2020-02-03

Sverigedemokraterna och nazismen

I Ekots Lördagsintervju  vände sig Jimmie Åkesson ut och in i sina försäkringar om att det inte fanns några som helst kopplingar mellan Sverigedemokraterna och nazismen. Jimmie Åkesson ondgjorde sig över att medierna" "slänger sig" med påståenden om Sverigedemokraternas ursprung i den nynazistiska myllan. Han var också upprörd över Förintelseöverlevaren Hédi Frieds uttalanden om kopplingar mellan Sverigedemokraterna och nazismen.

Bara två dagar efter Jimmie Åkessons bedyranden om att Sverigedemokraterna var rena från nazism avslöjar P4 Uppland att Sverigedemokraternas vice ordförande i Uppland Gunnar Larsson skickat flera e-postmeddelanden med rasistiskt och nazistiskt innehåll till sina partikamrater. Bland annat länkar han till en sång med textraden ”svenskar är vita och Sverige är vårt”. Till Upsala Nya Tidning säger Gunnar Larsson att han tänker fortsätta att sprida sådana här länkar även om det "kan såra fel personer - vissa är ju inte vita".

Gunnar Larsson har även skickat flera länkar från den pronazistiska och antisemitiska svenska sajten Blueshift. Och nyligen skickade han ett videoklipp på tyska plan från andra världskriget som bombar en moské, och Adolf Hitler som dansar efteråt. Gunnar Larsson medger att han skickat dessa mejl, men att han gjort det för att han inte riktigt förstod innebörden av dem utan behövde hjälp med tolkningen.

Så Jimmie Åkesson kan säga vad han vill och beklaga sig över journalister och över uttalanden från Förintelseöverlevare. Men det finns inget annat svenskt parti där avslöjanden om rasism och nazism i är en sådan vardagsvara som det är för Sverigedemokraterna. Som Niklas Orrenius skrev i Dagens Nyheter för ett par år sedan: Ständigt nya avslöjanden om rasism i SD-leden.

Sverigedemokraterna är ett parti impregnerat av rasism.  Den som normaliserar Sverigedemokraterna normaliserar därför också rasismen. Glöm aldrig det. (Med särskild hälsning till Moderaterna och Kristdemokraterna.)

4 kommentarer:

JP sa...

Lysande, synd bara att de som behöver förstå det här är inte kapabla att ta in kritiken mot sektledaren.

Bengt Waldemarsson sa...

Tack att du tar upp detta viktiga!

Unknown sa...

Problemet tycker jag är sättet som SD talar om olika etniciteter, vilket stärker ett "ingroup och outgroup" tänkande hos allt för många människor idag. Bättre att tänka som så att "vi är inne i detta tillsammans" om de problem som Sverige har. Mindre begåvade personer finns det i alla partier, de är personer som gör sina klavertramp i olika sammanhang. Dessa går lätt att förklara bort, som att de inte står för samma åsikter som partiet. Däremot går det inte att förklara bort effekterna av SD:s agenda som bryter isär samhället, tyvärr vinner ändå detta gehör hos många. Helt enkelt för att de problem vi har adresseras inte öppet. Rädslan för stigmatisering av grupper sätter munkavel på oss med annan människosyn än vad SD har. Vad var det Gorbatjof sa, öppenhet och förändring. Kanske något att ta efter för oss i Sverige?

Anonym sa...

Om det är förintelseöverlevaren Hede Fried Åkesson uttalar sig om, vilket väl han har gjort. Frågan är väl mest vad man förväntar sig att Åkesson skall säga. Att han skulle säga att Fried har helt rätt om "mitt parti", är det väl ändå ingen som kan tro. Däremot Frieds upplevelser kan ju ingen ta ifrån henne, och hon har all rätt att varna om de tendenser hon ser i samhället. Men inte ens journalister kan förvänta sig att Åkesson skall hålla med om beskrivningen av hans parti. Enkel logik. Slutsatserna måste vi medborgare själva dra.

Kjell Eriksson