Rubriken ovan är inte min. Den är hämtad från Expressens politiske expert Anders Jonssons krönika i dag. Anders Jonsson är en klok person och ingen kan anklaga honom för att vara vänstervriden.
Saken gäller förstås Fredrik Reinfelds påståenden om att utnämningen av Mikael Odenberg till generaldirektör för Svenska Kraftnät föregåtts av en extern rekryteringsprocess. I dag kunde Dagen Eko avslöja att det "externa" i rekryteringsprocessen bestått i att näringsdepartementet själva plockat fram två kandidater till jobbet. Den ene av dessa två var inte intresserad och den externe konsultens uppdrag bestod därefter i att ta ställning till huruvida Mikael Odenberg var den mest kompetente kandidaten av de kvarvarande kandidaterna. Inte oväntat kom konsulten fram till att Odenberg var mest kompetent. Extern rekrytering var ordet, sa Bull.
Det är inte särskilt svårt att peka på missfälligheter även i den tidigare socialdemokratiska utnämningspolitiken. Men den borgerliga alliansregeringen gick under pukor och trumpeter till val på att alla statliga toppjobb skulle utlysas. Hittills har den politiken blivit ett fiasko. Utlysningen till jobbet som ny Rikspolischef utmynnade i att ingen kandidat med kompetens för jobbet valde att söka. Och lex Odenberg visar att den "externa" rekryteringen blivit ett spel för galleriet, en retorisk grimas för att ha ryggen fri inför anklagelser om löftessvek.
Regeringen styr riket. Regeringen har därför också ansvaret för att rätt man eller kvinna hamnar på rätt plats bland toppjobben. Men då gäller det att ha ärlighet och kurage nog att inte framställa en rekrytering som extern när den faktiskt inte är det. Allt annat blir hyckleri.
I det här fallet bestod Fredrik Reinfeldt inte provet. Låt oss hoppas på en förbättring inför nästa tillsättning.
5 kommentarer:
Ulf, jag håller givetvis med om att Reinfeldt hycklar. Men är inte lösningen på problemet att försöka ta död på två vanföreställningar: 1) att politisk erfarenhet inte skulle vara meriterande vid utnämningar; 2) att politiska utnämningar är en speciellt socialdemokratisk åkomma?
Kan vi inte i stället inse och acceptera att det finns gott om kompetenta människor bland f d politiker? Och att dessa kan göra ett bra jobb på många offentliga poster? Att det till och med handlar om en resurs som det vore fel att ställa undan i något förvaringsrum?
Att det har funnits en socialdemokratisk dominans i utnämningarna under många år har ju berott på att vi har haft många år med socialdemokratiska regeringar. Nu har vi en borgerlig regering, och då blir dominansen omvänd. Är det något fel i det -- det är ju ytterst ett utslag av folkviljan?
Nu är det alltså de borgerligas tur, och det finns -- utgår jag infrån -- gott om kompetenta personer att ta av på den sidan.
Om Reinfeldt hade tagit fasta på detta och spelat med öppna kort hade han inte behövt måla in sig i sitt omöjliga hörn.
Det gäller för övrigt även socialdemokraterna. Det klagades en del på borgerlig utnämningspolitk 1991-94, en kritik som snart slog tillbaka mot sociademokraterna efter att de återtagit regeringsmakten.
En lite mer avslappnad inställning skulle nog gagna hela debatten.
AW i Skottland
Jag har - som så ofta - i grunden ingen annan uppfattning än AW. Jag tycker också att politisk erfarenhet är och skall vara en stark merit i utnämningsärenden. Att politiska utnämningar skulle vara en speciell socialdemokratisk åkomma beror snarast på att det är socialdemokraterna som styrt landet - med få avbrott - i mer än 70 år.
Min kritik mot Reinfeldt avser främst hyckleriet. Det är ett hyckleri som jag i förlängningen också tror kan bidra till ett ökat allmänt politikerförakt. Och dit vill vi inte.
Jag håller helt med Ulf.
Att säga att man vill göra upp med en socialdemokratisk utnämningspolitik innebärande att partivänner får höga poster och sedan praktisera samma princip när man själv är i regeringsställning, innebär ett gigantiskt hyckleri.
Kan ingen modig riksdagsman motionera om att rekrytering av rikets höga ämbets(tjänste)-män), skall ske med total transparens och med sedvanligt ansökningsförfarande(möjligen undantagande säkerhets och underrättelsebefattningar)?
Hej!
Delar helt din uppfattning.
I morse, 26/2, blv dock kommedin fulländad när näringsminister Olofsson försvarade agerandet i P1 Morgon.
Har ni tid så lyssna på SR:s Webradio...underhållande med folk som slingrar sig som metmaskar och blir lätt aggresiva.
MVH
Ubbe
Kanske denna artikel kan komplettera intervjun?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_915007.svd
Maud Olofsson har visst frågor:
"...Jag har därför några enkla frågor som kräver svar av Mona Sahlin.
Har socialdemokraterna bytt åsikt vad gäller utnämningspolitiken? Kommer oppositionen nu ställa sig bakom den ordning som Alliansen utarbetat och som innebär att vi steg för steg öppnar upp och professionaliserar utnämningspolitiken?
Är det äntligen dags att säga adjö till den svågerpolitik som innebar att företrädesvis socialdemokrater fick landets toppjobb?
Är det detta som blir resultatet av den senaste tidens debatt har den verkligen fört någonting gott med sig..."
Ulf, jag tror inte man kan ursäkta socialdemokratisk svågerpolitik med att socialdemokraterna har styrt mest hela tiden. De hade inte behövt gå på den vägen.
Även denna artikel - varför ingen kan säga vad som gäller - är läsvärd:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_915057.svd
A-K
Skicka en kommentar