2018-10-28

Vem styr Moderaterna?

- Men vem kör? - Ja, vem kör egentligen?

I flera kommuner i södra Sverige - Hörby, Trelleborg och Sölvesborg - bryter lokala moderater mot partiets riktlinjer och samarbetar öppet med Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson duckar, partisekreterare Gunnar Strömmer förklarar att partiledningen inte har några som helst möjligheter att ingripa. Brottet mot riktlinjerna och det öppna samarbetet med Sverigedemokraterna tillåts fortsätta.

"Din dumma apa". "Pucko". Dessa tillmälen kastade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali på Twitter för ett par dagar sedan mot socialdemokratiske debattören Torbjörn Jerlerup. Hanif Bali tillade att Jerlerup använde sig av "korkade svammelargument." Det är alltså en representant för Moderaterna som formulerar sig så här mot en meningsmotståndare i debatten. Ulf Kristersson har förespråkat en "vuxen samtalston" i politiken. Men Kristerssons ledarskap i förhållande till Hanif Bali är långt ifrån vuxet. Tidigare har Ulf Kristersson sagt att han "inte kan recensera Hani Bali" eftersom Bali är riksdagsledamot. Denna gång är Kristersson, vad jag har kunnat se, helt tyst.

Jag tänker också på den pågående kampanjen för att Moderaterna ska lämna in en egen budget, för att sedan tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna rösta igenom den i riksdagen - trots att regeringsfrågan inte är löst och att övergångsregeringens budget inte tillåts innehålla några politiskt kontroversiella förslag. En moderat budget kommer också att än mer splittra Alliansen. Jag vägrar tro att Ulf Kristersson själv tycker att det är en särskilt statsmannaaktig och vuxen idé - men han förefaller inte ha kraften att stå emot det inre trycket.

Så vem är det som styr Moderaterna egentligen. Tanken var att det skulle vara Ulf Kristersson, men han tycks inte befinna sig bakom ratten.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Man står väl inför två val: antingen är väl det viktigaste att försöka genomföra så mycket som möjligt av det man lovat väljarna, eller att till varje pris inte ge SD något inflytande. Har man lovat båda sakerna i valrörelsen så måste man ge upp det ena, dvs någon sorts prioritering måste göras.

Lustigt blir det när Kristersson säger att valresultatet är tydligt: Löfven är bortröstad. I det resonemanget räknar han tydligen in SD. Stefan Löfven räknar mandat och kommer fram till att de rödgröna har ett mandat mer än alliansen. Men Stefan Löfven räknar då inte in SD.

Kjell Eriksson

Jan Holm sa...

Utmärkt att det är sakpolitiken som är det viktiga i kommunerna, till skillnad mot sandlådspolitiken på riksplanet, där det viktiga är att hålla SD utanför inflytande.

Det finns naturligtvis en anledning till varför Hanif Bali bemöter sossens svammelargument med ett mindre lämpligt ordval.

Tycker det är bra att M lägger en egen budget, så att C och L får bekänna färg.

Anonym sa...

Vill man vara global och mångkulturell så är det helt OK att Sveriges Riksdag har backbenchers som häcklar och använder okvädingsord, precis som i UKs parlament, israeliska Knesset, osv. Det är en del av det nya Sverige, och absolut ingenting att opponera sig mot. Har man gett sig in i leken får man tåla steken.

Homo Economicus