2010-05-20

Expressens namn- och bildpublicering av de misstänkta för brandattentatet mot Lars Vilks

I en artikel fylld av visserligen behärskad men ändå helig vrede kritiserar Martin Aagård Expressens beslut att publicera namn och bild på de båda bröder som häktats misstänkta för brandattentatet mot Lars Vilks. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarar beslutet att publicera bilderna - trots att ingen av de båda pojkarna dömts - med att attacken mot Vilks riktat sig mot "yttrandefriheten och tryckfriheten" och att pojkarnas namn och utseende därför är av "uppenbart allmänintresse". Uppenbart var ordet, sa Bull.

Den yngste brodern är 19 år och var så svårt brännskadad att han inte kunde närvara vid domstolsförhandlingen. Aagård skriver: Men Mattsson är alltså inte bara säker på att bröderna är skyldiga utan även att bägge agerat frivilligt, att de varit vid sina sinnens bruk, och till och med på varför de gjort som de gjort. "Bröderna NN drevs av hat mot Lars Vilks" står det rubriken. En sak är i alla fall säker, efter Thomas Mattssons beslut är deras möjligheter i det svenska samhället exakt lika med noll.

Jag delar Aagårds vrede angående namn- och bildpubliceringen. I frågan om Vilks ovillkorliga yttrandefrihet är vi alla eniga. Men i min mage känns det som att Expressens namnpublicering har mindre med allmänintresse och betydligt mer med lösnummerförsäljning att göra.

Jag förstår att namnutpekande i bloggar och olika forum på nätet nu blivit så vanligt att det är svårt för den tryckta pressen och etermedia att hålla emot. Men civilkurage är inte att följa strömmen, utan att ha kraften att utgöra en ö i strömmen. I denna pressetiska fråga smeker Expressen populismen medhårs, i stället för att göra motstånd.

P.S. I skrivande stund säger Lars Vilks i Studio Ett i P 1: Vi har för många muslimer i Sverige i relation till de resurser vi sätter in för att integrera dem. Hoppsan.

10 kommentarer:

Aewheros sa...

"Vi har för många muslimer i Sverige i relation till de resurser vi sätter in för att integrera dem."

Det är ju visserligen tekniskt samma sak som att säga att det läggs för litet resurser på att att integrera muslimer i samhället. Men djävulen i detaljerna, kanske.

Bulten i Bo sa...

Jag tycker Matssons resonemang mer låter som "Ett sådant allvarligt brot, hot mot ""yyttrandefriheten", då har vi inte tid att invänta utredning/rättegång, istället ska straffet utmätas redan i publiceringen"

Drar mig till minnes gripanden av misstänkta Palme- och Anna Lindh-mördare då t.o.m. Expressen avvaktade med publiceringen. Det känns länge sen, på något sätt.

Anonym sa...

Att det på bloggar och i olika forum publiceras bilder och personuppgifter på misstänkta i brottsmål får aldrig, aldrig, få den effekt att etablerad medier publicerar detsamma. Argumentet att "folk ändå får reda på det" håller inte. Alla läser exempelvis inte dessa bloggar och forum...

Anonym sa...

Aftonbladet med flera är alltid väldigt duktiga på att skriva ut namn mm. Om det är svensk klingande namn. Däremot om det står svensk när det rör sig om grövre brott då vet man att det är pk språk...för de nya!

Viktualiebrodern sa...

I det här fallet har en namnpublicering intresse på så vis att det är atypiskt och anmärkningsvärt att personer med ursprung från Kosovo, normalt inte särskilt religiösa, utför en handling som man mer kunde vänta sig av personer härstammande från länder med starka fundamentalistiska strömningar.

Det blir något att fundera över. Tänker på Pär Lagerkvists bok Barrabas. När Barrabas får höra att det är de kristna som satt eld på Rom, vill han "hjälpa till" och anlägger eld för att han också vill följa Jesus.

Anonym sa...

Jag har nog inte sett någon dryfta ett ord om en jämförelse mellan Lars Hillersbergs lars Vilks verk och mellan debatterna om deras verk. Borde inte det vara lite motiverat idag!?

BR sa...

Den senaste anonym borde nog läsa på om skillnaden mellan att häda en religion som Vilks gjort och att skymfa en etnicitet som Hillerberg gjorde.
/BR

Anonym sa...

Anonym 5:18 och BR:

Ulf har redan gjort den liknelsen när det begav sig första gången.

Kolla in länken nedan:

http://ulfbjereld.blogspot.com/2007/08/lars-vilks-och-muhammed-som-hund.html

Anonym 1 sa...

BR, Hillersberg blev anklagad för antisemitism av Marita Ulvskog efter att ha gjort en teckning av Begin ridandes på en bomb där det stod Made in the USA som publicerades i DN och en bild på någon jag inte minns namnet på som försökte tygla en bångstyrig dalahäst. Han själv betecknade sig som motståndare mot antisemitism men också som omdömeslös entusiast. Att ge Ahmed Rami tillstånd att använda en bild var omdömeslöst och det erkände han själv. Likheterna mellan Vilks och Hillersberg är att de tecknat bilder som anklagats för rasism. Bägge har förnekat sig vara rasister. Men bara Vilks har blivit hotad och upphöjd till hjälte för yttrandefriheten. Vad hade Vilks försvarare sagt om Vilks hade gjort en bild av judarnas gud eller Abraham sittandes i ett bombplan som fäller bomber över Gaza eller bygger bosättnignar på ockuperad mark? Det hade inte varit någon principiell skillnad mot Muhammed med bomb i turbanen. Var dras gränsen mellan att häda en religion och skymfa en etnicitet om religionsföreträdaren, Muhammed eller Abraham, har samma etnicitet som dess efterföljare?

Tack för länktipset om detta.

Bulten i Bo sa...

vilken av Hillersbergs bilder skulle det vara som "skymfar en hel etnicitet", BR?