2010-05-31

Ship to Gaza - ett tungt ansvar vilar på Israels regering

I efterhand inser man att det var naivt att tro att Israel passivt skulle invänta att den humanitära konvojen Ship to Gaza i fullt dagsljus närmade sig Gaza. I stället slog Israel till nattetid, av allt att döma på internationellt vatten. Antalet döda är ännu okänt.

Enough is enough. Tungt beväpnad israelisk militär stormar nattetid på internationellt vatten ett humanitärt hjälpfartyg med obeväpnade aktivister. Ansvaret vilar tungt på den israeliska regeringen. Om det skall gå att se något positivt som kan komma ur detta ohyggliga, så vore det att omvärlden och USA nu skärper kraven på ytterligare på Israel, Eller att den israeliska regeringen inte längre förmår hantera sina inre spänningar utan tvingas avgå. En ny israelisk regering tycks vara ett nödvändigt villkor för att fredsprocessen skall kunna påbörjas igen.

Jag har inga uppgifter ännu om Broderskapsrörelsens representant Ulf Carmesund som fanns med på en av båtarna. Det tycks emellertid som att de mesta våldshandlingarna utspelade sig på fartyget från Turkiet.

9 kommentarer:

Andreas Bjurström sa...

Visst är det för jäkligt. Samtidigt bör man hålla sig till fakta och inte vara alltför naiv pch godtrogen mot någon av parterna (annars så blir det bara Göteborgs-kravallerna-vänster-media-vinkling). Tex: Var alla aktivister obeväpnade? Sannolikt inte. Fanns det aktivister som anvnda våld och vapen mot militären. Ja, sannolikt.

Essbeck sa...

Hittade denna videon av bordningen.

http://www.youtube.com/watch?v=pn-l_JltCB4

Verkar som folk redan har dött innan soldaterna hissar ner sig från helikoptern.

Kerstin sa...

Ulf:
Nu har jag sett de där fredsprocesserna "påbörjas" gång på gång de senaste 40 åren, och hur Israel alltid desavourerar dem ganska snabbt.
Vad som hände i natt förutspådde jag, även om jag hoppades få fel. Det brukar jag inte få i sådana här situationer, och när det gäller Israels politik -dystert nog.

Jag tror idag, och sedan 10-15 år tillbaka ungefär, inte för ett ögonblick på att Israel vill ha någon fred. Tvärtom är deras agenda det ständiga kriget bakom vars "skydd" man kan annektera mer och mer land i området, det som slutligen ska ge dem Storisrael. Precis förresten, som "kriget mot terrorismen", numer är USA:s never-ending war för kontroll av världens naturresurser: "Government by fear" - mycket effektivt.

PS sa...

Vad har hänt under natten är en tragedi, som alltid när människor dör.
Det är därför med viss förskräckelse jag läser delar av ditt inlägg. För vad som kan hjälpa situationen är inte förhastade slutsatser av typen ”Enough is enough”. Sanningen sägs vara krigets första offer, att parterna i en konflikt har falska bilder av fienden är förståeligt. Men när man har möjlighet att betrakta konflikten från säkert avstånd är det ens ansvar att inte falla in i dessa, att inte dra förhastade slutsatser.
I ljuset av media rapporteringen är det tydligt att ingen vet exakt vad som hänt, tills dess att förloppet blivit klarlagt är det viktigt att omvärldens reaktioner är inriktade på att få klarhet i vad som hänt, först därefter är det lämpligt att dela ut ansvar.
I övrigt hoppas även jag händelserna skall leda nya ansträngningar i fredsprocessen, så att det som hände under natten aldrig upprepas. Men tills dess och tills händelseförloppet är klarlagt uppfattar jag delar av ditt inlägg som ett vedträ på en redan övertänd brasa.

Kerstin sa...

Den som förhindrade och fortsätter att förhindra all information från händelserna i natt kan knappast göra anspråk på att vara sanningsvittne.

Hade man fritt fått sända bilder från fartygen så hade det ju stått alldeles totalt (ja i varje fall "kanske") klart hur illa utsatta Israels stackars värnlösa soldater var då personerna på båten omedelbart slet ifrån dem deras skjutvapen och började mörda dem när de bordade båten - eller?

Anonym sa...

Det borde stå klart för alla att det fanns aktivister med som inte var fredliga aktivister. Eldstrider bröt ju ut. Kritiker av operationen har sagt sedan länge att en turkisk grupp med band till Hamas var med. Behöver mer sägas? Var det klokt att en människorättsorganisation sällar sig till dem som stuoder en grupp som bryter så starkt mot mänskliga rättigheter i Gaza?

Jag föreslår att Kerstin läser israeliska nyhetsutsläpp tills vidare i stället för att spekulera om vad som "kanske" hände. Länk till Haaretz brukar finnas här i bloggen.

A-K Roth

Andreas Bjurström sa...

En poäng kan vara att dela upp analysen i två spår:
1: Varför agerar Israel så ultra-våldsamt?
2: Varför agerar vänster-aktivister så ofta med provokationer och våld?

Är det inte ganska så enkelt att förstå orsaker både till 1 och 2?

och har vi inte att göra med en klassisk våldsspiral? Två provokativa och våldsbenägna aktörer som triggar varandra ...

Jonas sa...

Andreas: Man ser nog vad man vill se.

Vänstern är samtidigt de som verkligen drivit fredsrörelsen i Sverige genom åren och kritiserat alla imperialistiska ambitioner genomgående.

Den övervägande delen är antivåldsaktivister i Gandisk tradition, något man inte brukar spara på smädelserna från försvarspositivt håll högerut.

Det är inte heller ovanligt med genuin kunskap om de konflikter man engagerat sig i, även det omvänta naturligtvis förekommer det också.

Naturligtvis förekommer våld. Sådant går inte att undvika. Men att bunta samman vänstern som våldsverkare ger inte bara en felaktig bild av rörelserna inom den sidan i politiken, den är nära på verklighetens motsats.

Andreas Bjurström sa...

Jonas,
Håller med om att det är viktigt att inte bunta ihop, utan att särskilja diverse grupper och positioner. Inom Syndikalisterna i Göteborg t.ex. så var en majoritet för användande av politisk våld (intern omröstning för ett antal år sedan). Inom kristna socialdemokrater så finns det inget utbrett stöd för våld som politiskt medel ... för att ta två exempel.