2013-03-17

Från nödvändighet till hobby? USA och den israelisk-palestinska konflikten

I morgon måndag väntas Israels nya regering under ledning av Benjamin Netanyahu bli klar. Regeringen är en koalition mellan Netanyahus eget Likudparti, de kraftigt högerinriktade och bosättarvänliga partierna Habayit Hayehudi och Yisrael Beiteinu, det lätt populistiska mittenpartiet Yesh Atid och Tzipi Livnis mittenorienterade Hatnuah.

Valet blev en motgång för Benjamin Netanyahu, som hade räknat med att kunna regera vidare med en stabilare majoritet än vad som nu blev fallet. Extremhögern stärkte sin ställning, och vänstern-mitten gick bättre än förväntat.

Den uppmärksamme läsaren noterar att de ortododox-religiösa partierna för en gångs skull saknas i regeringen. Det allmänna tipset är att Netanyahu nu mycket snabbt vidtar åtgärder som minskar de ortodoxa gruppernas ekonomiska och politiska privilegier. När dessa privilegier väl har reducerats bjuds dessa partier in till regeringen igen.

Tzipi Livni förväntas bli justitieminister och huvudansvarig för fredsprocessen. Risken är dock stor att de som hoppas på en öppning i fredsprocessen får vänta förgäves. Ingenting i den israeliska opinionen eller i det israeliska partipolitiska livet indikerar att att seriös fredsprocess skulle vara en prioriterad fråga.

Under den kommande veckan besöker den amerikanske presidenten Barack Obama Israel. I en läsvärd krönika i New York Times inför besöket skriver Thomas L. Friedman att arbetet med att lösa den israelisk-palestinska konflikten för amerikanska diplomater har övergått från att vara en nödvändighet till att vara en hobby, något man ägnar sig åt när man har tid och lust. Demokratirevolterna i Mellanöstern och den omskakande händelseutvecklingen i till exempel Libyen, Egypten och Syrien har inneburit att den israelisk-palestinska konflikten blivit en mindre prioriterad fråga.

Jag önskar att Israels politiska ledarskap insåg att upprättandet av en palestinsk stat låg i Israels eget långsiktiga nationella intresse. Tyvärr är det inte mycket i dagsläget som tyder på att en sådan insikt är under utveckling.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Innan fredsförhandlingar kan komma till stånd måste
Hamas överge sitt mål om förintelse av den judiska staten och upphöra med terrorism
Dessutom måste Abbas regim ge upp det för Israel helt oacceptabla kravet om återvändande av alla ättlingar tom tredje led av de ursprungliga emigranterna.
Så länge dagens ordning består blir det inga förhandlingar.
Att dessutom de s.k. Palestinierna säger en sak på engelska och en annan på arabiska underlättar inte heller.

Dessa mina minsta bröder sa...

Intressant att även en amerikansk journalist har lågt ställda förväntningar på besöket. Två av mina palestinska bekanta skriver var sin krönika om Obamas förstående besök , de är inte så hoppfulla inför hans besök.

Citat" Jag uppmanar er att skriva till Obama och berätta för honom att om han kommer för att engagera israeler och palestinier i samtal som leder till en rättvis fred, är han välkommen. Annars, säg åt Obama att stanna hemma. ” Alex Awad   läs mer se länk Råd till president Obama


Citat" Det är därför jag föreslår, herr president eftersom din tid i Palestina / Israel är så dyrbar, att du besöker andra angelägna platser i Betlehem. Om det handlar om en religiös plikt, då finns det inget mer religiöst än att tala sanning och arbetar för rättvisa och försoning. Får jag därför föreslå, att i stället för att besöka Födelsekyrkan, att du går istället till staden Beit Jala och besöka området Cremesan. " ur Munther Isaac Besök inte födelsekyrkan

Anonym sa...

Det finns "inget mer religiöst än att tala sanning och arbeta för rättvisa och försoning."??
Man behöver inte vara religiös för att arbeta för rättvisa och försoning. Och vad det gäller att tala sanning så finns det en kultur som tillåter lögnen som flitigt tillämpas för egen förtjänst.
EL

Anonym sa...

Vid det här laget är det uppenbart att det palestinska projektet inte är seriöst.
De ställer helt orimliga krav, ger olika budskap, terroriserar och hotar med stöd av arabiska och andra diktaturer och teokratier. Och så FN... som idag kapats av samma länder. Det palestinska projektet är och har hela tiden varit att skapa fokus på annat än en demokratisk utveckling i arabvärlden.
Sorgligt nog sker detta med stöd av en bred vänsteropinion, inte minst i Sverige...

A-K Roth sa...

Naturligtvis inser israeliska ledare att en fredlig palestinsk stat sida vid sida med Israel ligger i Israels intresse, nu och på lång sikt. Att tro annat vore cyniskt.

Kanske sitter israelerna med insikter om vad det långsiktiga målet är för palestinska ledare, både inom Hamas och under Abbas styre? En av de senaste missilattackerna kom från en grupp som lyder under Abbas. Hur tror du, Ulf, att omvärldens nonchalans inför våldsamma palestinska ageranden och direkta uppviglingar bidrar till israeliska beslut?

En ständig inbjudan till Abbas att genast sätta sig ner och förhandla direkt med Israel nobbas och enbart Israel drar fötterna bakom sig? Under tiden bidrar välvilliga FN, EU, och många länder med miljoner utan direkt koll på vart stödet går.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13550528.ab

I UDs blogg förnekar man att svenska pengar skulle ha kunnat gå till att belöna terrorister som den i artikeln. Inte så lätt att tro på att de har såna garantier och belägg. Svenskt stöd kanske friar andra pengar så att PM kan betala ut stor månadslön till dömda massmördare. Och det borde oroa fredsälskande personer stort.

Norge har varit mer öppna inför kritik av vart norska skattepengar går.

http://www.jta.org/news/article/2013/03/13/3121956/norway-admits-aid-money-may-have-gone-to-palestinian-murderers

Kräv att båda sidor sätter sig ner NU och förhandlar fram en varaktig fred!

Anonym sa...

Troligen står Iran överst på dagordningen, och inte Palestinska Myndigheten.

Vad gäller tesen att en palestinsk statsbildning är i Israels intresse, så ställer sig de flesta israeler bakom den. Det gör också Natanyahu. Frågan är vilka gränser en sådan statsbildning skall ha, och om den leder till "end of conflict, end of claims."

Bulten i Bo sa...

Naturligtvis inser israeliska ledare att en fredlig palestinsk stat sida vid sida med Israel ligger i Israels intresse, nu och på lång sikt. Att tro annat vore cyniskt.

Cyniska jag tar då och synar fakta och ber A-K Roth att leta fram utdrag ur de stora israeliska partiernas (t.ex. Likud) partiprogram där inriktningen på upprättandet av en palestinsk stat brevid Israel finns beskriven.

Anonym sa...

Men... en palestinsk stat finns ju redan, den heter Jordanien!

Anonym sa...

Netanyahu och den jordanske kungen verkar ju stå på mycket god fot med varandra.
Kanske har Israel gett honom försäkringar om stöd mot ett islamistiskt maktövertagande eller kanske diskuterar man den logiska lösningen med en konfederation mellan Västbanken och Jordanien?

A-K Roth sa...

Kommentar 9:13:

Israeliska ledare har ofta efterfrågat en fredlig palestinsk stat sida vid sida med Israel, med emfas på fredlig förstås. Och i dagarna har Abbas igen hyllat massmördare. Kanske inte står i svensk press förstås. Det är helt enkelt fel att inte ställa krav på båda sidor.

Guardian sa...

Som vanligt för man påminna om att tvåstatslösningen skapades för Israels skull, den är en förutsättning för dess existens.

Tycker alltid det är lika spännande när Israels så kallade vänner hellre ser att Israel går under - än att en fungerande palestinsk stat bildas.

Att Obama inte lägger något krut för närvarande kan bero på att det ryktas om ett fredsinitiativ från EU.
Men vad detta skulle innebära återstår att se....

Bulten i Bo sa...

Det förefaller nästan som att Likuds nedskrivna visioner för en självständig palestinsk stat på "Samarien och Judéen" som granne till Israel inte existerar; när inte ens den frenetiskt googlande A-K Roth kan hitta dem börjar man ju misstänka att det var en fantasiprodukt hon levererade tidigare.

A-K Roth sa...

Är inte syftet med tvåstatslösningen att även palestinska araber har sitt nationalhem? Är inte syftet med alla fördrag och resolutioner att fientligheterna ska sluta så att statsbygge kan ske? Ansvaret för misslyckandet ligger inte bara på en sida.

Bulten i Bo sa...

(Förefaller som det nu är bevisat att Likud aldrig skrivit något om en palestinsk stat i sina program, föga förvånande)

En stor del av Israels befolkning består ju av araber som kan räkna sin härkomst i släktled till områden som vid en tvåstatslösning kommer att hamna i den judiska staten. Tycker det verkar lite skruvat att dessa personer skulle ha sitt "nationalhem" (vad nu det är för något) på andra sidan gränsen.

På samma sätt som majoriteten av jordens judiska befolkning i slätled bott på andra ställen än Israel, helst vill bo kvar där de bor men som tydligen ska tilldelas ett "bonus-nationalhem" på en annan plats på jorden. Mycket märkligt!

Anonym sa...

Skulle tro att samtliga parter inblandade i Mellanösternkonflikten, USA, palestinska myndigheten, Israel och kung Abdullah av Jordanien inser att en palestinsk ministat på Västbanken inte kommer att ha nödvändig livskraft och den enda lösningen är att Västbanken ansluts till Jordanien och får regionalt självstyre.
Återstår sedan att se om Hamas och kompisarna i egyptiska muslimska brödraskapet kan tänka sig motsvarande lösning för Gaza.

Anonym sa...

Israel finns som en judisk stat. Det är bara att förhålla sig till att landet är en regional stormakt, sannolikt med kärnvapen.
Det måste alla som önskar förinta Israel, demografiskt eller militärt inse.
En bra utgångspunkt för diskussion om en 23:e arabstat.

Bulten i Bo sa...

Israel kommer alltså att svara med kärnvapen om någon försöker sig på "demografisk förintelse" av henne. Om vi ska tro kommentatorn ovan.

Förr i tiden trodde jag att all denna typ av galenskap från påstådda Israelvänner egentligen handlade om elaka antisemiter som bedrev ett avancerat dubbelspel för att baktala detta lands anhängare. Börjar nästan luta åt den teorin igen...

Guardian sa...

Ja jösses, framtiden i Israel år 2013 skulle alltså vara att damma av Yigal Allons 50 år gamla ”fredsplan”.
Man kan ju alltid fundera på varför den inte implementerats tidigare….

Det är inte så svårt att förstå att vissa kommentatorer föredrar att vara anonyma…

A-K Roth sa...

Bulten i Bo: Vem har sagt någonting om att israeliska araber ska flytta från Israel? Judar och araber kan väl bo var de vill samtidigt som Israel är judars nationalhem och Palestina palestinska arabers? Vibbar kommer från vissa palestinska ledare att Palestina liksom Jordanien inte kommer att tillåta judar på deras område.

Och - anta inte att alla israeliska arabers familjer har sitt ursprung i landet i otaliga släktled. Betydlig inflyttning från kringliggande arabländer har ägt rum de senaste hundra + åren.

Anonym sa...

Vid angrepp med WMD mot Israel kommer landet att svara med kärnvapen, var så säker.
Varje hot bemöts med lämpligt svar.

Guardian sa...

Det galna prästerskapet i Iran som samtidigt som man "förintar" Israel, lägger en av muslimernas absolut heligaste platser i grus och ask...

Hmmm, låter som en jättelogisk resonemang.

Anonym sa...

Du vet Guardian att den shiitiska dödskulten kräver offer, s.k.Shahids. Det gäller även Jerusalem.
Att sedan den usla träffsäkerheten hos de iranska missilerna gör att även Jordanien, Syrien och Libanon kommer att träffas understryker bara denna muslimska dödskult.

Anonym sa...

Guardian och Bulten i Bo kommer att gråta strida strömmar den dag som de iranska kärnanläggningarna bombas av USA.
Det må vara dom väl unt.

Bulten i Bo sa...

Att dom skulle svara med kärnvapen om de blev anfallna med detsamma förefaller ju inte så konstigt. Problemet var ju kommentatorn ovan som påstod att Israel kommer att försvara sin önskade demografi med kärnvapen...

Rörande A-K Roth så var det ju du som påstod att vissa israeliska medborgare ska tilldelas ett "nationalhem" i en annan stat. Jag tycker det stinker 1800-tal om sådana resonemang.

Rörande påståendet att "palestinska ledare att Palestina liksom Jordanien inte kommer att tillåta judar på deras område" så har jag väl nu cirka 10 ggr visat A-K att uttalandena handlar om israeler och inte judar (vilket A-K Roth lite kreativt ändrar till när hon känner för det). Jag börjar tröttna på att rätta till henne, den som känner för det kan genom enkel googling hitta mina tillrättavisningar av henne i detta)

Guardian sa...

Med tanke på att konsekvenserna av en amerikansk attack på Iran skulle bli spiken i kistan på den haltande amerikanska ekonomin, utöver att det garanterat skulle få Iran att verklgen skaffa atomvapen, så det osannolikt att något sånt inträffar.

Anonym sa...

Som en upplysning till Bulten i Bo kan meddelas att WMD inte bara innefattar kärnvapen utan också biologiska och kemiska vapen varav Syrien anses ha världens största arsenal av dom senare.

Bulten i Bo sa...

Och var har jag skrivit att biologiska och kemiska vapen inte räknas som massförstörelsevapen?

A-K Roth sa...

Bulten i Bo, det blir bara pinsammare varje gång du ljuger om vad meddebattörer ska ha skrivit. Ge åtminstone citat och länk så att man vet vad det är du tyder så konstigt.

Anonym sa...

Bulten i Bo tycker inte att det vore konstigt om Israel besvarade ett kärnvapenangrepp med egna kärnvapen.
Men saken är att landet kommer att bemöta angrepp med även andra WMD's med kärnvapen.
Vilket jag antar var poängen med kommentaren om WMD.