2010-05-31

Massiv kritik mot Israel efter attacken mot Ship to Gaza

Kvällens manifestation för Ship to Gaza på Gustav Adolfs Torg i Göteborg - där jag medverkade som talare - blev ett starkt uttryck för den massiva kritik som mött Israel efter morgonens blodiga attack. Representanter för samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna medverkade med anföranden eller appeller.

Jag har medverkat i en och annan Palestinamanifestation under årens gång, men kan inte minnas någon som haft lika många deltagare. Mötet samlade betydligt fler deltagare än t ex 1 maj-mötena här i Göteborg. Bilder från Sergels Torg i Stockholm visar också prov på den heliga vrede som så många människor känner inför Israels folkrättsvidriga aktion. Genom att olagligt angripa en humanitär hjälpinsats har arrogansen nått en punkt där den ytterst och inifrån hotar Israel som demokrati och civilisation.

Kritiken mot Israels agerande visar en mycket stor bredd. EU:s utrikesminister Catherine Ashton kräver att blockaden av Gaza omedelbart hävs och ett ovillkorligt öppnande av gränsövergångar för att släppa in humanitär hjälp, kommersiella varor och personer till Gaza. Utrikesminister Carl Bildt talar om ett oacceptabelt israeliskt övervåld och folkrättsprofessor Ove Bring slår fast att Israels aktion utgör ett folkrättsbrott.

Men ord är en sak - handling en annan. Nu måste en internationell och oberoende utredning få ta ställning till vad som hänt och kunna ställa de ansvariga inför rätta. Sedan får vi hoppas att det som inträffade kan vändas till något gott - jag har en artikel på det temat på Göteborgs-Postens kultursidor i morgon.

Jag nås också av beskedet att Broderskapsrörelsens internationelle sekreterare Ulf Carmesund som var ombord på ett av fartygen är oskadd, men har förts till Elafängelset i Beersheba i Israel.

6 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Hej Ulf!

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Läs min artikel på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

Anonym sa...

Israel och Nordkorea - lika som bär!

Anonym sa...

Stort ansvar för många i denna tragiska historia!

Det råder krigstillstånd mellan Hamas och Israel. Blockaden är ett resultat av detta. Man vill förhindra att produkter används i krigiska syften, bl.a. till raketramper. Man vill förhindra att vapen kommer in sjövägen. STG vill uttryckligen bryta blockaden. STG har alltså till syfte att stödja dem som ligger i krig med Israel, som attackerar dess folk. När produkterna väl är i Gaza gör Hamas vad de vill med dem. Välmenande människor borde göra allt för att hjälpa folk som lider brist men borde aldrig hjälpa till att upptrappa eller uppvigla.

Fråga: Varför är det i svenska aktivisters intresse att ge sitt stöd till en grupp som Hamas? Om man vill stödja folket i Gaza går man inte Hamas ärenden. Att avse att bryta en blockad under krigstillstånd är att ta sida, i detta fall sida med en tyrannisk grupp.

A-K Roth

Hans J sa...

Har Ulf Carmesund fått någon advokat?

Det kunde ju vara intressant att att fråga advokaten hur han mår och så vidare?

Detta eftersom han redan satts i fängelse ?!?! utan rättegång...

Ad Hoc sa...

Men stämmer det att de som fängslats nu väntar åtal för att de "kränkt gränsen" om de inte väljer att deporteras? Hur då? Om dom togs på internationellt vatten och fördes till land av Israel.. så på vilken grund? Varför blev just det turkiska fartyget så illa åtgånget? Orolig för att det här kommer att öka på antisemitismen. Grubblar på de två svenskar som man ännu inte har hört något ifrån.
Många bra tal i Göteborg ikväll.
/Ingela A

Andreas Bjurström sa...

Mankells uttalande på nyheterna (radio) ikväll var intressant. Rakt, ärligt och maktrealistiskt säger Mankell 1) att det som hände var bra eftersom det gynnar vår sak 2) att det var synd att några fick offra sina liv.

En ganska militant linje med andra ord (konstaterar jag, inte en hållning jag vill moralisera över).