2019-04-24

Moderaternas hantering av Erik Bengtzboes bidragstrixande

I dag har Moderaterna i Sörmlands valberedning diskuterat om nomineringen av Erik Bengtzboe som länsförbundsordförande ska ligga kvar, eller om han ska ersättas med någon annan kandidat. Bakgrunden är förstås Aftonbladets avslöjande om hur Erik Bengtzboe i sin egenskap av riksdagsledamot lämnat felaktiga uppgifter om sina bostadsförhållanden på sätt som inneburit att han tillskansat sig 158 000 kronor i ersättning. Bengtzboe har som en följd av avslöjandena redan tvingats lämna sina uppdrag som arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna och som andra vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Ännu är inget känt om vad valberedningen kommit fram till. Men vad beslutet än blir kommer det att innebära ytterligare bekymmer för Moderaterna.

Om valberedningen kommer fram till att Erik Bengtzboe ska petas så ställs frågan hur Moderaterna fortfarande kan ha förtroende för honom som riksdagsledamot. Det var ju just i egenskap av riksdagsledamot som han missbrukade förtroendet, inte i egenskap av arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Om valberedningen i stället kommer fram till att nomineringen av Erik Bengtzboe ska stå fast, så blir det en signal om att bidragsfusk är OK för Moderaterna, så länge det är en av deras egna företrädare som fuskar. De många moderata devota hyllningarna till Bengtzboe på hans Facebook-sida efter avslöjandet förstärker en sådan bild.

Såväl Erik Bengtzboes som Moderaternas krishantering i frågan har varit usel. Erik Bengtzboe lämnade medvetet felaktiga uppgifter till Aftonbladets journalist Richard Aschberg. Moderaternas och Ulf Kristerssons reaktioner har hittills framstått som en halvmesyr, vilket sänder dubbla budskap om hur allvarligt partiet ser på saken.

Moderaterna får i dagens Ipsos låga 15.7 procent. Otydligheten i Bengtzboe-affären hänger samman med partiets interna bekymmer och med Ulf Kristerssons svaga ledarskap. Därför handlar Bengtzboe-affären inte bara om Erik Bengtzboe, utan lika mycket om Moderaterna.

3 kommentarer:

Jan Holm sa...

Skillnaden mellan ett starkt ledarskap och ett svagt ledarskap, i tydlighet och konsekvent beteende, är ju EBT och UK lysande exempel på. Inte alls omöjligt att EBT blir den givna statsministerkandidaten efter nästa val.
Intressant att se om UK får stanna kvar som partiledare om det fortsätter att gå utför för M.
Gissar att L hänger kvar om Sabuni tar över, men MP är det nog kört för.

Anonym sa...

Detta att bryta mot "den gyllene regeln", ska med rätta inte passera med en axelryckning, om man sitter på en hög häst.

Jo, det är inte så klädsamt att tuta i megafonen om att bara kräva avgång ögonaböj, individer och partier kan ju inte reagera för snabbt, som vindflöjlar, det viktiga är att det blir en process, och att det kommer ut ett resultat. Det gjorde det. Övergripande är det inte dåligt för m att hantera detta nu, och inte sen. Riva av plåstret.

Bnegtzboe kommer i framtiden att bli/vara en bättre människa och politiker, än före. Han har trots sina blundrar, ett liv och en familj, och har levt hela sitt liv i samma bubbla. Man får respektera att beslutet tog någon vecka, och så har det varit Påsk.

Det går faktiskt inte att kritisera förfarandet överhövan, han har fått löpa gatlopp och fått en smocka han aldrig glömmer. En personlig tragedi, för en annars sannolikt dugande kraft.

Misstaget, utåt sett, var naturligtvis inte de stapplande svaren under påskveckan, utan omgrupperingen efter Aftonbladets första granskning, han hade ju under radarn, och borde omedelbart ha folkbokfört sig där han bor. Då hade han klarat sig galant. Men nu var det de där intecknade 10.000 kr skattefritt per månad, och det är som sagt var inte kattpiss. Tragedin på ett högre plan är att "tillfället" ger tjyven. Så det borde vara en tuffare granskning vi ansökan om bidrag från riksdagskansliet.

Skriver man under en försäkran; jag lovar och försäkrar, att jag har mitt huvudsakliga boende där jag är folkbokförd, trots att min familj är bosatt i Stockholm, där jag själv arbetar, så blir det hela absurt, om man då kringgår det hela, och skyller på slarv.

Frågan är mer om man inte skulle ta bort bidraget helt. Införa en regel om att alla som representerar sin valkrets förväntas vara folkbokförda där, men vi accepterar att riksdagsmännen som inte kommer från Stockholm måste ha dubbla boenden, dvs en i Stockholm och en på den ort de representerar.

Har man två egna bostäder, så får man ett generellt extra bidrag (Skattefritt) + lite traktamente, som täcker kostnaderna att ha råd att bo i Stockholm, för att tjäna sina väljare från sitt län.


Jisses, Bengtzboe har dabbat sig med ett högt personligt pris. Det är rätt, och frågan är mer om han sas är ett gott exempel åp det problem han själv kritiserat, detta med frestelsen att söka bidrag genom att vränga lite på verkligheten. Man ser ofta inte
sina egna genvägar, men enkelt andras. och så börjar man peka finger.

EB har en intressant uppväxt, med en farsa som dunstade (likt Fridolin), så han är en person som vuxit upp med en stark morsa och och et jävlar anamma att bevisa att han är någon. Dvs grabben är nog i grunden inget dåligt ämne, och att göra misstag är en god erfarenhet. Dvs att att han ska avtvingas sin riksdagsplats har inget egenvärde, han är redan bestraffad och har fått platsen efter förtjänst. Att slå på en liggande person är dumt. YK kune väl gå ut och ta bladet från munnen - "grabben har gjort ett sjusärdeles misstag och har skadat både sig själv och partiet, men nu räcker det. Han har visat att det inte går att bryta mot den gyllene regeln.

Dessutom ingår han sannolikt i redaktionen för Ms nya idéprogram, där kan även personer som ställt till det, komma till nytta. Fatkum är att planerar att ha ett särskilt kapitel för detta, vad gör vi med samhällets olycksbarn, när de skitit i det blå skåpet?" S.W

Anders nilsson sa...


Om B har kommunala uppdrag och vill regelbundet träffa väljare, ska han då
hyra hotellrum i Nyköping ? Varför säger ingen hur systemet fungerar?
Varför dessa undanflykter och osanningar ? Billström har ju haft en lägenhet
i Malmö utan att hans bostadsbidrag kritiserades. Bättre att fråga varför
vi ska ha flest riksdagsledamöter i världen.