Jag är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mina mejl kontrolleras av annan makt, sa näringsministern och centerledaren Annie Lööf till Expressen i dag. Där fanns i alla fall ett litet "tyvärr" instucket i uttalandet. I övrigt verkar Annie Lööf inte särskilt upprörd, snarare lakonisk. Avlyssningen beskrivs som "bekymmersam" och bör hanteras genom att "EU
nu samordnar sig med USA och tar upp diskussionen med övervakning".
Alliansregeringen har hittills uppvisat en märklig flathet i förhållandena till avslöjanden om den amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s avlyssning av internet och av enskilda politiska ledare. Sverige var det enda land som stödde Storbritanniens veto mot att EU skulle inleda diskussioner med USA om spionage och avlyssning. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt gjordet klart att de inte tänkte ta upp USA:s övervakning och avlyssning med president Barack Obama vid dennes besök i Sverige tidigare i veckan. Nu blev det i stället TT som på presskonferensen fick Obama att behandla ämnet. I dag avslöjades att NSA vid sidan av att avlyssna medborgares mejl, Facebook, twitter och allmänt nätsurfande också tar sig förbi de krypteringsnycklar som används vid bankärenden eller skydd av sjukhusjournaler.
Varför har då regeringen så konsekvent duckat i debatten om USA:s avlyssning av nätet
och tillsammans med Storbritannien stoppat EU från att konfrontera USA i frågan? En tänkbar förklaring finns i dagens avslöjande att Sverige är en av de stater i världen som samarbetar allra närmast med USA och Storbritannien när det gäller just avlyssning det globala nätet.
Kriget mot terrorismen har blivit ett normaltillstånd - ett krig utan möjligt slut och där krigstillståndet därför normaliseras. I spåren av detta eviga krig ser vi hur övervakningssamhället också normaliseras, massavlyssning av medborgare och enskilda politiker blir något vi möjligen kan "beklaga" och säga "tyvärr" om. Men som vi förväntas vänja oss vid och som blir en del av vår vardag. "Tyvärr." Avlyssning som normalitet.
Jag har en maggropskänsla av att nog nu börjar bli nog, enough is enough. FRA-debatten visade att det finns en potential för politisk mobilisering i övervaknings- och integritetsfrågorna. Medierna och åtminstone delar av den politiska oppositionen kommer nu att noga granska regeringens agerande i dessa frågor den senaste tiden. Mycket kommer inte att behövas för att riva upp en politisk storm. Det vore i så fall uppfriskande.
10 kommentarer:
Med tanke på STASI-skandalen och den propalestinska hållningen hos svenska politiker är det förträffligt att svenska toppfigurer övervakas i terrorförebyggande syfte.
Det kommer inte att bli någon politisk storm över elektronisk avlyssning.
Frågan är alldeles för stor och internationell för det.
Med tanke på bl.a. Sveriges hemvävda jihadister så är vi helt enkelt tvingat att delta i ett internationellt program för elektronisk avlyssning.
Vänstern rasar över att Sverige deltar i övervakning av muslimsk terrorism.
Varför?
Man får väga två aspekter mot varandra.
1. Hur mycket värderar vi den personliga integriteten 2. Vilket pris är vi beredda att betala för att förhindra terrorism...?
Samtidigt finns risk för felbedömningar. Nu när frågan väckts kan jag säga att jag inte är förvånad. Men minns jag rätt, rätta mig om jag har fel, visst blev det ett väldigt rabalder i Sverige när (om det kanske var en säpo-anställd, eller fd anställd), avslöjade att säpo kunde avlyssna alla telefonsamtal i Sverige (om än inte samtidigt)? Detta var långt före Internets tid. Att potentialen funnits kan inte vara någon hemlighet, och allt som baseras på mjukvara är ofta mer sårbart (i vid mening). Det som kan uppröra är väl möjligen att det som faktiskt är möjligt att genomföra har genomförts.
Håller med om att frågan borde bli en nyttig politisk storn, kanske en valrörelsefråga..?
Kjell Eriksson
Det finns islamister och sympatisörer till dessa som inte är helt negativa till islamsk terrorism i den svenska Riksdagen.
Klart som korvspad att regeringen måste hemlighålla Sveriges deltagande i internationell underrättelseverksamhet för den lösmynta Riksdagen.
Hej Ulf!
Ja, jag tror att vi börjar närma oss enough is enough-läget. Jag tror att det finns väldigt många, siom till skillnad från Annie Lööf inte är beredda att vänja sig vid att vara utsatta för övervakning. Så, från Piratpartiets sida kommer vi att fortsätta trycka på ordentligt i de här frågorna.
Jag slängde ihop en liten videoblogg om FRA, NSA och politikers reaktioner på det igår. Där pratar jag bland annat om det: http://www.youtube.com/watch?v=odhuUrsP3ec
Och så vill jag passa på att berömma dig för en alltid lika intressant blogg! :-)
I den goda avsikten att skydda det demokratiska, öppna samhället som värnar mänskliga fri- och rättigheter skapar vi det samhälle vi skyddar oss emot.
När George Orwell med sin berömda profetia 1948 varnade: "Big Brother is watching you" var den en larmsignal. Det var innan normaliseringen bäddade för en avdramatisering med trivialiseringar som "rent mjöl i påsen..."
Det intressanta är när de personerna har både staket och persienner.
Anna: Tack för uppskattning!
Anonyma Israelvänner verkar vara de (den?) som gillar avlyssning bäst...
Vad är nytt? Kryptomakare och kryptoknäckare har bekämpat varandra i årtusenden och har omväxlande haft övertaget. Att polackerna knäckte nassarnas Enigma hörs få omdömen om omoral.
Skicka en kommentar