2010-02-14

Alliansen knappar in. Hur går det för Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Piratpartiet?

Dagens Sifo-mätning visar att alliansregeringen har knappat in på den rödgröna oppositionen. Enligt mätningen leder de rödgröna nu med 49.0 mot 45.6 procent, det vill säga ett försprång på 3.4 procentenheter.

Uppgången för alliansregeringen kommer inte oväntat. Dess anhängare har under vintermånaderna varit kraftigt nedmobiliserade, trängda av bl a sjukförsäkringsfrågan och alla oklara turer kring Saab-affären. Men den s k Superveckan med fyra partiledardebatter i olika former mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt blåste nytt liv i borgerligheten, och mobiliseringen av de båda blockens sympatisörer jämnas ut. Nu är valåret i gång på allvar och jag tror att opinionsmätningarna kommer att spreta lite mindre framöver.

Kristdemokraterna fick i mätningen endast 3.9 procent, det vill säga precis under riksdagsspärren. Strategin kring "verklighetens folk" har uppenbarligen inte fungerat. Det gläder mig, eftersom jag ser den strategin som ett uttryck för en smygande högerpopulism som Göran Hägglund i grunden inte står för. Ärlighet varar längst och Göran Hägglund är inte trovärdig som högerpopulist!

I Sifo-mätningen får Sverigedemokraterna endast 3.4 procent, en minskning med 1.6 procentenheter sedan föregående mätning. Den enorma mediehausse som Sverigedemokraterna kunnat rida på under flera månaders tid tycks nu vara slut, och jag tror partiet får svårt att återerövra en lika framträdande plats på mediearenan. Om opinionsläget mellan de båda blocken är någorlunda jämnt så försvårar det också för Sverigedemokraterna att erövra en plats i debatten.

I stället är det nog dags för Piratpartiet att stiga fram i det mediala rampljuset igen. Trots en del internt gurgel håller partiet ihop och tar sats inför en valrörelse där integritets- och informationsfrågor sannolikt kommer att ha en betydligt mer framträdande plats än i tidigare valrörelser. Visserligen är det svårare att ta en plats i riksdagen än i Europaparlamentet, men omöjligt är det inte. Några av de övriga partierna har visserligen vaknat till i integritetsfrågorna, men fortfarande är det yrvakenheten som dominerar. Piraterna kommer att vara på banan, och det skall bli spännande att se hur långt deras kraft räcker.

Jag har under mandatperioden konsekvent tippat att de rödgröna tar över regeringsmakten i 2010 års val och att Sverigedemokraterna får mycket svårt att ta sig över fyraprocentsspärren. Jag tror att vi efter 2010 års val kommer att ha samma partier representerade i riksdagen som vi hade efter 2006 års val - men med Piratpartiet som möjlig uppstickare. Mitt grundtips i dessa frågor står kvar.

11 kommentarer:

Alexander Bringsoniou sa...

Det är bara siffrorna för Moderaterna och Sverigedemokraterna som är statistiskt säkerställa så det går nog inte säga så mycket om de andra partierna i just den här mätningen.

Lars M Hermansson sa...

Jag tror att SD ännu har stora möjligheter att ta sig in i riksdagen. Man skall inte fästa sig vid en mätning. Jag tror inte att Piratpartiet med sin smala bas och svaga organisation kan ta sig in i riksdagen.
Mitt tips är att riksdagen får åtta partier efter valet. De som sitter där idag samt SD.
SD:s låga siffra beror på den massmediala mobbning som partiet utsatts för då partiet inte fick delta i TV:s partiledardebatt.

Anonym sa...

Tror knappast att Sd får några problem att ta sig in i riksdagen. Däremot hamnar Piratpartiet i bakvattnet och kommer att få svårt att ens ta sig i närheten av några riksdagsplatser, de kommer att gå samma öde tillmötes som Junilistan gjorde. Sossarnas kräftgång fortsätter skall bli spännande att se vad som händer i september.

Förundrad

Jakob sa...

Nej det är tyvärr inte överraskande att M ökar och S minskar efter en vecka med intenstivt debatterande mellan Reinfeldt och Sahlin i tv. Detta mönstret känns igen. Så fort Sahlin får mycket tv-tid ryker ett par procentenheter från S och M ökar. Det låter som ett skämt, men förmodligen skulle S tjäna på att låta sig representeras av en tom stol i debatterna fram till valet istället för att låta Mona Sahlin visa sig i rutan. Tragikomiskt men sant.

BR sa...

Bl.a tack vare att regeringen inte gick in och köpte Saab som vissa delar vänstern propagerade för, så har den pengar över till morötter åt nyckelgrupper som pensionärrer, ungdomar och kvinnor.

Får Göran Hägglund presentera en del av dessa lockbeten ökar sannolikt chansen för att såväl KD sitter kvar i Riksdagen som att Reinfeldt sitter kvari regeringsställning.

Ytterligare debatter mellan Sahlin och Reinfeldt i den senare valrörelsen
kommer också att gynna alliansen.
/BR

Anonym sa...

Beträffande SD så brukar det råda en ganska stor enighet bland valforskare och politiska kommentatorer om att SD:s opinionssiffror underskattas i mätningar jämfört med vad som slutligen blir valresultat.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article413865.ece

Så var det i EU-valet där mätningarna visade 1,1-2,2% för partiet, men de fick 3,4%. Inför riksdagsvalet 2006 visade 18 av 22 mätningar lägre stöd än 2,9 som partiet fick - och ingen mätning visade mer än 2,9%.

Om man utgår från att var femte SD-väljare inte vill tala om att de tänker rösta på partiet, så motsvarar 3,4% i en mätning alltså 4,1% i faktiska röster.
Dessutom har SD nyligen fått både 6,0% och 4,4% i andra mätningar.

Anonym sa...

Att övriga partier vaknat i integritetsfrågan vet jag inte riktigt, tycker mest de går i sömne.

Däremot tycker jag det är trevligt med en statsvetare som inte avfärdar PP som nonsense. Detta kommer bli ett intressant valår.

infallsvinkel sa...

Jag tror att "Anonym 1:07 em" har fel.

Piratpartiet har trots allt 50 000+ medlemmar och Sveriges största politiska ungdomsförbund som får miljoner i statsbidrag varje år.

Även om partiet inte kommer in i riksdagen kommer det inte att försvinna.

Dock tror jag att bedömningen (av vissa kommentatorer) att sd kommer att komma in är korrekt. Allt annat vore en skräll. (Tyvärr in min åsikt.)

Lars M Hermansson sa...

Jag tror inte heller att Piratpartiet försvinner men att det får svårare att hävda sig i ett riksdagsval än i förra årets EU-val. Om PP:s frågor blir massmedialt sprängstoff kan partiet ha en chans - partiet är ju precis som SD beträffande invandrings- och integrationspolitiken ensamma om sina hjärtefrågor såsom i PP:s fall om integritet och frihet. Att ha vissa frågor på entreprenad kan löna sig med tanke på de etablerade blockens utslätning och mitteninriktning.

Anonym sa...

Om SD och\eller PP tar sig in eller inte förblir en öppen fråga, men om PP missar så är det inte pga av en small bas eller svag organisation. Bara sossarna och moderaterna har fler medlemmar. Och om man läser EU valets utvärdering från S valarbetare (S är ju allmänt erkända som att ha den bästa och speciellt största organisationen) så skriver de blaa "att Piratpartisterna var överalt där vi var".
Och PP:s organisation har ökt mycket sen dess.

Rebecca sa...

Det som gynnat blockpolitiken och trängt ut små uppstickare är jämna val med två tydliga alternativ som kan mobilisera de egna trupperna. I detta val tror jag inte att det gäller längre.

Alliansen kommer att straffas av en del borgerliga kärnväljare som känner sig svikna (samtidigt uppfattas en vänsterseger inte längre samma katastrof för dessa väljare med tanke på alla Alliansens svek (FRA-lagen osv.)

Dessutom tror jag att det även i de egna väljargrupperna kommer att vara en belastning för Alliansen att man i ren tondöv känslokyla krossar livet för den arbetande medelklassen om de har oturen att bli sjuka eller av med jobbet.

Petas du ut ur systemet sjukpenning/A-kassa återstår socalbidrag, och då tvingas du sälja din bostad och bli bostadslös eftersom ingen vill skriva förstahandskontrakt med en person utan inkomster.

Dessutom verkar det som att ett starkt MP kommer att blockera de mest destruktiva återställarna av S/V som återinförd förmögenhetskatt och stopp för hushållsnära tjänster. Kanske kommer folk att taktikrösta på MP för att ett starkt MP kan bromsa dumheter från S.

På den rödgröna sidan är entusiasmen för Sahlin mycket måttlig, för att vara diplomatisk, MP går bra och kan möjligen mobilisera de som till varje pris vill stoppa Alliansen. Men de rödgröna har inget inspirerande alternativ eller vision om vad de vill.

Min prognos är att stora väljargrupper kommer att proteströsta i ren bitterhet eftersom det inte finns något alternativ som man kan bli entusiastisk för.

Jag tror att PP + SD kan få uppåt 10 procent av rösterna. (Helst PP för min del.)