2014-06-14

Peace & Love om Kartellen: Vi förlorade hjärtat i allt vi tror på

Skall man göra en pudel skall man göra det ordentligt. I dag ber styrelsen för Peace & Love hiphopgruppen Kartellen om ursäkt och bjuder återigen in gruppen att spela på festivalen. Vi förlorade för en kort stund hjärtat i vår ståndpunkt, som varit stommen från början. Vi känner oss förnedrade av situationen, men framför allt känner vi en stor besvikelse på oss själva, när vi inser vad vi för en stund förlorade – andemeningen och hjärtat i allt vi tror på, skriver styrelsen för festivalen i ett pressmeddelande.

Peace & Love avbokade för tre dagar sedan Kartellen med motiveringen att gruppens ageranden inte var förenliga med festivalens värderingar. Kartellen är en kontroversiell grupp där bandmedlemmen Sebastian Stakset dömts till 5 000 kronor i skadestånd för olaga hot riktat mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Gruppen har också framfört låtar med textrader som "dunka Jimmie gul och blå".

Peace & Loves ursprungliga beslut att avboka Kartellen väckte stor uppmärksamhet. Beslutet att avboka hade föregåtts av att festivalens sponsor Dalarnas tidningar hastigt avbrutit sitt samarbete med festivalen på grund av att Kartellen skulle uppträda. Festivalledningen måste ju redan vid bokningen av Kartellen ha känt till gruppens kontroversialitet och beslutet att avboka uppfattades därför som att Peace & Love vek ned sig för sponsorernas pengar och önskemål. Flera artister rasade och Stefan Sundström fanns bland dem som hoppade av Peace & Love-festivalen i protest mot beslutet att avboka Kartellen.

Min inställning är följande. Kartellens musikaliska uttryck och gruppmedlemmars uttalanden i olika sammanhang innehåller osmakliga våldsförhärliganden. Dalarnas tidningar är naturligtvis fri att välja vilka arrangemang man vill sponsra eller inte sponsra. Det är inte synd om Kartellen. Däremot agerade ledningen för Peace & Love oskickligt när man först bjöd in Kartellen och sedan återtog inbjudan först efter att en sponsor reagerat.

Jag tycker inte om den moralism som präglat delar av debatten kring Peace & Love och Kartellen. Det är en sak att framföra kritiska synpunkter på Kartellens texter och utspel, en annan sak att förorda att gruppen utestängs från musikfestivaler och uppmana sponsorer att dra sig ur. Jag avskyr våld och våldsromantik men vill inte ha ett kulturklimat där grupper som Kartellen utestängs. Och om Kartellen utestängs, vems tur är det nästa gång?

Gör om, gör rätt. Peace & Love-ledningen lyssnade till sist på sin inre kompass och tog sitt ansvar. Det hedrar dem och jag hoppas att vi nu kan se fram mot en framgångsrik festival. Jag har aldrig varit på Peace & Love - kanske är det dags nästa år?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Peace & Love


NU


Hot & Våld


Anonym sa...

Oj! Varför kommer jag att tänka på Ingemar Stenmark och slalom?

Anonym sa...

Det är sådana här frågor man aldrig blir riktigt klok på. Vad är rätt att göra? Vad är fel att göra? Vem skall bestämma vad som är rãtt eller fel, osv?

I detta exempel, ovan, anser jag Ulfs bedömning vara den korrekta.
Kjell Eriksson

skogsharen sa...

"Och om Kartellen utestängs, vems tur är det nästa gång?"

Ja, nästa gång kanske det är en annan politisk grupp som också uppmuntrar våld som politiskt medel, som hellre bör stanna hemma och fundera på vad som är demokratiskt eller ej.

Vidare så är Kartellens deltagande oförenligt med festivalens motto "... en värld där varje enskild individ kan göra sin röst hörd. ... En värld där vi tillsammans skapar positiv förändring utifrån demokrati och mångfald, jämlikhet och förståelse."

Unknown sa...

Slutresultatet blev att Dalarnas Tidning gav Kartellen extremt värdefull reklam, värd mycket mera än de få tidningsannonser som Dalarnas Tidning ursprungligen hade tänkt sponsra Peace & Love med!

Unknown sa...

"Peace & Love-ledningen lyssnade till sist på sin inre kompass och tog sitt ansvar."

Den inre kompassen... En intressant benämning på Dalarnas tidningar.