2017-03-07

Om en karusell i Washington och kampen mot rasism

För ett par veckor sedan promenerade hustrun och jag i National Mall i Washington, från Kapitolium till Lincolnmonumentet. Det var varmt i luften, över 20 grader, och solen gassade. Vi satte oss ned vid en karusell för att pusta lite.

Jag har alltid tyckt om karuseller. När vi suttit några minuter reste jag mig och gick lite närmare. Då såg jag en minnestavla som berättade att detta var inte vilken karusell som helst.


Den 28 augusti 1963 höll Martin Luther King Jr sitt legendariska "Jag har en dröm"-tal, på trapporna till Lincolnmonumentet en bit från karusellen. Samma dag, några mil bort på just denna karusell i Gwynn Oak Nöjespark i Baltimore, blev den då 11 månader gamla flickan Sharon Langley det första afro-amerikanska barn som åkte med karusellen - tidigare hade den endast varit öppen för vita barn. Saken fick stor uppmärksamhet, och i augusti 1981 flyttades karusellen till The National Mall, där den enligt minnestavlan "has always been open to everyone and stands as a symbol of the harmony of which Dr. King dreamed".


Femtio år efter den första åkturen tog sig Sharon Langley en tur på karusellen igen. Jag ser dessa bilder och de ger mig styrka att fortsätta kampen mot främlingsfientlighet och rasism, och för ett samhälle präglat av frihet, jämlikhet och alla människors lika värde.

Inga kommentarer: