du julklappar till ditt eget barn för 1000-tals kronor när valfri hjälporganisation skulle kunna rädda livet på flera barn i tredje världen med just dessa pengar?

Anonym sa...

herde för den moderata hjorden...
Ha ha, som synonym till knapptryckarkompaniet. Skämt åsido, frågan är om "hjorden" längre vill lyda sin herde. M fick en praktsmäll i valet på Reinfelds politik, en Reinfeldt som har rekordhöga förtroendesiffror. Hur ske det gå med en Batra med samma politik och halva förtroendet?

Anonym sa...

"moderathjorden" i uppror.
Lars Tobisson för några minuter sedan i SVD:
"Men vi kan naturligtvis inte ta emot hur många som helst på en gång. Varken Allianspartierna eller den nuvarande regeringen har dock försökt att styra strömmen. Asylrätten gäller, har det hetat. Men medborgarna har lärt sig att andra länder, däribland våra nordiska grannar, tar emot betydligt färre asylsökande än vi. Och de blir oroliga när tiggarna blir allt fler på gator och torg och när de hör om hedersmord och könsstympning, för att inte tala om förberedelser för terroraktioner."
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gor-inte-sverige-omojligt-att-regera_4212069.svd

Anonym sa...

Klart intressant och tänkvärt. Hade Göran Hägglund skrivit DN-artikeln om SD inte funnits i Riksdagen...? Det är givetvis intressant det han skriver. Men varför kom han på det nu? Det är svårt att få DN-artikeln att gå ihop med tidigare uttalanden av Hägglund.

Stefan Löven säger att han varit tydlig om kärnkraften..., men varje gång han uttalar sig så begriper jag ändå inte vad han menar att S vill med kärnkraften. Det är lite för många "om och men" och "vi får se". Tydligt är det inte, och Löven har ingen anledning att visa vare sig verklig eller låtsad iirritation över frågan. Väljarna vill nog veta.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Mikael Damberg (s, näringsminister, nästan partiledare) (Joh 8:32) Ni ska lära känna sanningen och sanningen ska göra er fria.
Utdrag ur intervju med Damberg i Le Monde: "Den svenska modellen är i fara. Vår välfärdsstat är inte byggd för att fungera med en arbetslöshet på 8 procent. Invandringen är en verklig utmaning: måste vi ändra politik?"

Anonym sa...

Fånig "present" till Jimmie/Mattias om alla människors lika värde. Sedan när har Muhammed och islam förespråkat alla människors lika värde? Hedrar det inte snarare Sd att man vågar kritisera islam för den kvinnoförtryckande våldsideologi religionen faktiskt är? Har statsvetare inga som helst kunskaper om religion?

Anonym sa...

Detta bibelord är min julklapp till sjuklövern (Joh 3:19-20):
"...när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas."

Detta är förklaringen till varför sjuklövern hatar Sd: man har satt i system att förtiga invandringens kostnader i form av minskad välfärd och ökad kriminalitet. När Sd tar upp detta tabubelagda ämne till diskussion, så blir partiet utmobbat och demoniserat.