2021-05-17

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Förra veckans blodiga bombdåd mot en flickskola i Kabul skördade över 70 dödsoffer. Nästan alla som dödades var elever på flickskolan - de flesta av dem mellan elva och 15 år gamla. 

Våldet och terrorn växer i det redan så svårt drabbade och sargade Afghanistan. I takt med att USA tar hem sina trupper flyttar talibanerna fram sina positioner. Oron är stor för ett fullödigt inbördeskrig och att talibanerna kommer att ta makten i landet. För att sätta ökad press på den afghanska regeringen trappar talibanerna upp våldsanvändningen. Civilbefolkningen drabbas hårt. Även Al Qaida och IS är närvarande i landet och bidrar till terrorn.

Under rubriken Afghanistan faller ner i våldets mörker skriver journalisten Magda Gad i Expressen: När vi kom till Kabul sensommaren 2018 var ett terrordåd i staden en nyhet. Nu är det en nyhet om det går en dag utan ett terrordåd. (...) Dagarna börjar med explosioner i morgonrusningen. Folk håller andan i väntan på vem som ska mördas härnäst. Utbildade kvinnor är särskilt utsatta.

I ett SVT-inslag berättar tonårsflickorna Sarah och Hadis i Karlstad om sin skräck att inte få stanna i Sverige - där de nu levt i många år - utan i stället tvångsutvisas till Afghanistan. "När vi barn väl har fått chansen att bygga upp våra liv på ett tryggt ställe så tycker jag att vi ska få fortsätta med det", säger en av dem. Ja, vem säger emot?

I morgon tisdag 18 maj planerar Sverige att genomföra ännu en tvångsutvisning av människor från förvaret i Märsta till Kabul. Det är en politisk och moralisk skandal att Sverige fortsätter att utvisa människor till terrorns och krigets Afghanistan. Jag tror att historien kommer att döma oss hårt. Utvisningarna måste stoppas nu.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Har inte hittat om utvisningarna verkställdes, men antar att detta inte påverkades av den samordnade kampanjen från allt från vänsterliberaler till kommunister för att stoppa utvisningarna.
Ulf skriver: "Det är en politisk och moralisk skandal att Sverige fortsätter att utvisa människor till terrorns och krigets Afghanistan. Jag tror att historien kommer att döma oss hårt."
Jag tror också att historien kommer att döma oss hårt, men av helt andra skäl. Enligt min mening är den stora skandalen att ett litet migrationspolitiskt extremistparti, miljöpartiet, tilläts diktera både asyl- och arbetskraftsinvandring av regeringen Reinfeldt och med stöd av socialdemokraterna, som närmast ville gå längre när det gäller asylpolitiken. (Var dock förståndigt nog mycket kritiska till arbetskraftsinvandringsreglerna.)
Som om detta inte var nog drevs kampanjer för att asylsökande skulle söka sig till Sverige, inte minst afghaner antingen de kom från Afghanistan eller från Iran. Och kampanjerna - t ex kändisuppropet arrangerat av DN och Löfvens tal i sept 2015 (mitt Europa bygger inte murar). Och kampanjerna var ju mycket "lyckosamma". Tjugo gånger så många sk ensamkommande som motsvarar vår andel av EUs befolkning lockades till Sverige. För Löfvens Europa byggde inga murar. Det var fritt fram till Sverige och Dublinförordningen sattes ur spel. Som lök på laxen gjordes till en början inga medicinska ålderbestämningar. Så min skandal är att Sverige har drivit en asylpolitik som saknat folkligt stöd och vars konsekvenser vi kommer att drabbas av under lång tid framåt. Och nu har socialdemokraterna vikit ner sig för miljöpartiet igen...
Klas Bengtsson