2007-03-11

Sverige och Nato:s operation ”Active Endeavour”


Det har utbrutit en debatt om Sveriges eventuella deltagande i Nato:s operation ”Active Endeavour”, vilken syftar till träning av terroristbekämpning i Medelhavsområdet. Socialdemokraterna har genom Urban Ahlin sagt nej till ett svenskt deltagande, eftersom Nato-operationen baseras på Natofördragets artikel 5. Det är artikel 5 i Natofördraget som förbinder medlemsstaterna att komma till varandras hjälp i händelse av krig. Artikel 5 är därför det avgörande hindret för en alliansfri stat att bli medlem av Nato.

Jag tänkte i denna post inte argumentera för varför jag tycker att Sverige inte skall bli medlem av Nato. Det har jag gjort vid flera tillfällen tidigare. Här vill jag i stället lyfta fram försvarsminister Mikael Odenbergs (m)ärkliga och naiva argumentation i frågan.

Naiviteten består i att Odenberg på fullt allvar menar att deltagande i den här typen av övningar inte innebär att tröskeln sänks till ett svenskt medlemskap i Nato. Nej, det är klart att i formell mening innebär ett deltagande i den här typen av övningar inte att Sverige knackar på dörren för Nato-medlemskap. Men ett rimligt grundantagande är att ju mer Sverige övar med Nato och ju fler avancerade och artikel 5-baserade övningar Sverige deltar i, desto mindre dramatiskt blir steget över till formellt medlemskap. De institutionella banden mellan Sveriges försvarsmakt och Nato stärks. Opinionen vänjer sig vid att Sverige finns i Natos närhet.

För de som vill att Sverige skall gå med i Nato blir därför deltagande i den här typen av övningar ett viktigt steg på vägen. För de som inte vill att Sverige skall gå med i Nato blir deltagandet i den här typen av övningar något som bör undvikas. Men att som Odenberg låtsas som att det inte finns någon relation mellan deltagande i den här typen av övningar och tröskeln till Nato-medlemskap är bara fånigt.

5 kommentarer:

Leo Berglund sa...

Hur påverkas trovärdigheten för Sveriges alliansfrihet om man övar med en allians?

Kerstin sa...

Är du säker på att Odenberg är naiv? Jag skulle nog gissa på att han är beräknande istället.

Ulf Bjereld sa...

Till Kerstin: Nej, du har nog rätt i att Odenberg inte är naiv. Men de argument han för fram är naiva.

Till Leo: Med trovärdigheten är det som med skönheten - den ligger i betraktarens öga. Många betraktare uppfattar Sveriges militära alliansfrihet som en chimär, beroende på det täta samarbetet med Nato. Själv är jag inte riktigt lika pessimistisk. Gränsen går trots allt vid säkerhetsgarantier - och så länge Sverige inte är medlem av Nato så står vi också utanför säkerhetsgarantierna.

Annika Nordgren Christensen sa...

Jag håller med!
Hälsningar, Annika Nordgren Christensen, Ledamot Försvarsberedningen (mp)

Anonym sa...

Active Endeavour är ingen övning utan en militär operation igångsatt som en reaktion på terroristattentaten den 11 september. Vilket Urban förstått men tydligen ingen annan