2007-03-07

Chicagobilder III

Just innan vi kom till Chicago i förra veckan valde staden borgmästare och demokraten Richard M Daley vann överlägset. Richard M Daley valdes till Chicagos borgmästare första gången redan 1989 och har sedan blivit omvald 1991, 1995, 1999 och 2003. Hans pappa – Richard J Daley – var Chicagos borgmästare under 21 år, 1955-1976. Det betyder att far och son Daley vid mandatperiodens utgång kommer att ha varit borgmästare i Chicago 43 år av 56 möjliga. En sådan successionsordning brukar vi oftast förknippa med mindre angenäma politiska system.

Vilken paroll Richard M Daley gick till val på? Experience matters.

Den svenska filmcensuren har utsatts för mycket spe under årens gång. Noterar att i USA finns det inte mindre än fem olika kategorier för åldersreglering av biofilm: General (G), Parental Guidance Suggested (PG), Parents Strongly Cautioned (PG-13), Restricted persons under 17 not admitted (R) samt No children under 17 admitted (NC-17). Det innebär att USA rimligen är ett av de få länder i världen där en tonåring anses vuxen nog att kunna dömas till döden men inte vuxen nog att själv kunna bestämma vilken film han eller hon vill se på bio.

I morgon onsdag åker vi hem. Jag återkommer till min Amerikasyn i samband med att jag inom kort formulerar mig kring Peter Katzensteins och Robert Keohanes nyutkomna bok Anti-Americanisms in World Politics (Cornell, 2006).

5 kommentarer:

Daniel Eriksson sa...

Ulf: Det innebär att USA rimligen är ett av de få länder i världen där en tonåring anses vuxen nog att kunna dömas till döden men inte vuxen nog att själv kunna bestämma filken film han eller hon vill se på bio.

Sedan 2005 är det inte längre tillåtet att avrätta personer som var under 18 år när de begick brott (jfr Roper v. Simmons).

Ulf Bjereld sa...

Tack för informationen, Daniel. Det är i alla fall ett litet steg på vägen mot ett totalt avskaffande av detta barbariska straff.

Anonym sa...

"...Vilken paroll Richard M Daley gick till val på? Experience matters..."

Den var rolig!!!

"...Det innebär att USA rimligen är ett av de få länder i världen där en tonåring anses vuxen nog att kunna dömas till döden men inte vuxen nog att själv kunna bestämma vilken film han eller hon vill se på bio..."

Så sant! What's happening? Håller jag med Bjereld??? God help me!

Som boende i USA finner jag åldersgraderingen på filmer till hjälp även om barnens mamma är the final judge. Våra barnbarn får se alla G och PG och somliga PG-13 nu när de är 6 och 8 år. BTW, du glömde X-rated.

USA's mångfasetterade befolkning kanske har större behov av en gradering än Sverige? Jag minns en gång att en pappa med två barn i 10-12-årsåldern stormade ut med barnen i släp efter fem minuter i biografen. Pappan var från ett asiatiskt land att döma av språket. Jag tror han lärde sig graderingen illa kvickt. Filmen var Beverly Hills Cop med Eddie Murphy och efter fem minuter och otaliga "f--- you" fick pappan nog. Saken är ju den att det är familjen som avgör hur lämplig filmen är.

Anonym sa...

Vad menar du med "av 56 möjliga?" Fanns det ingen borgmästare i Chicago före Daley d.ä.? Inom empiriska vetenskaper är det noga att sätta noll-punkten rätt, men sådant är kanske inte så viktigt i Bjerelds metodik. Huvudsaken är att berätta en bra historia. Eller som någon skarpsint statsvetare sade med ett något annorlunda ordval: Politics, damn politics, and statistics!

För övrigt så är räkne-exemplet 51 år, men det är kanske bara ett tryckfel.

Anonym sa...

Come to think of it - här är några andra exempel:

FDR - 12 år av 12 möjliga!
LBJ - 5 år av 5 möjliga!
Eller varför inte Tricky D - 13.5 år av 16 möjliga!!

Allt beroende på hur man räknar naturligtvis.