2014-11-09

Vad händer inom Sverigedemokraterna?

I en uppmärksammad intervju i Dagens Nyheter i dag antyder Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson att han kan tänka sig att ta över partiordförandeskapet efter Jimmie Åkesson. Är det så att andra bedömer att det bästa för partiet är att jag är partiledare så får jag väl ta mig en funderare på det, säger han. Mattias Karlsson lägger i intervjun också ut texten om Jimmie Åkessons hälsotillstånd före sjukskrivningen, till exempel att Jimmie Åkesson efter sin sista partiledardebatt i riskdagen ringde upp Mattias Karlsson och berättade att han drabbats av minnesluckor: Han hade ett svagt minne av att han varit där, men han kom inte ihåg vad han gjorde där.
Mattias Karlssons uttalanden är förvånande. Det är ovanligt att en ledande SD-representant så detaljerat uttalar sig om Jimmie Åkessons hälsotillstånd. Partiet har tidigare intagit en återhållsam profil i frågan. Det är också ovanligt att en ledande politiker så tydligt uttalar sig positivt om att bli partiledare när innevarande partiledare inte på något sätt aviserat sin avgång. Särskilt märkligt blir uttalandet med tanke på att Jimmie Åkesson är sjukskriven och partiet i detta skede inte har något att vinna på en diskussion om huruvida han verkligen förmår komma tillbaka.
Det finns åtminstone tre möjliga tolkningar av att Mattias Karlsson valde att uttala sig på det sätt han gjorde. För det första kan uttalandena helt enkelt bero på att han är ovan vid sin position. Mattias Karlsson har visserligen lång politisk erfarenhet som en av de tunga krafterna inom Sverigedemokraternas partiledning. Men uppdraget som tillförordnad partiledare är nytt, och kanske pratade han bara på utan att inse vilka spekulationer hans uttalanden oundvikligen skulle leda till.

För det andra kan uttalandena vara ett uttryck för att Sverigedemokraternas partiledning vill förvarna de svenska väljarna om att Jimmie Åkessons frånvaro från politiken kan bli betydligt längre än vad som hittills har meddelats, och att det är osäkert om huruvida han kommer tillbaka överhuvudtaget. Mattias Karlsson positiva svar på frågan om att bli partiledare skulle då vara ett sätt att lugna medlemmar och väljare med att det finns en kontinuitet i ledarskapet och minimera risken för partistrider.

För det tredje kan uttalandena vara ett sätt för Mattias Karlsson att positionera sig själv i maktspelet inom Sverigedemokraterna. Hittills har det inte synts några starka indikationer på att ett sådant maktspel inom partiet. Men Jimmie Åkessons frånvaro kan öppna locket för konflikter som tidigare inte varit skönjbara.

I en intervju i Ekot i eftermiddags gör Mattias Karlsson sitt bästa för att rulla tillbaka processen. Han säger där att de positiva uttalandena om att bli partiledare enbart skall ses som ett uttryck för lojalitet med partiet. Men skadan är redan skedd. Om det verkligen var så att Mattias Karlsson inte insåg hur hans uttalanden skulle uppfattas så är det ett svaghetstecken i hans sätt att leda partiet.

Mattias Karlsson brukar beskrivas som Sverigedemokraternas chefsideolog. Det jag läst och hört av honom stärker den bilden. Skulle han komma att efterträda Jimmie Åkesson får Sverigedemokraterna en partiledare med starkare fäste i en nationalistisk ideologi, och mindre benägenhet för den populistiska retorik som ofta präglar Åkessons framträdanden.

Jag kommenterar frågan för bl a TT och SVT Rapport.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår att du ägnar dig åt lite kremlologi när det gäller SD. Som socialdemokrat har jag ingen insyn i SD, men jag tror att det är så enkelt att han ger ett ärligt svar på en rak fråga, dvs om Åkesson inte kommer tillbaka kan han tänka sig att bli partiledare. Det avviker ju på två sätt från gängse beteende på denna nivå: dels ett rakt svar, dels att inte förneka intresse.
Jag tror inte heller att partiledarfrågan har någon avgörande betydelse för SDs framtid. Inte heller tror jag att SD får något avgörande inflytande på kort sikt. Däremot tror jag att de kommer att fortsätta växa om ledande miljöpartister som Jakop Dalunde får ännu större genomslag i regeringens politik. Citat från idag:
"Om migrationen skapar utmaningar på bostadsmarknaden så ska vi förbättra bostadspolitiken, inte försämra migrationspolitiken.
Om migrationen skapar utmaningar på arbetsmarknaden så ska vi förbättra arbetsmarknadspolitiken - inte försämra migrationspolitiken.
I den mån det finns en gräns så handlar det inte om vi har råd eller om det finns plats, utan om vår vilja att öppna våra hjärtan."
Det är denna totala brist på verklighetsförankring som inte bara är huvudorsaken till SDs framgångar utan också ett stort hot mot socialdemokratins ambition att åtminstone vara ett 30%-parti.

Anonym sa...

En ärlig fråga. OM det blir nyval och därefter en annan regering. Som inte hade erkänt Palestina som stat. Hur blir det då? Ska de gå ut med att förneka Palestina? Eller är gjort gjort och kommer aldrig igen?

Ulf Bjereld sa...

Anonym 2.07 Det är tekniskt möjligt att ta tillbaka ett erkännande, vad jag kan förstå. Men jag känner inte till något exempel där det inträffat.

Anonym sa...

Det kanske finns "hållhakar" på Åkesson som gör att han blir borta ett längre tag (eller slutar)för att inte skada SD om det publiceras. Ja, vem vet.
/Tobbe

Anonym sa...

Fast erkännandet av Palestina har ju ytterst få praktiska konsekvenser utan handlar snarast om moraliskt stöd. Om Sveriges får en regering som inte står bakom det tidigare erkännandet så blir effekterna av det moraliska stödet i princip obefintliga.

Jan Lahti sa...

I det här läget tror jag Sverigedemokraterna förlorar på att försöka fälla regeringen (bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet), men ingenting är säkert förrän vi har facit i hand.

Anonym sa...

"Det kanske finns "hållhakar" på Åkesson som gör att han blir borta ett längre tag (eller slutar)för att inte skada SD om det publiceras. Ja, vem vet. "

Ja, vem vill ha en bidragstagare som partiledare? Utförsäkra Åkesson och sätt honom i fas 3!