2008-02-04

HIV och Expressen

Vissa ämnen säljer - HIV är ett sådant. I december 2007 berättade Alcazar-stjärnan Andreas Lundstedt att han var HIV-positiv, vilket väckte stor medial uppmärksamhet. Det är inget konstigt med det. Andreas Lundstedt är en känd och populär artist, och hans sjukdomsöde väcker ofrånkomligen ett stort intresse.

I dag intervjuades Andreas Lundstedt av Lotta Bromé i radioprogrammet P4 Extra. I ett starkt och berörande inslag berättar Andreas Lundstedt inte bara om sin sjukdom utan också om all den uppståndelse som följde på hans val att berätta om sjukdomen. När Lotta Bromé frågade om han hade räknat med all denna uppståndelse svarar Andreas Lundstedt först avvärjande ironiskt: Allt för pr. Därefter fortsätter han, med stort allvar, att berätta om sina känslor för det inträffade.

Andreas Lundstedts sekundkorta ironi gör Expressens nätupplaga till jätterubriken ANDREAS LUNDSTEDT SKÄMTADE OM HIV-SMITTAN, vilket skall få rubrikläsaren att tänka tanken att hela historien om Andreas Lundstets sjukdom kanske bara var ett dåligt skämt, och därigenom locka till läsning av artikeln.

Jag tillhör inte dem som brukar hacka på kvällspressen. Men detta var plumpt. Mycket plumpt.

OBS: I dag tisdag 5/2 blev jag uppringd av Expressen som beklagade den olyckliga formuleringen i rubriken och bedyrade att den inte var avsedd att tolka på det sätt som jag gjort. Därför valde Expressen också att ändra rubriken till den sakligt korrekta Andreas Lundstedts hiv-skämt i radio.

Heder åt Expressen som tillstod och tog ansvar för sitt misstag!

2 kommentarer:

G. Tikotzinsky sa...

Av antalet kommentarer kan man kanske dra slutsatsen att bloggens läsare är mer intresserade av politik och Mellanöstern än svenska kändisars HIV-smitta. En klart annorlunda läsekrets än kvällspressen.

Ulf Bjereld sa...

Några läsare har bloggposten i alla fall... Som framgår av mitt tillägg till posten blev jag i dag dag tisdag 5/2 uppringd av Expressen som beklagade den olyckliga formuleringen i rubriken och bedyrade att den inte var avsedd att tolka på det sätt som jag gjort. Därför valde Expressen också att ändra rubriken till den sakligt korrekta "Andreas Lundstedts hiv-skämt i radio".