2006-08-30

Den stora givarkonferensen

I går skrev jag om Dilsa Demirbag-Stens märkliga artikel i DN, där hon försökte förklara det stora medieintresset för den israelisk-palestinska konflikten med journalisternas strävan efter bekvämlighet. I dag kan jag inte avhålla mig från att kommentera två lika märkliga artiklar.

DN Debatt skriver Magnus Norell under rubriken ”Regeringens givarkonferens förvärrar situationen i Libanon”. I artikeln argumenterar Norell för att konferensen är meningslös eller t o m skadlig (!), eftersom det ”finns enligt flera bedömare redan tillräckligt med pengar, officiella hjälporganisationer och enskilda organisationer på plats”. Och i Expressen skriver Samuel Danofsky under rubriken ”Givarkonferensen är en billig pr-kupp”. I artikeln argumenterar Danofsky för att konferensen är meningslös, eftersom ”Givarkonferenser av den här typen är inom biståndsvärlden kända som politiska redskap där regeringar träffas, dricker vin och gratulerar varandra till hur snälla och duktiga man är”.

Det finns säkert en hel del prestige och diplomatisk ritual kring dessa konferenser. Men man skall inte underskatta dess politiska betydelse för att sätta biståndsbehovet på dagordningen och dess uppmärksammande av den materiella nöden och det mänskliga lidandet i en av Mellanösterns få demokratier. Norells och Danofskys hjärtlösa blandning av cynism och raljans skrämmer.

Norell och Danofsky ställer också givarkonferensen mot vad de kallar den viktigaste uppgiften – att avväpna Hizbollah. Det är en märklig motsatsställning. Stödet för Hizbollah är i södra Libanon så starkt att en avväpning förutsätter att organisationen fullt ut integreras i det libanesiska politiska livet. En sådan integration underlättas om den materiella nöden i landet snabbt undanröjs. Ett Libanon i ruiner, sönderbombat att Israel, kommer i stället att stärka Hizbollah.

I stället vill jag rekommendera en riktigt bra artikel – folkrättsprofessorn Ove Bring på Brännpunkt (27/8) om vikten av att värna folkrättens regelverk om krigsskadestånd vid brott mot krigets humanitära lagar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Läs då gärna även Ove Bring i DN 24/8 och fundera samtidigt på varför Nasralla i en intervju till libanesisk TV ångrade att han kidnappat de israeliska soldaterna? Kanske ser andra signaler i folkdjupet än vad en västerländsk journalist kan få?
Eli Göndör