2014-11-11

Vad händer om regeringen förlorar budgetomröstningen?

Det ljusnar för regeringen. Efter allianspartiernas besked att man inte tänker lägga några egna förslag i syfte att bryta ut delar av regeringens budget vinner Stefan Löfven arbetsro. Det vore klokt om allianspartiernas vapenvila i budgetfrågan används till att skapa enighet över blockgränserna om vilka regler som skall råda i budgethanteringen framöver.

Visserligen kvarstår frågan om huruvida Sverigedemokraterna kommer att stödja alliansens budgetförslag vid omröstningen i riksdagen den 3 december och därigenom utlösa en regeringskris. Men även om så skulle bli fallet har den rödgröna regeringen flera olika möjligheter att hantera ett nederlag utan att behöva avgå eller utlysa extra val. En möjlighet är att återkomma till riksdagen med ett nytt förslag till budget, ett förslag som då är förankrat över blockgränsen. Allianspartierna vill i rådande läge undvika extraval, vilket underlättar en blocköverskridande uppgörelse om budgeten.

I och för sig kan en sådan förankring över blockgränsen leda till att Miljöpartiet väljer att lämna regeringssamarbetet och att Socialdemokraterna regerar vidare ensamma. Jag tror att Miljöpartiet skulle välja att sitta kvar. Det vore förödande för bilden av Miljöpartiets regeringsduglighet om partiet hoppade av efter bara några månader i regeringen.

I vilket fall tror jag tror inte att Sverigedemokraterna kommer att fälla den rödgröna budgeten. Partiet har bedyrat att man vill värna stabiliteten och utgå från vad som är bäst för landet. Sverigedemokraterna skulle få svårt att förklara för väljarna varför man bäst värnar stabilitet och landets bästa genom att bryta etablerad praxis och utlösa en regeringskris. Sverigedemokraterna skulle i det politiska efterspelet också riskera att förlora sin så hett eftertraktade vågmästarställning. Ett sådant vågspel, i Jimmie Åkessons frånvaro, måste bedömas som ytterst osannlikt. Som någon, lätt elakt, skrev på Facebook: Sverigedemokraterna är inte dumma på det sättet.

Jag kommenterar läget i budgetfrågan för TT.

10 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Jo, det är bra att läsa en expert som Ulf Bjereld. Men sett politiskt kommer inte s-mp-regeringen att vara vingklippt? Kanske för flera år? Rentav fram till nästa ordinarie riksdagsval? Spännande!

Lars sa...

"Sverigedemokraterna skulle få svårt att förklara för väljarna varför man bäst värnar stabilitet och landets bästa genom att bryta etablerad praxis och utlösa en regeringskris."

Just det blir väl inga problem. De behöver bara peka på de övriga partiernas "ansvarslösa" agerande med anledning av att de vägrar att samtala med Sveriges tredje största parti som sitter på en stark ställning som tungan på vågen. Något som lett till att Sverige nu har en historiskt svag regering som har en "högermajoritet" i riksdagen emot sig. Dessutom skenar kostnaderna för rekordinvandringen och prognoserna fortätter bara att skrivas upp. SD kan inte bara sitta och se på när landet är i fara. I det här desperata läget måste de kunna ta till extraordinära metoder för att få till en ändring, även om det betyder nyval. Enligt en opinionsundersökning är också SD:s väljare med stor majoritet för ett nyval.

"Sverigedemokraterna skulle i det politiska efterspelet också riskera att förlora sin så hett eftertraktade vågmästarställning."

Vad är den värd om SD isoleras i sin viktigaste fråga? Vad SD behöver är att alliansen faller sönder så att Moderaterna blir beroende av SD, om de vill återkomma i regeringsställning. Bara då kan en "dansk" eller "norsk" utveckling ske. Vid ett nyval kan det mycket väl ske då tre allianspartier ligger kring spärren.

MetalHeadViking sa...

Ytterligare ett fullkomligt verklighetsfrånvänt inlägg från en förståsigpåare.

Haha! Du tror på allvar att det bästa för SD är att låta Sverige brinna i 4 år till utan att fälla Löfven? Det är ju bara önsketänkande från din sida. Att du inte inser det själv.

Här länkar jag dig till en riktig vettig analys, från en riktig framgångsrik jur kand, civilekonom och fd bankir.

No guts, no glory!
http://www.samtiden.nu/6535/sd-maste-visa-att-de-har-guts-att-falla-regeringen/

Anonym sa...

Alla "analyser" från vänsterhåll undviker elefanten i rummet; att riksdagen faktiskt har en icke-socialistisk majoritet! Reinfeldts märkliga Sd-fobi satte käppar i hjulet för Sd:s möjligheter att bli en del av Alliansen. Nu är Sd dubbelt så stora och Reinfeldt borta. Väljarnas dom blir hård om man inte ser till att skapa en borgerlig majoritetsregering.

Ulf Bjereld sa...

MetalHeadViking: Well. Du kanske borde prova att fundera lite över graden av önsketänkande i din egen position i frågan.

Anonym sa...

Vad som är landets bästa ur SDs perspektiv är tveklöst att kraftigt minska invandringen, men där skiljer sig ju inte Alliansens eller de rödgrönas budget åt. Om SD tror att de kan uppnå sina mål genom att få 18-20% i ett extraval så är de kanske beredda att chansa och göra det de kan för att få till ett sådant? 78% av SDs väljare vill ha ett nyval och att göra dessa väljare besvikna har också ett pris, inte minst eftersom att en del nog i besvikelse kan söka sig höger ut.

/F

Henrik Brändén sa...

Hedras den som hedras bör. "Någon" är den moderate fd statssekreteraren i statsrådsberedningen (och chefeen för alliansregeringens samordningskansli) Mikael Sandström, https://www.facebook.com/mikael.sandstrom.982/posts/10203923408619433.

Anonym sa...

Jag tror inte heller att SD kommer att fälla budgeten. Det skulle knappast ge ett nyval utan en regeringsombildning i någon form. Bättre för SD att vänta på ännu bättre opinionssiffror. Den som tvivlar på att dessa kommer att öka kan läsa MP-gruppledaren Maria Ferms twitterblogg 9 nov: "Om migrationen skapar utmaningar på bostadsmarknaden så ska vi förbättra bostadspolitiken, inte försämra migrationspolitiken.Om migrationen skapar utmaningar på arbetsmarknaden så ska vi förbättra arbetsmarknadspolitiken - inte försämra migrationspolitiken.I den mån det finns en gräns så handlar det inte om vi har råd eller om det finns plats, utan om vår vilja att öppna våra hjärtan." Kommentarer överflödiga. Men jag tycker också att det är lätt absurt med en allians som inte vill få igenom sin budget utan tom (enligt Annie Lööf) vill lagstifta för att för att förhindra det (dvs att SD röstar på alliansen). Det bästa för Sverige tycker jag är att SD fäller budgeten, för ur askan skulle förmodligen resa sig en ren s-regering. Ett regeringssamarbete med miljöpartiet till nästa val tror jag är förödande för s.

Orion77 sa...

SD kommer inte att fälla regeringen Löfven, eftersom det skulle ge Alliansen en ny chans att ta emot Löfvens "utsträckta hand", och därmed placera SD på avbytarbänken (i sällskap med V och MP).

Men detta chickenrace ger kanske en annan möjlighet? Vad anser Du Ulf, medger spelreglerna att Löfven självmant demonterar sin regering (han vill ju inte regera med en Alliansbudget), och startar ett nytt regeringsprojekt i samverkan med M -- enligt samma formel som nu tillämpas i ett allt större antal kommuner runtom i riket? Så kan S + M rädda både Förbifarten, Bromma och försvaret. Och fixa en rad andra problem.

Detta förutsätter förstås att den blivande M-ledaren är klokare och mer konstruktiv än den avgångne kollegan.

Anonym sa...

Re Orion: Fast den vågmästarroll de har idag är ju inte värt något av signifikans? De måste ändra dynamiken i riksdagen.

Genom att driva isär alliansen och tvinga fram ett blocköverskridande samarbte med en högrermittregering uppnår man två saker.

Man får FP, C och KD och framstå som falska borgare och kan sno röster därifrån (och kanske skicka ut dem) och man totalisolerar M som är effektivt borta från makten för all framtid om man inte samarbetar med SD. Dessutom framstår man möjligtvis tillsammans med M som den enda oppositionen i ett sådany läge.

Med tanke på att dagens vågmästarposition är ganska oanvändbar så verkar det för mig som SD har mer att vinna än man kan förlora.