2010-05-01

Rapport från 1 maj i Göteborg

Det blåser medvind för de rödgröna, en medvind som märktes även denna 1 maj. Självförtroendet är tillbaka, samarbetet mellan partierna går bra och opinionsläget är mycket bra. I Synovates senaste mätning som publicerades igår hade det rödgröna försprånget vuxit till 8.1 procentenheter. Det har aldrig tidigare hänt att ett block som haft en så stor ledning i april förlorat valet några månader senare. Men visst - någon gång kanske skall vara den första och osvuret är naturligtvis bäst.
Självförtroendet lyste också fram i Mona Sahlins tal i Stockholm i dag. Ideologiskt, självsäkert och med betoning på rättvisa.
I Göteborg tittade t o m solen fram, och här följer resultaten för respektive tåg. Jag räknar själv - vem annars skulle man kunna lita på? :)
Vänsterpartiet: 1900 (ungefär samma som förra året)
Socialdemokraterna: 1920 (150 fler än förra året)
Syndikalisterna: 1480 (ca 200 färre än förra året)
Kommunistiska Partiet (f d Kpmlr): 800 (90 färre än förra året)
Piratpartiet: ca 100 personer
Överlag har demonstrationsdeltagandet i Göteborg varit relativt stabilt för respektive parti över tid de senaste åren. Deltagarsiffrorna varierar med några hundra, oavsett väder och vind och vilka talare som framträder.
Förra året avslutade jag min 1 maj-post med lite framåtblickande, positiva tongångar. De har till största delen infriats, varför jag låter den avsluta även årets bloggpost:
Kanske blev årets 1 maj en vändpunkt för socialdemokratins och den rödgröna koalitionens långa politiska och opinionsmässiga ökenvandring? De senaste månaderna har varit svåra för oppositionen. Jag har en känsla av att botten nu är nådd. Vi går in i en valrörelse, där mobiliseringen blir början på en mer intensiv politisk period fram till valet 2010. 1 maj 2009 blir kanske bara den första av flera bra dagar. Som Totta sjunger, till Peter LeMarcs text: Bra dagar är snart här. Bra dagar som bara är. Då vingar växer och benen bär. Bra, bra dagar är snart här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att 1:majdemonstrationer lever kvar i Sverige. Denna anakronism har övergetts i större delen av världen. Till och med kibbutzerna har slutat flagga rött 1:a maj.

GT

Anonym sa...

Var är Rättvisepartiet Socialisterna?

Ulf Bjereld sa...

Rättvisepartiet Socialisterna hade en egen avdelning efter (och ej inräknad) i Vänsterpartiets tåg. Jag räknade till 90 personer.

Erik Gertkvist sa...

Michael Wiehe sjöng om mord och Sven-Erik Österberg kallade Jag Björklund för "rottingmajor".

Med tanke på Bjerelds omtanke om det politiska språket och att undvika svartmålning undrar jag när han tänker kräva en ursäkt från socialdemokraterna för ovanstående?

Eller är det så att socialdemokratin är ett parti som är mer jämlikt än de andra?

Källa: http://corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5189758&date=&menuids=