2011-05-01

Första maj som dag för mobilisering och som högtidsdag

Och vår håg och vår hand röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd
.

Citatet är hämtat ur missionärssonen, språkforskaren och socialisten Hannes Skölds vackra sång "Första maj", vilken publicerades i diktsamlingen "Sånger om striden och om kärleken" för exakt 100 år sedan. Jag tycker mycket om den versraden. Socialismen är i grunden en frihetsrörelse, där jämlikheten är en nödvändig förutsättning för sann frihet.

Första maj är både en högtidsdag och en dag för politisk mobilisering. I dagens Godmorgon, världen i P 1 diskuterar jag Första maj och dess framtid tillsammans med Alexandra Coehlo Ahndoril och under ledning av proffsiga Sara Stenholm. Första maj är ett oerhört starkt varumärke, för att uttrycka det på näringslivsspråk. Trots att det blivit avsevärt glesare i tågen så är medieintresset stort, och Håkan Juholts tal i Falun och i Borlänge sändes live i SVT. Hans anförande var som väntat, d v s retoriskt framstående, ideologiskt riktningsgivande och tunt på konkreta förslag. Även om storsatsningen på kommunala musikskolor stack ut positivt.

Alla har vi våra böjelser och begär - själv har jag svårt att låta bli att räkna deltagarna i demonstrationerna. Här följer därför statistiken från årets tåg i Göteborg, med jämförelser för åren 2010 och 2009.

Vänsterpartiet: 2000 ( 2010: 1900, 2009: 1900)

Socialdemokraterna: 1680 (2010: 1920, 2009: 1770)

Syndikalisterna: 1490 (2010: 1480, 2009: 1680)

Kommunistiska Partiet (f d KPMLr): 740 (2010: 800, 2009: 890)

Deltagarantalet i demonstrationerna i Göteborg har varit ganska så stabilt de senaste åren. Socialdemokraterna har tappat något, liksom Kommunistiska partiet vilka genomför sin minsta Första maj-demonstration i Göteborg i modern tid. Vänsterpartiet håller ställningarna, liksom Syndikalisterna.

Varför inte sluta där vi började, med några frihetliga rader ur Hannes Skölds "Första maj":

O du älskogens vår, som befriande går över landen i segrarefärd.
Du är drömmens också, och var blick i det blå är en blick in i undrenas värld.

4 kommentarer:

Andreas sa...

Revolutionär våldsromantik för hundra år sedan:
"vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång."

MEN vad är en sosseledare på 1a maj idag? En loj protest en dag per år mot den politik som man själv för övriga 364 dagar varje år. Måste kännas ganska kluvet får Göran, Mååna, Juholt och gänget att stå där och leka radikal pradigmskiftare och sen gå tillbabs till jobbet och göra som vanligt ...

Anonym sa...

Håkan Juholt drev tesen att det som skulle driva Svensk tillväxt var satsningar på den kommunala musikskolan. Håller du med, och hänvisa då tydligt till de studier som visar detta.

minata sa...

@Andreas

citat:

Revolutionär våldsromantik för hundra år sedan:
"vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång."
slut citat. från Internationalen.

Verkligheten (Unionen Sverige-Norge) från ett förstamajtal av ledaren för socialdemokraterna.

Hela talet sökord +brodermord +branting

...


Skulle det förfärliga verkligen bli allvar, att man ville låta de svenska gevären marschera västerut, så må den, som bär ansvaret, också kunna säga sig, att måhända nere i samhällets breda lager någon kan falla på den tanken att upphäva sig själv till domare och med en kula utan order söka förebygga att tiotusen kulor på order avfyras för att lemlästa och slakta vänner och bröder.

Hjalmar Branting
1 Maj 1895

fängelse 3 månader men omvandlat i högre rätt till endast böter 500 kronor

Anonym sa...

Till anonym: Tror inte Juholt menade att enbart satsningar på Kommunala musikskolan skulle driva tillväxten. Men det diskuterades ju för några år sedan den roll denna skola spelat i det som kallades för det svenska musikundret. Att Sverige som är ett litet land ändå har så många internationellt sett framgångsrika musiker. Studier gällande detta har jag dock inte namnet på.