2011-08-21

Håkan Juholt och hyresrätten som politisk stridsfråga

I dag publicerades den första Sifo-mätningen sedan i juni. Somrarna brukar kännetecknas av små förändringar i väljaropinionen och denna sommar blev inget undantag. De rödgröna partierna är fortfarande större än Alliansen och Socialdemokraterna är fortfarande landets största parti. Men avståndet mellan blocken har minskat och nu skiljer bara 1.4 procentenheter. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet balanserar samtliga på fyraprocentsgränsen.

Det politiska landskapet har förändrats under sommaren på så sätt att den för regeringen känsliga frågan om ett femte jobbskatteavdrag åtminstone tillfälligt avlägsnats från den politiska dagordningen. Socialdemokraterna har fått tillbaka bollen från Alliansen och måste nu utmejsla nya förslag att pressa regeringen med. Jag tycker att Håkan Juholt gjorde rätt när han i sitt sommartal i Västertorp i dag lyfte fram bostadsfrågan och hyresrätten som en profilfråga. I bostadspolitiken står Alliansen tomhänt. Det är egentligen märkligt att inte bostadsfrågorna politiserats än mer kraftfullt de senaste åren. Det är ett eftersatt politikområde, av betydelse för såväl rättvisa och tillväxt som för det förkättrade livspusslet.

Jag tror också att de rödgröna har goda förutsättningar att vinna tillbaka skolfrågorna från Alliansen. Segregationen river sönder samhället och det naiva omfamnandet av friskolefenomenet är på väg att mattas av. Jag rekommenderar varmt Sakine Madons artikel i ämnet i Expressen igår.

1 kommentar:

Anonym sa...

"De rödgröna" förefaller nu vara en obsolete term.
S vill inte samarbeta med ett postkommunistisktoch oansvarigt överbudsparti mer och Miljöpartiet visar tendenser att söka samförstånd med de borgerliga