2011-08-31

Blir Annie Lööf Centerpartiets svar på Bengt Westerberg?

Allt talar för att valberedningen i dag kommer att föreslå Annie Lööf som ny partiledare för Centerpartiet. Jämfört med huvudkonkurrenten Anna-Karin Hatt är det inte svårt att se att Annie Lööf står mera till höger i flera viktiga sakpolitiska frågor. Lööf har vid olika tillfällen visat en mer positiv inställning till t ex plattskatt och svenskt Nato-medlemskap och en mer negativ inställning till LAS och till public service. Anna-Karin Hatt har framställt sig som en mer genuin socialliberal och inte på samma sätt som Lööf sjungit allianssamarbetets lovsång.

Med Annie Lööf som partiledare kommer Centerpartiet främst att konkurrera med Moderaterna om nya väljare. Jag rekommenderar statsvetarna Mikael Sundström och Malena Rosén Sundströms artikel kring temat på DN Debatt för några veckor sedan, där de pläderar för att partiledarvalet i Centerpartiet mera handlar om politik än om person.

Sedan är det en annan historia hur Annie Lööf i praktiken kommer att agera som partiledare. När Bengt Westerberg 1983 valdes till partiledare för Folkpartiet var det många bekymrade liberaler som fruktade att partiet skulle gå åt höger. I stället blev Bengt Westerberg den politiker som för många förkroppsligade en engagerad socialliberalism. Kanske blir Annie Lööf Centerpartiets svar på Bengt Westerberg.

5 kommentarer:

Marcus S sa...

Låter som ett önsketänkande när vi talar om en person som diggar Ayn Rand och Margareth Thatcher.

A-K Roth sa...

Men var det inte så att Annie Lööf också nämnde Gudrun Schyman som förebild?

Anna sa...

Har "alltid" känt mig mest som en som röstar på c, men om Lööf nu ändrar kurs mot höger och mer nyliberalism, då vet jag inte om jag vill fortsätta kalla mig centersympasitör.
Vad sjutton kan man då rösta på? Ingen aning.

Andreas sa...

Ayn Rand har förstört en hel del medelklassmän, och en och annan kvinna, födda på 70- och 80-talet.
Randroiderna som de kallas tror blint på Ayn rands skrifter som den stora sanningen, påminner en hel del om vänsterrörelsen på 60- och 70-talet och dess förhållande till marx ...
trots att randroiderna inte "äro tusenden" så är de farliga för att de sitter på nyckelpositioner i samhället, Alan Greenspan t.ex. är (var) en Randroid. Anders Borg är (var) också en Randroid.

Men jag tror att Annie Lööf rykte som nyliberal är kraftfullt överdrivet.

Anonym sa...

Bengt Westerberg minns man (eller jag) mest för att ha kört Röda Korsets varumärke i botten avseende dess goodwill. Och utan goodwill för en sådan firma....