2011-05-16

Johnny Magnussons (M) olyckliga tvekan kring samarbete med Sverigedemokraterna

Ibland blir man besviken. Igår kväll blev jag besviken på Johnny Magnusson, regionråd för Moderaterna i Västra Götalandregionen. I P4:s valvaka fick han frågan om Moderaterna kunde tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna, som fått en vågmästarställning i regionfullmäktige. Det enkla och förväntade svaret hade varit: "Nej, självklart inte". Men så svarade inte Johnny Magnusson. I stället vecklade han in sig i ett resonemang som gav utrymme för flera tolkningar.

Så här svarade han: Jag stänger inga som helst dörrar idag. Det beror på vad man menar med samarbete. I en sådan här situation kan det ju handla om att ha överenskommelser om att inte göra olika saker.

Johnny Magnusson är en mycket erfaren politiker och var partisekreterare för Moderaterna under åren 1999-2003. Han känner väl till frågans sprängkraft och borde därför ha kunnat formulera sig på ett entydigt och distinkt sätt. Nu tvingas i stället Moderaternas nuvarande partisekreterare Sofia Arkelsten på valnatten gå ut och korrigera honom på Twitter: vår policy är att inte samarbeta eller göra oss beroende av Sd.

Så jag undrar fortfarande vad Johnny Magnusson egentligen menade och varför han inte kunde svara ett enkelt "nej" på frågan om han kunde tänka sig att samarbeta med SD. I Svenska Dagbladet i dag gör han snarast saken värre: Jag säger bara som det är. Gårdagens resultat pekar på att SD blir vågmästare. Nu är det upp till S att ta täten och inleda förhandlingar. Då kan man inte stänga några dörrar. Inte stänga några dörrar var ordet, sa Bull.

Själv kommenterar jag på SVT Debatt den yrvakenhet som på många håll mötte det låga valdeltagandet. I Ekot förklarar jag varför jag tycket att omvalet inte borde ha genomförts överhuvudtaget.

3 kommentarer:

DB sa...

Ja, klart olyckligt! Men ännu inte lika olyckligt som socialdemokraternas agerande i skånska Burlöv, en skandal att det inte uppmärksammats mer.

Jan Holm sa...

Ja det ar ju ovanligt att politiker inte lamnar politiskt korrekta besked.

Ulf Bjereld sa...

DB: Har du någon länk? Jag kan den frågan dåligt.