2014-11-18

Vidrigt våldsdåd i Jerusalem. Erkännande av Palestina stärker fredens krafter

Morgonens vidriga våldsdåd i Jerusalem måste naturligtvis entydigt fördömas. Allt våld mot civila är av ondo och bidrar till att ytterligare förstärka hat och hämndkänslor i regionen.

Våldsdådet kom dessvärre inte oväntat. De senaste veckorna har våldet i området eskalerat, även i Jerusalem. Dödläget i fredsprocessen och Israels pågående, olagliga bosättningspolitik skapar en enorm frustration bland palestinierna. En tredje Intifada kan inte uteslutas. En sådan Intifada skulle drabba det palestinska folket hårt - styrkeförhållandena mellan parterna är entydigt till Israels fördel.

Morgonens våldsdåd utnyttjas politiskt. Företrädare för Hamas har uttryckt sitt stöd för dådet, vilket bidrar till att förstärka Hamas internationella isolering samtidigt som försoningsprocessen med Fatah försvåras. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar den palestinska presidenten Mahmoud Abbas för att genom uppvigling ("incitement") ha uppmuntrat till dådet. Benjamin Netanyahu motsägs av chefen för den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet Yoram Cohen som betonar att Mahmoud Abbas inte har något intresse av att uppmunta terrorism och att Abbas inte heller har uppmuntrat till terrorism.

Risken är överhängande att våldet nu eskalerar ytterligare. För omvärlden gäller det att göra sitt yttersta för att stärka fredens krafter i området. På den palestinska sidan måste president Mahmoud Abbas ställning stärkas så att han kan hävda sin och den palestinska myndighetens ställning i förhållande till Hamas och samtidigt återvinna sitt förtroende hos det palestinska folket. Ett internationellt erkännande av Palestina är ett sådant sätt att stärka Mahmoud Abbas ställning. Ett erkännande av den palestinska staten gen Abbas bättre möjligheter att utöva sin auktoritet och förstärker den palestinska samlingsregeringens myndighet över hela Palestina - inklusive Gaza. Sverige har gått i täten för denna process. Många länder tycks nu haka på. Det är en utveckling som bör bejakas - för fredens skull.

6 kommentarer:

Dessa mina minsta bröder sa...

Jag håller med dej i din analys

Orion77 sa...

Att anfalla medmänniskor med yxor och skjutvapen, t o m under gudstjänst, är självklart oacceptabelt. Men å andra sidan,
är det så konstigt att folk reagerar på detta desperata sätt när främmande människor kommer och stjäl deras mark, river deras hus och förstör deras odlingar, och dessutom flera gånger sprider död och förintelse över deras bebyggelse, med (senast) ca 2100 dödsoffer?

Vilken balans visar Hämnden över gångna oförrätter? Vilken balans kommer Överheten att visa i sin förestående Hämnd?

Anonym sa...

Är det så konstigt att Israel reagerar med att demolera bostadshusen för terrorister?

Anonym sa...

Anonym 7:25 em

Inget nytt där. De är förvarnade.

Abbas delar ut pengar genast som vanligt. Det tog 2 påringningar från Kerry för att få honom att födöma morden. På engelska. Palestinier firar inte bara på Gazaremsan men också på Västbanken och delar ut godis, så desperata är de.

Bulten i Bo sa...

Ja, det är konstigt att Israel straffar husen.

Anonym sa...

Från och med sommaren i år skall bilen beslagtas för tredje resan rattfylleri i Sverige. Synd att bilen skall straffas och borde inte husdemolering ske först efter tredje resan terrorism?