2017-03-29

Hur ska vi förstå Alliansens splittring i budgetfrågan?


När du har hamnat i en grop – sluta gräva. Så skriver Carl Johan von Seth på DN:s ledarsida i en uppmaning till allianspartierna att sluta med sitt självdestruktiva taktiska spel om budgeten och i stället börja förhandla med Stefan Löfven om skattepolitiken.

Nu krävs det dagliga uppdateringar för att hålla sig a jour om allianspartiernas olika utspel och inbördes träta om budgetfrågan. När jag skrev om saken senast såg läget ut så här:

Moderaterna vill att Alliansen redan i höst lägger en gemensam budget och öppnar dessutom dörren för samarbete med Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna vill också att Alliansen redan i höst lägger en gemensam budget, men vill inte öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna.

Centerpartiet vill inte att Alliansen redan i höst lägger en gemensam budget, utan i stället bryter ut och försöker stoppa enskilda delar av regeringsbudgeten. Centerpartiet vill inte öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna.

Liberalerna vill inte att Alliansen redan i höst lägger en gemensam budget, men inte heller att allianspartierna bryter ut och försöker stoppa enskilda delar av regeringsbudgeten. Liberalerna vill inte heller öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna.

Men det var ett par dagar sedan. Sedan dess har Liberalerna föreslagit att allianspartierna genom till exempel tillkännagivanden i riksdagen säger nej till att regeringen i sin budget alls lägger några förslag om skattehöjningar. Om regeringen ändå gör det så väcker allianspartierna misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson och kan med Sverigedemokraternas stöd få riksdagens gehör för ett sådant.

Liberalernas nya förslag kritiserades omedelbart av företrädare för övriga allianspartier. Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson och tillfällige partiledare Jakob Forssmed säger till Svenska Dagbladet att partiet inte ansluter sig till Liberalernas förslag. Även Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är negativ: Jag tycker att man ska vara varsam med misstroendeförklaringar. Det här är en politisk fråga, inte en personlig fråga.

Det var Carl Bildt som i en valduell med Ingvar Carlsson i Gnosjö 1994 myntade uttrycket "rödgrön röra". Jag är lite nyfiken Carl Bildts karaktäristik av det vi nu ser mellan allianspartierna angående regeringsfrågan, Sverigedemokraterna och budgetpolitiken.

Den parlamentariska situationen är frustrerande för oppositionen. Allianspartierna försöker idag överträffa varandra i att visa att de verkligen är beredda att gå från ord till handling i försöken att fälla hela eller delar av regeringsbudgeten. Däremot har inget av dessa partier synliggjort någon idé om vad som skulle hända efteråt.

Alliansledarna vet också att de kan hålla sina sympatisörer på gott humör genom att föra fram vilka vildvuxna idéer som helst i budgetfrågan, så länge de inte enas om en gemensam linje. I samma ögonblick som de enas måste de också ta politiskt ansvar för konsekvenserna.

Det finns bara tre sätt att hantera dagens parlamentariska situation: 1.) Bryt blockpolitiken. 2.) Häv den politiska isoleringen av Sverigedemokraterna. 3.) Efterlev Decemberöverenskommelsens grundprinciper. Dessa tre grundprinciper förde Karin Eriksson, Jonas Hinnfors och jag fram i boken Förhandla eller DÖ. Decemberöverenskommelsen och svensk demokrati i förändring (Atlas, 2016) och de håller streck än i dag.

Allianspartierna vill inte acceptera denna grundförutsättning, men de är heller inte förmögna till att formulera något alternativ. Det är därför deras samlade uttalanden om regeringsfrågan och budgetpolitiken präglas av ryckighet, osämja och bristande politisk förankring.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fjärde krönikan i rad som handlar om spelet inom alliansen. Kanske inte konstig att en professor i statskunskap är mer upptagen av det politiska spelet än av sakpolitiken. Och visst är alliansens inbördes Svarte Petterspel gefundenes fressen för en svag regering. Själv är jag mer intresserad av sakpolitiken. Och enligt dagen Dagens Industri, som tycks har god insyn bakom alliansens kulisser, kommer regeringen inte att kunna genomföra alla skattehöjningar. Det tror jag inte att Löfven egentligen har så mycket emot eftersom skattehöjningarna till stor del är en beställning från V. Inte heller tror jag att det kommande nederlaget för den ännu viktigare beställningen från V, vinstförbud i välfärden, egentligen stör statsministern. Så egentligen får han den blocköverskridande politik han efterlyst, även om metoderna är oortodoxa.
PS Såg att du twittrade om SVT Aktuellt, 26 mars: "Utrikesfödda i jobb – räddar vår ekonomi”. Men du missade tydligen repliken från migrationsforskaren professorskollegan Mats Hammarström? Var så god, här är länken
http://www.svt.se/opinion/svt-visar-en-skev-bild-av-integrationen-pa-arbetsmarknaden
Visserligen svarar Ulf Johansson
http://www.svt.se/opinion/bilden-av-sysselsättningen-ar-inte-svart-eller-vit
men hans svar visar att han inte förstått kärnan i Hammarströms replik: eftersom sysselsättningsgraden bland de som invandrat under den aktuella perioden är så låg att gruppen är en samhällsekonomisk kostnad är naturligtvis huvudbudskapet att de räddar Sveriges ekonomi falskt. Enkel aritmetik. DS
Klas Bengtsson