2018-10-05

M samarbetar med homofoba SD i Hörby. Det behövs en vuxen i moderaternas rum

Uppdaterat 6 oktober kl 19.00. Historien blir värre och värre. Expo har analyserat Stefan Borgs Facebooksida över tid, och hittat de mest hårresande delningar och uttalanden. Stefan Borg har bland annat ondgjort sig över invandring till Sverige som "befolkningsutbyte", länkat till antisemitiska bloggar och försvarat den högerextrema tidningen Nya Tider. Hur Moderaterna i Hörby medvetet kan hjälpa fram en person med dessa värderingar till posten som kommunstyrelsens ordförande är en skandal av stora mått. Och Ulf Kristersson fortsätter att tiga i saken.

*
I veckan vann Sverigedemokraterna en stor framgång då partiet genom Stefan Borg i Hörby för första gången erövrade ordförandeposten i en kommunstyrelse. Sverigedemokraternas framgång möjliggjordes genom en teknisk valsamverkan med Moderaterna i Hörby.

Stefan Borg i Hörby är inte vem som helst. När Hörby kommun hissade Regnbågsflaggan i samband med Malmö Pride förra året kritiserade Stefan Borg flaggningen på sin Facebooksida: Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska känna stolthet, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare - you name it. I Stefan Borgs värld blir kommunens solidaritet med Pride-rörelsen och dess kamp för alla människors lika värde ett stöd för att till exempel ha sex med barn eller med djur. (Ja, jag fick googla "koprofagi".) Uttalanden är naturligtvis djupt kränkande mot de människor som engagerar sig i Pride-manifestationerna.

Stefan Borg har också kritiserat polisens och Försvarsmaktens deltagande i Pride-parader: Detta är en skam för vilket land som helst, men nu råkar det vara mitt fosterland och jag blir uppriktigt förbannad. Hur har Sverige kunna sjunka till denna avgrundsnivå som nation betraktat? Finns det ingen botten för hur långt Sverige kan falla? 

Avgrundsnivå? Vi har förmånen att få leva i ett land där polis och militär markerar stöd för grundläggande demokratiska värden och manifesterar för att stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter. Men Stefan Borg möter detta engagemang med avsky och förakt.

Det handlar om människosyn. Moderaterna i Hörby har nu fört fram en man med denna människosyn till posten som kommunstyrelsens ordförande. Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman påstås ha gett grönt ljus för arrangemanget.

Ulf Kristersson och moderaternas partiledning har ett stort ansvar för att hantera det som nu sker i Hörby. Hittills har man hållit en väldigt låg profil. Det enda uttalande jag hittat är från vice partisekreterare Anders Edholm som igår sa till Aftonbladet att det valtekniska samarbetet i Hörby "strider mot partiets riktlinjer". OK. Men om inte den moderata partiledningen går vidare med sanktioner blir signalen till andra lokala moderata partiorganisationer att man är beredd att se mellan fingrarna med lokalt samarbete med Sverigedemokraterna.

Jag tycker att Csaba Bene Perlenberg uttrycker det bra på Kvällsposten/GT:s liberala ledarsida: Ska Moderaterna på riksplan ha någon som helst trovärdighet framöver borde uteslutningsärenden mot Lars-Ivar Ljungman och Hörbymoderaterna inledas omgående. Agerandet i Hörby, som strider mot partilinjen, måste få konsekvenser. Annars är avståndstagandet från partiledningen bara retorisk teater.

Ulf Kristersson är hårt trängd mellan moderater som gärna samarbetar med Sverigedemokraterna och moderater med en mer frihetlig, liberal inställning. Det vore befriande om han tog steget fram och på allvar markerade att samarbete med Sverigedemokraterna - varken i Hörby eller någon annanstans - faktiskt inte är OK. Det behövs en vuxen i moderaternas rum.

Jag noterar att Dagens Nyheters ledarsida för ett snarlikt resonemang.

3 kommentarer:

Jan Holm sa...

Det kommer säkert att bli mer och mer samarbete med SD ute i kommunerna, med tanke på att SD är väldigt starka i en del kommuner.
Blir säkert svårt för sossar att hitta brister och fel hos alla de som företräder SD.
Befriande att se att det bara tycks vara M centralt som styrs av PK-media.
Visst vore det väl bra för sossarna om Ulf Kristersson markerade ännu hårdare mot SD, för då skulle väl ännu fler moderater som sympatiserar med SD lämna partiet.

Karin Kirkland sa...

SD älskar sin offerkofta och skulle säkert välkomna att en del moderater delar den. Hur ser KD centralt på att KD i Hörby hoppar på samarbetet? Att behöva ta ansvar skulle i och för sig vara ett vuxet beteende för SD, men tyvärr tror jag att de skulle skylla alla misslyckanden på andra och vilka som skulle behöva städa efter dem kan vi gissa. Moderat politik med var det innebär av försämringar av arbetsvillkor, socialförsäkringar och villkoren för landsorten är knappast vad alla som röstat på SD är medvetna om att de röstat på.

Förutom att det kunde vara bra med (visst begränsat) ansvar för SD kan det också leda till grundligare granskning. I de kommuner jag känner lokalpolitiker så är det mycket att plocka fram både av uttalanden och kriminellt beteende. Men situationen är verkligt fruktansvärt för många utsatta i Hörby.

Anonym sa...

Man får nog börja finna sig i att skilja på hur det borde vara och hur det är.
Vad som Är (önskvärt) i Stockholm är sannolikt inte det samma som utanför "hovet"
Rikspolitik har sedan 90-talet gått ut på att överföra Stockholms (och möjligen två till större städers) önskvärda läge, genom att tillämpa storskaliga lösningar på landsbygden.
Tex att centralisera polis och för övrigt nästa alla andra myndigheter. Det är inte osannolikt att det är policyprofessionell (pape)goja, från centralmegafonen med en styrmodell hämtad från näringslivet, som skapat situationen, (myllan), som politiken centralt inte längre bemästrar, (business is local)

RF stipulerar kommunalt självstyre, börja där, om rikspolitiken i för hög grad inte bygger upp styrmodellen från självbestämmandet i ort och byggd, så slutar det med att människor i pereferin får höra att de röstat fel. Jösses, den aktelle politikern stod ju högst på listan, är invald och har 35 % av rösterna bakom. Det är ju storslam.

Vad är alternativet?

Att regera Hörby mellan S och M? Det fattar ju precis vilken storstadslallare som helst, att detta skulle, som beskrivs ovan, få ännu fler att rösta på Sd. Som om det inte var illa nog?

Moderaterna kan fördöma från centralt håll, initierar de ett uteslutningsärende, så blir det uppror. Som sagt, Landskrona regerades förra perioden med ett kommunalråd från Sd, och detta gick under radarn, och har uppenbarligen fungerat, i vart fall gick Sd bakåt.

Så själv ser jag inget annat problem än den förda taktiken, att peka finger och fördöma, istället för att lösa sakernas tillstånd, man må ha sina ädla syften, men inte leder hittillsvarande motiv, medel och metoder till att målen uppnås, det går i lite fel ritning.

Själv tycker jag att det är fantastiskt, med ansvar. Jag kan bara se att situationen gagnar de som inte håller på Sd. Det finns egentligen bara en risk ;-) Det är att något börjar gå i rätt riktning i Hörby, sett ur medborgarnas perspektiv, då finns inget annat att göra än att forsätta peka finger, så får man se om det fungerar nästa gång. "Men där är är vi inte ännu" - Det kommer att uppenbara sig 2022. S.W