2014-06-30

Göran Hägglund i Almedalen - habilt, men ingen vändpunkt för KD

Göran Hägglunds tal i Almedalen blev inte den vändpunkt som Kristdemokraterna skulle behöva för att lyfta partiet på säker mark över fyraprocentsspärren. Anförandet var habilt, men präglades av samma problem som kännetecknar Kristdemokraternas politik överhuvudtaget. Partiet behöver en profilfråga som berör tillräckligt stora väljargrupper och som kan motivera tillräckligt många allmänborgerliga väljare att rösta just på Kristdemokraterna.

Göran Hägglund inledde med två av de frågor som partiet ett bra tag nu försökt profilera sig på - kravet på en utredning om svenskt Nato-medlemskap samt arbetsfördelningen mellan kommun, landsting och stat i sjukvårdsfrågor. Oavsett var man står i sak kan jag inte riktigt förstå vilket tänkande som leder fram till slutsatsen att dessa två frågor skulle vara effektiva kampanjfrågor för Kristdemokraterna inför valet i september. En del menar att Nato-spåret är en flört med de moderater som är missnöjda med sitt eget partis duckande i frågan. Kanske det. Men jag är tveksam till om det i så fall är en ändamålsenlig strategi.

Däremot tror jag att dagens utspel från Kristdemokraterna om garanterad rätt till plats på äldreboende för alla över 85 år är ett bättre förslag, som förstärker den del av partiets profil som handlar om omsorgen om de äldre. Det är också en billig reform som kan bidra till ökad trygghet för många människor.

Sin vana trogen ägnade sig Göran Hägglund åt ordvitsar som drev med oppositionen. Jag uppskattar Göran Hägglunds humor, men i kväll blev skämten så många att det kändes ansträngt och ibland nästan tvångsbetonat. Min tweet om att det föreföll som att Göran Hägglund redan avgått och att vi iakttog hans audition för ett nytt jobb i nöjesbranschen fick stor spridning.

Kommer då Kristdemokraterna att klara sig kvar i riksdagen i höstens val? Jag brukar inte tveka i mina bedömningar, men här är jag fortfarande osäker.

Inget regn i Almedalen i dag, men lite kyligt framåt kvällen. Har cyklat för första gången på ett år, och tänker göra det även fortsättningsvis under veckan. Allmänheten uppmanas till viss försiktighet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kalasbra att 85 åringar får en ovillkorlig rätt till en plats i äldrevården. Ännu bättre hade det varit om även yngre-äldre med behov av plats kunde utlovas detsamma. Med löftet infriat kanske platserna är upptagna av nittioåriga frisksportare som styrketränar med fria vikter.

Jan Lahti sa...

Kristdemokraterna kommer troligen få mindre än 4 % av rösterna i höst. Dock tror jag att de kan räddas kvar i riksdagen genom att erhålla 12 % i en valkrets. De kommer hur som helst få det kämpigt.

Orion77 sa...

Hägglunds tal var bra, själv utstrålade han tillförsikt inför valet, han föreföll säker och optimistisk. Kanske klarar KD trots allt valet i år också.

KD-väljare är nog ofta sådana "gammelmoderater" som Reinfeldt har lämnat bakom sig. Skulle inte bli förvånad om t ex Mikael Odenberg finns bland dessa. Hans avgång från posten som Alliansregeringens försvarsminister, just under Almedalsveckan 2007, var en skräll som många minns.

Och vi bör inte bortse från att nära 25 % av väljarna är pensionärer.

Unknown sa...

Orion 77, Och att nära 25 % av väljarna egentligen delar KD:s värderingar. Men många av dem tror att KD är det parti det - i ett uppenbart syfte - utmålas som.