2011-08-16

Alliansregeringen - en one trick pony?

En uppdatering från kl 17.40 återfinns längst ned i posten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade i dag att regeringen skjuter upp genomförandet av det femte jobbskatteavdraget samt de planerade skattelättnaderna för pensionärer. Skälet till regeringens beslut är den pågående oron i världsekonomin.

Beslutet kommer inte på något sätt oväntat och kanske drar Fredrik Reinfeldt också en liten suck av lättnad. Genomförandet av det femte jobbskatteavdraget utvecklades till en besvärlig politisk fråga, där alliansregeringen riskerade att gå mot sitt hittills största nederlag i riksdagen. De senaste dagarna har allt fler röster ur det borgerliga lägret också argumenterat för att skjuta upp genomförandet av jobbskatteavdraget, t ex regeringens egen IT- och regionminister och tillika partiledarkandidat för Centerpartiet Anna-Karin Hatt. I förlängningen av jobbskatteavdragsfrågan kunde det t o m skönjas nyvalshot i horisonten.

Om ekonomin ljusnar får alliansregeringen nu i stället möjlighet att återkomma valåret 2014 med förslag om nya skattelättnader. Efter ett par år i träda känns kanske förslaget om ett femte jobbskatteavdrag då något mindre uttjatat.

Även Socialdemokraterna och Håkan Juholt kan känna en viss lättnad. Det är inte enbart kul att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna är i dagsläget också lika lite intresserade av ett nyval som vad alliansregeringen är.

Regeringen har tidigare kritiserats för fantasilöshet och brist på visioner. Nu är det enda verktyget i verktygslådan - jobbskatteavdraget - inte längre möjligt att använda. Finns det inga arbetslinjeverktyg för tider av ekonomisk nedgång?

Av regeringens tidigare starka kort - sammanhållningen inom regeringen och hanteringen av finanskrisen - är det i skrivande stund osäkert hur det blir med regeringssammanhållningen. Hur kommer det nya Centerpartiet och en allt mer desperat kristdemokrati att förhålla sig till allianssamarbetet?

När det gäller den ekonomiska krishanteringen är det inte alls säkert att väljarna blir lika imponerade en andra gång. Regeringen riskerar i sin visionslöshet att framstå som en one trick pony. Bakom draperiet till manegen står Håkan Juholt och Tommy Waidelich, frustande och ivrigt stampande i väntan på att få göra entré...

Uppdaterat kl 17.40. Apropå Tommy Waidelich så tycker jag att han i dag i Studio Ett gjorde sitt bästa medieframträdande hittills som ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Han hade ingen enkel ingångsposition. Stödjer Socialdemokraterna regeringens beslut att skjuta på skattesänkningen för pensionärerna? Om Alliansregeringen nu visar ekonomiskt ansvar genom att skjuta upp det femte jobbskatteavdraget, borde då inte Socialdemokraterna visa ett motsvarande ekonomiskt ansvar genom att skjuta upp de reformer partiet lanserat i stället för jobbskatteavdraget?

Men Waidelich var givet förutsättningarna väldigt tydlig i sina svar. Socialdemokraterna prioriterar investeringar framför skattesänkningar för pensionärer. Socialdemokraterna tänker heller inte skjuta upp de reformer man lanserat, möjligen minska dem något. Waidelich grundidé är att om man använder pengarna till investeringar som ger jobb så stärker det statsfinanserna mer än att bara ha pengarna på banken som en extra buffert.

4 kommentarer:

Daniel H sa...

Några frågor från en enkel lekman. Enligt alliansen så ger jobbskatteavdraget ökad sysselsättning. Så varför vill man inte sänka skatten ytterligare nu om det skulle medföra en win-win situation med mindre arbetslöshet? Hittills har man sänkt skatten med 290 miljarder kronor. Detta har enligt vissa ökat sysselsättning, medan andra inte riktigt vet om det hjälpt något. Eurovännen Lars Calmfors skriver tex att ”när Alliansen tillträdde 2006 fanns ett strukturellt sysselsättningsproblem. Det motiverade en förändrad avvägning mellan målet att skapa drivkrafter för fler jobb och målet att ge arbetslösa ett gott försäkringsskydd”, för att i nästa andetag säga, ”det är svårt att bedöma de långsiktiga sysselsättningseffekterna av de fyra första stegen” och förorda att man inte gör ett femte avdrag.

Men skulle inte sysselsättning öka om vi la dessa 290 miljarder på välfärden och industrin? Vilket dessutom långsiktigt skulle hjälpa svensk ekonomi. Och hur mycket ökar egentligen konsumtionen för de som har fått skattsänkningar? Jag tror mycket läggs på sparande och aktiemarknaden. I alla fall har inte jag ökat min konsumtion och jag tjänar 40.000 kr i månaden. En person som tjänar 25.000 kronor per månad får sänkt skatt med 250 kronor per månad. Fantastiskt!

Nu verkar Borg vilja sitta med pengarna i fickan och vänta på bättre tider. 2009 minskade svenska BNP med 4,9 procent. Det är enorm, bland de sämsta i EU (och under genomsnittet inom unionen), inget krigsår var lika dåligt som 2009. Inte heller år 1932 med Kreugerkraschen. Och detta är något sossarna knappt tagit upp? Visst har återhämtningen varit bra genomfört med andra länder, men svackan var också större. Jag förstår inte varför socialdemokraterna satt så tyst i båten kring när Sveriges BNP sjönk det värsta sedan 1921. Och varför är man inte mer offensiva nu. När ungdomsarbetslösheten är långt högre i Sverige än i övriga EU, med 26 procent, trots att regeringen satsat 290 miljarder kronor i en reformform som ska öka sysselsättning.

Anonym sa...

"Alliansregeringen - en one trick pony?"
Önskedrömmar, Ulf.
Reinfeldt som allvarlig landsfader och Anders Borg som, av såväl allmänheten som internationellt,betrodd rikshushållare lägger ut texten så gemene man förstår.
Ett säkert vinnarkoncept 2014.

Andreas sa...

Jo, gråsossarna som tagit över S har minst sagt stora spenderbyxor, inget ska det sparas in på, allt blir bra så länge staten har kontroll och öser ned pengar i varenda hål ...

Jan Sjunnesson sa...

Du hyser för stora förhoppningar om dagspolitiska utspel från Borg, Weidelich m fl. Som statvetare vet du att politiken formas i Sverige i samråd efter val. Ingen större skillnad rödgrönt vs. blått, 3% i skattetryck ungefär.

Jan Sjunnesson
sjunne.com