2018-09-07

Nedslag från kvällens avslutande partiledardebatt


Jag tycker det var en mycket bra debatt. Intensiv, klarläggande, underhållande och ändå djupt allvarlig. Det var också underbart skönt med en partiledardebatt utan jippon, kunskapstester och applåderande partianhängare.

Stefan Löfven hade en ny debattstil - återhållsam, lågmäld och allvarlig. Jag tycker den klädde honom bra.

Jonas Sjöstedt är en mycket bra debattör. Liksom Annie Lööf och Jan Björklund. Ebba Busch Thor lyckades skickligt ta plats och utrymme,

Nej, regeringsfrågan är inte Alliansens bästa gren.

Nej, en gemensam klimatpolitik är inte heller Alliansens bästa gren.

Utrikesfrågorna är sorgligt frånvarande i årets valrörelse. Så även i kvällens debatt.

"Dom passar inte in i Sverige." Jimmie Åkessons retorik passerade lågmärken jag inte trodde det var möjligt att passera. SVT tvingdes också gå in och ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

Roligast kommentar på Twitter, av Johan Karlsson Schaffer: Man förstår vem som är tilltänkt målgrupp för #slutdebatt när Björklund behöver förklarar vad Spotify är, men inte Lööf sin grammofonskivemetafor.

Om två dygn vet vi ungefär hur valet kommer att gå. Det gäller att hålla i.

3 kommentarer:

Karin Kirkland sa...

Nu ska jag gå ut på stan och fråga SDs valarbetare vad de anser om att antalet nya läkarlegitimationer varit fler från utlandet varje år från 2003 och framåt. En del är svenska studenter, men inte mer är ett par hundra per år.
( denna bildentar jag med mig http://www.lakartidningen.se/EditorialFiles/94/[CE94]/88_WEBB.jpg)

Redan när jag började arbeta på tidigt 1970-tal hade jag arbetskamrater från olika länder och världsdelar, kulturer och religioner. Och så har det varit på alla senare arbetsplatser. Så en fråga är också var och om Jimmie Åkesson arbetat utanför sitt parti.

Tråkigt att vi inte fått mer debatt om vad utbyte med omvärlden tillfört näringsliv, industri, sjukvård, transporter, kultur och alla delar av samhället.

Barn och nyanlända kostar i början, men inte många fler än Timbros Siri Steijer tycker att vi inte gemensamt har råd med barn. För min del är jag tacksam för att några kan tänkas ta hand om mig senare i livet.

Tyvärr tror jag att SD och särskilt Jimmie Åkesson passar och trivs i sin offerkofta så att alla fakta och all kritik gynnar honom.

Anonym sa...

SVT "tvingades" inte, SVT "valde". Det är två helt skilda väsen.

Man kan tycka vad man vill om Åkesson, och man kan tycka vad man vill om SVT:s agerande (till skillnad från Ulf tycker jag inte om det), men det gäller ändå att välja precisa ord.

Homo Economicus

Anonym sa...

1 Stefan Löfvens löfvens nya(?) debattstil gjorde honom åter till en förlorare i Expressens och Aftonbladets opinionsmätningar
2 Sjöstedt är en skicklig debattör för ett parti som vill avskaffa den privata äganderätten enligt sitt partiprogram.
3 Nej, regeringsfrågan är inte alliansens bästa gren lika lite som socialdemokraternas.Accepterar S att alliansen får regera om de blit större än S, MP och V? Oklart.
4 Jag tycker också att det är synd att utrikespolitiken varit frånvarande i valrörelsen. I sakfrågorna som Ulf skrev om igår har jag i stort sett motsatt uppfattning.
5 Åkessons ursprungliga mening nyanserades av efterföljande meningar. Naturligtvis äe det förkastligt att generalisera alla invandrare. Men det är också förkastligt att som bloggägaren i stort sett aldrig kritisera eller kommentera t ex salafismens utbredning. Vad som INTE är svenska värderingar är inte lika oklart som vad som ÄR svenska värderingar.
6 Trots det oklara opinionsläget skulle jag bli förvånad om Löfven blir statsminister i en ny regering. Ännu mer förvånad skulle jag bli om inte vänsterpartiet tappar sitt skadliga inflytande efter valet.

Klas Bengtsson