2010-01-11

Edvard Unsgaard och arbetslinjens sanitära problem

Dagens olycksfågel i media är stackars Edvard Unsgaard, tidigare journalist på Dagen Eko och numera pressekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt samt riksdagskandidat för Moderaterna. Edvard Unsgaard har haft det dåliga omdömet att i en statusuppdatering på Facebook berätta historien om hur han en söndag blev dyster över att hitta avföring i sin trappuppgång. Men på bara en halvtimma, via en städfirma som drivs av invandrare, löstes problemet då Edvard Unsgaard fick tag på en "ryska som städade" och gjorde trappen fin igen. Ryskans arbetsinsats en söndag sammanfattar Unsgaard i formuleringen "det är arbetslinjen det"!
Kommentarerna har varit många och den rödgröna skadeglädjen stor. Ingen missunnar Edvard Unsgaard att få professionell hjälp med att avlägsna den sanitära olägenheten från sitt trapphus. Men det som gjorde Edvard Unsgaard till dagens driftkucku var dels hur han beskäftigt inpräntade i läsaren att städfirman och städerskan var invandrare, dels att han tolkade den ryska städerskans blixtinsats på en söndag som ett uttryck för den borgerliga alliansregeringens arbetslinje.
Unsgaard-affären är förstås på många sätt en storm i ett vattenglas. Men slappheten i Unsgaards beskrivning av det inträffade blir en sinnebild av den kritik som de rödgröna riktat mot alliansregeringens syn på hushållsnära tjänster: duktiga invandrare som bokstavligen skall torka bort skit hemma hos oss andra - gärna också på söndagar. Ur de rödgrönas perspektiv blir saken inte sämre av att Fredrik Reinfeldts pressekreterare själv beskriver det inträffade som en seger för alliansregeringens arbetslinje. En arbetslinje som genom tricksandet med sjukförsäkringsfrågan redan börjat hamna i vanrykte.
Jag har sagt det några gånger - just nu blåser det medvind för de rödgröna. När statsministerns pressekreterare inte förstår konsekvenserna av vad man skriver offentligt är det bara för de rödgröna att sitta still med öppen mun och invänta de stekta sparvarna.
*
Valvindar friska, leka och viska,
de rödgröna kring likt älskande par.
Väljarna ila, finna ej vila
förr'n ner i djupet Reinfeldt han far.

8 kommentarer:

Anton Andersson sa...

Fin dikt!

Andreas Bjurström sa...

Det känns som att tolkningen ligger i betraktarens öga. Att detta öga bär svenskens präktiga fördomsfullhet, samtidigt som det är "invandrare" som berörs, gör frågan problematisk.

jag har nyligen läst Petra Östergren (Porr, horor och feminister) och får samma vibbar kring porr och horor debatten som kring invandrare och jobb debatten. Den svenska vänstern är egentligen inte i första hand intresserade är invandrares villkor. Det man är intresserad av är att upprätthålla den egna självbilden och bilden av Sverige etc. En riktig svensk städar upp sin egen skit.

Vägen ut ur dilemmat att låta någon välbeställd moralisera över andras situation utan att vara insatt är givetvis att fråga invandraren som städar skit (eller horan, osv.) hur se ser på den egna situationen.

En bekant till mig anser att sverige har en rasistisk arbetspolitik, eftersom hon nyligen kom hit, bara kan prata engelska, och alla säger till henne att i sverige kan man bara få jobb om man kan svenska. Men i Spanien arbetade hon utan att kunna spanska. Och hon menar att skälet är att svenskar inte vill att någon invandrare ska jobba i sverige eftersom vi är rasister. jag säger inte att hon har rätt, eller fel, men hon tillhör den berörda parten, och hennes perspektiv ligger mycket långt bort från präktighetsvänstern.

Mitt eget perspektiv är att det i grunden handlar om svenskars intressen och sossarnas politik. Sverige har i 100 års tid styrts av LO och S. LO värnar svenska arbetarintressen (en form av kollektiv intresse-nationalism). Invandrare (ej svenskar + arbetslösa) ingår inte i denna intressegemenskap. Invandrare är därför ett hot: "de tar våra jobb, usch, usch, usch". Vi hittar på något om att vi vill deras bästa, att det är bättre att de stannar hemma, jobbar där borta, och att vi försöker höja deras löner där genom internationell solidaritet, det låter bra, låt oss köra på den retoriken, låter ju svenskt och solidariskt och så, en fin yta för den självgode svensken.

Anonym sa...

Det där var väl inget att skylta med. Har ni inga riktiga i Sverige?

GT

Anonym sa...

"riktiga skandaler" skall det naturligtvis vara

GT

Anonym sa...

Om man verkligen, Ulf, vill tyda - som varje välmenande och uppriktig person (och även du) borde vilja - Unsgaards text i bästa möjliga generösa ljus, är det då inte lika lätt att säga att det kan ha varit skämtsamt, en ordlek om arbete och en välkänd politisk linje - även om okänsligt och impulsivt - skrivet? Det var dock arbete och det följde en linje.

Skit dock att en karl inte kan fixa andras skit bättre. Kalla genast in Gudrun Schyman att göra en feministisk proklamering! Här kan många skörda poäng. Jag hoppas och tror att städaren fick jour-och söndagsbonus och lite extra dricks så att alla blev nöjda efter jobb väl uträttat!(Undrar vilka som städade bort svenska unga socialdemokraters skit i det infamösa hotellet i Bryssel för ett par år sen? Den svenska sosseledningen åkte ner och torkade?)

Generöst av dig att erkänna din skadeglädje men kan man säga, städa efter de egna först? :)

A-K Roth

Af Dunkelspel sa...

Att städerskan skulle fått någon jour,söndagsbonus eller extra dricks tror du inte ens själv på AK

Anonym sa...

Det låter inte trovärdigt att du, Af Dunkelspiel, skulle veta vad jag eller någon annan tror på. Jag skulle ha städat skiten själv eller betalat extra för tjänsten. Men du kanske vet mer om svenska män eller svenskar i allmänhet än vad jag gör numera. Anspelar du på den s.k.svenska snålheten, det som enligt Herman Lindquist drabbar folk norr om Bryssel? :)

A-K Roth

Anonym sa...

Man kanske inte ens ska kasta sten i glashus Alf med tanke på SSU förehavanden samt handel och vandel ( se länk)

http://www.expressen.se/nyheter/1.863411/rum-fick-saneras

så finns är de kanske inte helt fel att stöda framför egen dörr eller efter sig på hotellrummet d.v.s. besinna sig lite med den präktiga duktiga synen på sig själv!