2011-01-23

Wikileaks: Bildts och Billströms vägran att förstå vår tids politiska villkor

Carl Bildts och Tobias Billströms vägran att kommentera uppgifter att de anfört svensk främlingsfientlighet och irakiska flyktingars låga utbildningsnivå som argument för en restriktiv flyktingpolitik mot irakier har mött stark kritik. Liberala ungdomsförbundet (LUF) kräver genom sin ordförande Adam Cwejman att Tobias Billström avgår, eftersom "förtroendet är förbrukat". På Youtube har klipp där Tobias Billström i en intervju med SVT hela 18 gånger upprepar att han inte tänker kommentera uppgifterna redan visats tiotusentals gånger.

Kritiken har dels rört Bildts och Billströms felaktiga sakuppgifter (irakiska flyktingar är inte särskilt lågutbildade och den svenska främlingsfientligheten minskar sedan början av 1990-talet kontinuerligt), dels att de vägrat kommentera sakuppgifterna överhuvudtaget med motiveringen att uppgifterna avslöjats av Wikileaks och kommer från "tredje part". Det är ett utomordentligt märkligt argument. Om Wikileaks funnits under andra världskriget och offentliggjort material som avslöjade Förintelsen, skulle Billström då också vägrat kommentera med motiveringen att uppgifterna kom från "tredje part"?

Bildt och Billström visar med sina fåfänga försök att tiga ihjäl frågan att de inte är med sin tid. Den kommunikationsteknologiska utvecklingen har skapat ett samhälle som är mer öppet och transparent än tidigare samhällen. Allt är offentligt, som Moderaternas dåvarande partisekreterare Per Schlingmann uttryckte det på ett seminarium i Almedalen för något år sedan. Öppenheten är en ny verklighet som de politiska partierna och andra samhällsaktörer har att förhålla sig till. Att då likt strutsen stoppa huvudet i sanden och låtsas att världen där utanför inte finns är inte en ändamålsenlig strategi. Tobias Billström har också redan tvingats retirera från sina 18 förnekanden och antyder nu att hans ståndpunkter återgivits på ett felaktigt sätt i de amerikanska diplomaternas rapportering.

Tobias Billström har säkert lärt sig en läxa i sina fåfänga försök att vägra kommentera innehållet i utläckt material. Men Carl Bildt då? Har han verkligen inte förstått vilka villkor som kännetecknar politiken i vår öppna tid?

Det är sant att Carl Bildt var en föregångspolitiker genom att tidigt ta plats i Bloggosfären och han finns sedan någon månad också på Twitter. Men Carl Bildt använder i huvudsak sin blogg och sitt Twitterkonto som en anslagstavla elle som en talartribun och inte som en mötesplats. Han interagerar sällan eller aldrig med andra aktörer på nätet. Han svarar inte på kommentarer på sin blogg, han retweetar inga tweets och han på samtalar inte - som t ex Göran Hägglund eller Gudrun Schyman gör - med andra twittrare. Hans inlägg blir därför oftast kungörelser i stället för inslag i en dialog.

Både Carl Bildt och Tobias Billström har politikerkostymer väl glacerade med teflon och de lär säkert reda ut den här affären också. Men deras trovärdighet har åtminstone tillfälligt tagit skada av deras fåfänga och omoderna försök att inte kommentera de påståenden som genom Wikileaks nu blivit offentliga.

Jag kommenterar turerna i denna kombinerade Bildt- och Billströmaffär för bl a TV4.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att attityderna till invandring har ändrats något sedan 1990 är sant men fortfarande är en betydande majoritet för att man skall minska invandringen:läs denna tabell på sida femtio. http://www.som.gu.se/digitalAssets/1311/1311402_svenska-trender-1986-2009.pdf

Ulf Bjereld sa...

Främlingsfientligheten har minskat kontinuerligt i Sverige sedan 1990. Ändå har Bildt/Billström enligt dokumenten åberopat ökad svensk främlingfientlighet som ett skäl till större restriktivitet gentemot irakflyktingar. Antingen talar de osanning eller så är de felciterade.

Anonym sa...

En anledning till stödet för invandringen är mediernas totala tystnad kring många av de problem detta för med sig...

Det har sedan 15 år talats om arbetskraftsbrist från ledande politiker... Det är bara en dimridå för att försöka dölja en allt värre massarbetslöshet...

2014 är SD 3:a, 2:a eller störst i den svenska riksdagen... Dom ökar hela tiden. Se opinionsmätningarna och dom tar av alla från S via C, Fp o KD till M...

Vp o Mp tappar nog inte så mycket till SD.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger:

När det är tomt i krubban så börjar hästarna bita varandra... Dessvärre är det tomt i krubban hos allt fler.

Verkligheten är oerhört komplex och det finns absolut inga enkla lösningar...

Vi kan dock inte säkra våra pensioner med invandring från Somalia... Det finns få arbeten i Sverige med svenska löner för lågutbildade svenskar... Det finns ganska gott om välutbildade svenskar som saknar arbete...

Analfabeter o lågutbildade från afrika o Asien som kommer hit i tonåren eller senare är i princip chanslösa... Sedan finns det givetvis enstaka undantag men totalt sett så kostar invandringen 10-tals miljarder per år.

Du har säkert råd Ulf, men arbetslösa, sjukskrivna o förtidspensionerade med flera svaga grupper har kanske andra prioriteringar...

Anonym sa...

Av vilken anledning sätter du, vänstereliten och PK automatiskt likhetstecken mellan kritisk granskning av invandringen till Sverige och främlingsfientlighet?

I mina ögon påvisar det att man kanske har ett alldeles för enkelt perspektiv på verkligheten. Eller hur?

J. Mikael Olsson sa...

Billströms intervju torde klå Bosse Ringholms klassiska presskonferens:

http://www.youtube.com/watch?v=6OhSI98antc

Jan Holm sa...

Direkt fientligt installda till framlingar kan man val soka enbart hos extremistiska grupperingar.
Daremot sa finns det ju manga som ar kritiska till den invandrings och integrationspolitik som forts och medfort den gettofiering som har lett till problem. Denna kritik finns ju aven bland invandrare och det ar knappast trolig att den blivit mindre med aren.

Anonym sa...

Min släkting från Irak sökte asyl i Sverige efter att de flytt från Baghdad till Syrien. Hon hade gått ut gymnasiet och var en av de som hade högsta slutbetygen i hela Irak. Hon kom in på läkarlinjen i Bagdad. Men efter ett tag blev hoten för allvarligt farliga mot henne liv. Då tog hennes far hela familjen och flydde från Irak. Han är universitetsutbildad och har drivit eget företag i många år. Ingen av dem fick sin asylansökan beviljad. De är nu på flykt i Syrien igen.

Sedan för mig själv så kom jag med tre års universitetsstudier till Sverige i början på 90-talet. Förslagen jag fick var att läsa in Svenska gymnasiebetyg på Komvux. Tänk er att efter några år så flyttade jag till Australien och där fick jag erbjudande från min chef att fullfölja mina studier från Irak för att få ut en masterexamen. Det är skillnad eller hur. Där sågs jag direkt som en tillgång i samhället!

Personligen tycker jag Bildts och Billströms sätt att hantera allt detta är mycket underligt. Svårt att hantera hela demokrati ansvaret. Men och andra sidan så har ju Bildt egen erfarenhet av att man kan komma undan med allt i en demokrati bara man är villig att härda ut de som vill försvara dess värderingar.

/Nadia

Anonym sa...

En märklig upprördhet kring det här, Sverige har reglerad invandring, asylsökande utan skyddsbehov skall enligt svensk lag återsändas. Det är inte upp till den sökande själv att välja. Även socialdemokrater står bakom en reglerad invandring.
Inte ens en förvirrad "ingen är illegal" förespråkare inser att en absolut majoritet av väljarna står bakom detta.
Ulf är detta ett sätt att vinna nya väljare d.v.s att gå emot sina väljares vilja och sin egen politik.