2014-06-08

Fredrik Reinfeldt ny ordförande för EU-kommissionen?

Blir Fredrik Reinfeldt inom kort ny ordförande för EU-kommissionen, efter den avgående José Manuel Barroso? Efter de avslutade valen till Europaparlamentet går vi in i en tid som kan beskrivas som EU-komplexets Silly season, då precis allt fortfarande är möjligt.

Katrine Kielos skriver i dag i Aftonbladet om hur den borgerliga gruppen EPP (European People's Party) blev största partigrupp i EU-parlamentet och att många därför trodde att det i praktiken var klart att högerns kandidat Jean-Claude Juncker skulle bli ny ordförande för kommissionen. Men Storbritanniens premiärminister David Cameron tycker att Juncker är alldeles för federalistisk och motsätter sig därför dennes ordförandeskap. Vem skulle det då kunna bli i stället? Respekterade European Voice skriver att "Den som är smart sätter pengarna på Fredrik Reinfeldt” och motiverar sitt tips bland annat med att Reinfeldt har "minimala chanser att bli omvald hemma", att han "redan mentalt är inne på sitt nästa jobb", att han "är starkt förankrad i europeisk borgerlighet" och att han "skulle få stöd av David Cameron".

Jag tror att Fredrik Reinfeldt skulle bli utmärkt som ordförande för EU-kommissionen. Han har hållit ihop de fyra allianspartierna i regeringsställning i snart åtta år, vilket är en historisk politisk bedrift. Han visade kyla i sitt sätt att tillsammans med Anders Borg hantera statsfinanserna under den ekonomiska krisen. Fredrik Reinfeldt har också varit föredömlig i sin vägran att ge det främlingsfientliga Sverigedemokraterna något som helst inflytande i svensk politik, trots att partiet innehaft en vågmästarposition. På minussidan får dock ställas Fredrik Reinfeldts misslyckande att minska den skyhöga arbetslösheten samt den växande ojämlikheten i Sverige under hans tid som statsminister.

Det är svårt att bedöma trovärdigheten och rimligheten i spekulationerna om Fredrik Reinfeldt som ny kommissionsordförande. Men få tvivlar på att han kommer att förlora valet i september och hans kompetens gör honom i alla fall till en tänkbar kompromisskandidat.

För Moderaterna vore det förstås en katastrof om partiet tvingas gå in i höstens valrörelse utan Fredrik Reinfeldt som den självklare ledaren. Överhuvudtaget har Moderaterna en svår period framför sig. Möjligheterna att vinna valet i höst är i princip obefintliga. Efter en valförlust blir det bara en tidsfråga innan Fredrik Reinfeldt väljer att avgå. Därmed öppnas dörren förr de "gamla moderaterna" som i huvudsak tigit still under Fredrik Reinfeldts så framgångsrika partiledarskap men som nu öppet kommer att vädra sitt missnöje med partiets vandring mot den politiska mitten. I see bad things arising, för att citera översteprästen Kajafas ur Jesus Christ Superstar.

Vem skall axla manteln att samla och leda partiet efter Fredrik Reinfeldt? Anders Borg? Jag tror inte han vill - han är heller inte någon partimänniska på det sättet. Catharina Elmsäter-Svärd? Ger nog lägst odds på vadslagningsbyråerna i dag, men uppdraget som infrastrukturminister är knappast meriterande med tanke på den svenska järnvägskollapsen. Anna Kinberg Batra? Politiskt rutinerad, men kommer hon att kunna vinna väljarnas förtroende? Hennes uttalande från sin personvalskampanj 1998 om att "stockholmare är smartare än lantisar" påverkade länge bilden av hennes omdöme.  Jag har i något sammanhang lyft fram Tomas Tobé, som en outsider i sammanhanget. För inte kan det väl bli Ulf Kristersson? 

Det är mindre än 100 dagar kvar till valet. Det må skilja 15 procentenheter mellan blocken, men spännande tider väntar likväl.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om man faktiskt skall titta på hans politiska gärning och vad han faktiskt vill föra för politik så kan man väl knappast sätta upp ökade klyftor på minus kontot då det faktiskt är vad han ville.

Anonym sa...

Fredrik Reinfeldt som kommissionsordförande och Mona Sahlin som svensk kommissionär. Jag skulle satsa på läkemedelsaktier i det bolag som har marknadens bästa ångestdämpande medicin.

Anonym sa...

Reinfeldt är en förlorare efter EU valet...

Jag tror inte att man vill ha en förlorare på posten... Det finns bättre kandidater...

Flera finländare...

Historiens dom över Reinfeldt blir inte så bra...

Ian Wachtmeister har många poänger i sina råd till Reinfeldt...

Olof sa...

Ulf Kristersson skulle nog ha varit ett ganska naturligt namn om det inte vore för hans lägenhetsaffärer...

Ser inte heller ngt naturligt namn och Borg tror jag inte alls är sugen.

Anonym sa...

Nigel Farage klassiska tal har visats överallt utom i Sverige, vår media har skyddat oss. Vi har har varit hänvisade till Youtube för att se Farage underhållande retorik.

Men om Fredrik byter ut Barroso så blir det nog ändring på det, då kommer Farage utskällningar av vår Fredrik följas minutsiöst här.

Antar att sverige kommer bli mkt EU-skeptiskt efter några år av detta.

Orion77 sa...

I detta nu kanske FR:s kort blir synade i Harpsundsekan, av Merkel. Cameron och Rutte.

Ett tänkbart resultat av detta försök av FR är att Carl Bildts chanser att bli EU:s nya "utrikesminister" påverkas. Negativt, troligen.