2014-11-14

Stoppa inte norske läkaren från sjukhusen i Gaza!

Den välkände norske läkaren Mads Gilbert har idag fått besked av israeliska myndigheter att han på livstid är förbjuden att resa in i Israel. Därigenom omöjliggörs det i praktiken för honom att fortsätta sin internationellt uppmärksammade läkarinsats i Gaza. De israeliska myndigheterna motiverar sitt beslut med att Mads Gilbert är en "säkerhetsrisk".

Mads Gilbert har behandlat patienter i det isolerade Gaza i över ett decennium. Under sommarens nära två månader långa krig i Gaza arbetade han som frivillig under ytterst svåra omständigheter på Shifa-sjukhuset i Gaza och bidrog till att rädda många människoliv. Han har gjort sig känd som en tydlig och synlig kritiker av den israeliska blockaden av Gaza och av det israeliska militära övervåldet under Gaza-kriget.

Alla humanitära insatser på Gaza behövs. Skriv därför gärna under Socialdemokrater för Tro och Solidaritets upprop som uppmanar Israel att ändra sitt beslut och ge Mads Gilbert möjlighet att fortsätta sin verksamhet som läkare i Gaza. Länk till uppropet finns här.

3 kommentarer:

Orion77 sa...

Israel har således åter visat att det är reptilhjärnan som styr dess agerande. Omdömeslöst, idiotiskt och fullkomligt förutsägbart.

Anonym sa...

Jag var på väg att skriva under uppropet, för jag tycker att Israels politik är direkt kontraproduktiv, men så läste jag det här, vilket gör mig mycket tveksam. Undrar om du Ulf visste om hans inställning?
http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/09/30/284907.html

Ulf Bjereld sa...

Anonym 6:03 Mads Gilberts uttalande är omskrivet i mängder av sammanhang, och han har själv vid flera tillfällen tagit starkt avstånd ifrån det. För mig är hans humanitära läkargärning det viktiga, inte tidigare uttalanden som han begått självkritik för.